Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 8:13:09 μμ
Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 09:40

Tην ίδρυση νέου κόμματος στην Ολλανδία, ανακοίνωσε ο Πίτερ Ομτσίχ

Ο 49χρονος πολιτικός ανακοίνωσε το Σάββατο την ίδρυση του νέου κόμματος με την ονομασία Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

Ο Πίτερ Ομτσίχ, ένας από τους πιο δημοφιλείς συντηρητικούς πολιτικούς στην Ολλανδία, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος το οποίο θα πάρει μερος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Tubantia.

Δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει η εταιρεία I&O πριν την ανακοίνωση του Ομτσίχ προέβλεπε ότι αν ίδρυε κόμμα και συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 46 έδρες στο κοινοβούλιο, σε σύνολο 150, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

«Έχω δει και δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι θα κερδίσω τις μισές (από τις 46 έδρες), αλλά και πάλι θα είναι πολλές», δήλωσε ο Ομτσίχ στη συνέντευξή του, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του δεν είναι να γίνει πρωθυπουργός αλλά να αναμορφώσει την ολλανδική πολιτική.

Ο 49χρονος πολιτικός ανακοίνωσε το Σάββατο την ίδρυση του νέου κόμματος με την ονομασία Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

«Θέλω να πετύχουμε τα ιδανικά μας, όχι να επιδιώξουμε την εξουσία για την εξουσία», υπογράμμισε.

Ένας από τα μακροβιότερους βουλευτές στην Ολλανδία ο Ομτσίχ ήταν έντονος επικριτής του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην κατάρρευση της τρίτης κυβέρνησής του.

Η τέταρτη κυβέρνηση Ρούτε κατέρρευσε στις αρχές Ιουλίου λόγω των «ανυπέρβλητων» διαφωνιών που προέκυψαν αναφορικά με την μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Έχουν κηρυχθεί πρόωρες εκλογές για τις 22 Νοεμβρίου.

Ο Ομτσίχ, πρώην βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών που από το 2021 είναι ανεξάρτητος, έχει καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια την εικόνα ενός ακέραιου πολιτικού.

Δείτε επίσης: Προηγείται η Λουίσα Γκονσάλες στις προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό

Πηγή: Politic.gr