Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 9:54:32 μμ
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 08:50

Το κανάλι που έφερετα πάνω κάτω στη γαλλική τηλε-ενημέρωση

Η κάμερά του βρίσκεται εκεί που χτυπάει η καρδιά των γεγονότων. Οι ρεπόρτερ του; Κατά κανόνα είναι πλέον οι πρώτοι που μεταδίδουν, σε απευθείας σύνδεση, την επικαιρότητα στους γάλλους τηλεθεατές - συχνά με πικάντικες λεπτομέρειες.
Οι σχολιαστές; Μιλάνε συνήθως με εκτίμηση για την οικονομία της αγοράς και τις επιχειρήσεις. Σε τέτοιον βαθμό που πολλοί το λένε σκανδαλοθηρικό, λαϊκιστικό και υπερδεξιό. Ενα είναι βέβαιο: το BFMTV είναι το τηλεοπτικό κανάλι που έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ειδήσεις στη Γαλλία.


Μετανάστες, εργάτες στο Νότιο Παρίσι, τραπεζίτες και ξένοι επιχειρηματίες, ένοικοι ξενοδοχείων και επιβάτες που συνωστίζονται στα αεροδρόμια, κόσμος και λαός βλέπει τις ειδήσεις εκεί. Το ίδιο και στα γραφεία των κομμάτων. Ακόμη και στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.


Και όμως, όταν το BFMTV πρωτοάνοιξε, το 2005, λίγοι του έδιναν σημασία. Σήμερα, με 10 εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε ημέρα, κατέχει υψηλό μερίδιο της αγοράς στη Γαλλία, μεγαλύτερο από οποιουδήποτε ανάλογου καναλιού ειδήσεων σε όλον τον κόσμο.


«Η τηλεόραση στη Γαλλία ήταν θεσμική, σχεδόν κρατική. Κανένας δεν τολμούσε να διαβεί πέρα από τη γραμμή, να ταράξει τα νερά, να πει τις ειδήσεις αλλιώς. Αλλά επειδή εμείς αρχίσαμε από το μηδέν μπορέσαμε να επινοήσουμε το δικό μας μοντέλο τηλεοπτικής ενημέρωσης» λέει ο διευθύνων σύμβουλος Γκιγιόμ Ντιμπουά.

Η βασική γραμμή: «Προέχει η ζωντανή σύνδεση!»

Μία είναι η προτεραιότητα, λέει: «Priorite au direct». Με άλλα λόγια, «Προέχει η ζωντανή σύνδεση». Ετσι κι αλλιώς η τεχνολογία επιτρέπει πια να μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, γρήγορα και φτηνά, οι ειδήσεις από την πηγή τους.
Στο στούντιο υπάρχουν οι «κλασικοί» εκφωνητές, πλαισιωμένοι από μια ομάδα σχολιαστών για την πολιτική, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία, την εγκληματικότητα και τις εξωτερικές υποθέσεις. Υπουργοί διαγκωνίζονται για μια συνέντευξη, λόγω της υψηλής τηλεθέασης.

Οι δημοσιογράφοι του καναλιού είναι νέοι και αρκετοί δηλώνουν περήφανοι που λένε τις ειδήσεις με τον δικό τους, διαφορετικό τρόπο. «Για πολύ καιρό στη Γαλλία είχαμε μια ελίτ, πολιτική και δημοσιογραφική, που κοίταζε τους απλούς ανθρώπους, τον πολίτη, με συγκατάβαση, για να μην πω με περιφρόνηση» λέει η 34χρονη Απολίν ντε Μαλέμπρ, η οποία σχολιάζει πολιτικές ειδήσεις στο BFMTV.

«Στο BFMTV το πνεύμα είναι ότι δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε. Μιλάμε με όλους, για όλα. Η γαλλική πολιτική ελίτ είναι ένα κλειστό κλαμπ και οι δημοσιογράφοι τμήμα του. Ζουν παρέα με τους πολιτικούς, παντρεύονται πολιτικούς. Αλλά το BFMTV έχει αλλάξει τους κανόνες. Είναι μια ανάσα καθαρού αέρα» ισχυρίζεται.

Η ακροδεξιά Λεπέν δεν λείπει από τα δελτία ειδήσεων

Αλλοι λένε άλλα. Οτι στο κυνήγι της τηλεθέασης το κανάλι έχει μπερδέψει την υψηλή τηλεθέαση με τον λαϊκισμό. Εξ ου ο υπαινιγμός - ο οποίος προκαλεί οργή στην αίθουσα σύνταξης του BFMTV - ότι σιγοντάρουν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το BFMTV μπορεί να μην ξεκίνησε έτσι, αλλά έχει γίνει ντε φάκτο δεξιό, στην πορεία. «Κοιτάζουν τα νούμερα. Ξέρουν ότι η Λεπέν έχει πάντοτε ικανό ακροατήριο - και έτσι υπερκαλύπτουν τις δραστηριότητές της. Ξέρουν επίσης ότι η εγκληματικότητα πουλάει. Και γι' αυτό δίνουν περισσότερο χώρο σε θέματα τάξης και ασφάλειας από ό,τι στα κοινωνικά» λένε οι επικριτές. Η γραμμή του σταθμού για την οικονομία είναι σαφώς «δεξιά», δηλαδή υπέρ των επιχειρήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το BFMTV ανήκει στον όμιλο NextRadioTV και ξεκίνησε σαν παρακλάδι του BFM Radio, το οποίο κάλυπτε αποκλειστικά θέματα οικονομίας και επιχειρήσεων. Στη Γαλλία, στροφή του μεγάλου κοινού σε τέτοια κάλυψη είναι μια μικρή επανάσταση. Οι οικονομικές ειδήσεις έρχονταν σχεδόν πάντοτε από την αντίθετη κατεύθυνση - υπέρ των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Οι εργαζόμενοι είχαν το προβάδισμα έναντι των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μήπως λοιπόν η επιτυχία ενός καναλιού που στέλνει τόσο καθαρό μήνυμα υπέρ των επιχειρήσεων δείχνει μια δομική αλλαγή στη γαλλική κοινωνία; Μια αυξανόμενη αναγνώριση της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας, τώρα που η βιομηχανική παραγωγή είναι σε κάμψη και η ανεργία στα ύψη;

«Ναι. Νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια. Οι Γάλλοι δεν έχουν γίνει βεβαίως υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς. Κάθε άλλο. Αλλά δεν είναι και ηλίθιοι. Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι μετά την κρίση των τελευταίων έξι ετών - και την πλήρη αποτυχία των κυβερνήσεων να αντιστρέψουν την κατάσταση - ο κόσμος στη Γαλλία έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος» λέει ένας δημοσιογράφος του BFMTV.

Πηγή: Το Βήμα