Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 3:36:12 πμ
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 15:50

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αθώωσε την Αμάντα Νοξ

Η Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ, η οποία κατηγορείτο για τη δολοφονία της βρετανίδας φοιτήτριας Μέριντιθ Κέρτσερ, το 2007 στην Ιταλία, δήλωσε «εξαιρετικά ανακουφισμένη» μετά την αθώωσή της από το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο.

«Είμαι εξαιρετικά ανακουφισμένη και ευγνώμων με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας» δήλωσε η Νοξ.

«Η επίγνωση της αθωότητάς μου, μου έχει δώσει δύναμη στις σκοτεινές περιόδους αυτής της δοκιμασίας. Και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας η υποστήριξη που έλαβα από την οικογένειά μου, τους φίλους μου και αγνώστους ήταν ανεκτίμητη. Σε αυτούς έχω να πω: Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Η καλοσύνη σας με βοήθησε να αντέξω» δήλωσε.

Η Νοξ είχε ήδη καταδικαστεί σε κάθειρξη 28 ετών για το φόνο της Κέρτσερ, με την οποία συγκατοικούσε στην Περούτζια.

Τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Νοεμβρίου 2007 η Μέρεντιθ Κέρτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, 21 ετών, βρέθηκε ημίγυμνη σε μια λίμνη αίματος στο δωμάτιο που μοιραζόταν με την Νοξ στην Περούτζια. Το σώμα της έφερε 47 μαχαιριές, ενώ η νεκροψία έδειξε ότι είχε βιαστεί.

H Νοξ και ο τότε σύντροφός της Σολέτσιτο είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί για την υπόθεση, είχαν αθωωθεί από το εφετείο αλλά τελικά η απόφαση του εφετείου ανατράπηκε από ανώτερο δικαστήριο, το οποίο και διέταξε την επανεκδίκαση -η οποία κατέληξε σε καταδίκη.

Το Σάββατο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας ανέτρεψε την καταδίκη της Νοξ. Εάν το δικαστήριο την έκρινε ένοχη, τότε η Νοξ αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο έκδοσής της στην Ιταλία.

Για τον φόνο της Κέρτσερ έχει φυλακιστεί ο Ρούντι Γκουέντε, ένας άνδρας του οποίου τα αποτυπώματα και το DNA βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος. Ωστόσο, η κατηγορούσα αρχή υποστήριζε ότι Νοξ και Σολετσίτο ήταν συνεργάτες του Γκουέντε.


Πηγή: Το Βήμα