Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, 3:40:41 πμ
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 12:50

Το Κίεβο στέλνει στρατό στην ανατολική Ουκρανία

Στρατιωτικές ενισχύσεις για την προστασία όσων πόλεων στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν πέσει στον έλεγχο των φιλορώσων ενόπλων στέλνει το Κίεβο, με φόντο την επιδείνωση της σύγκρουσης μετά τις κάλπες που έστησαν οι φιλορώσοι σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.


Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των φιλορώσων στις δύο επαρχίες καταγγέλλουν «παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ» μετά την πρόθεση του Κίεβου να πάρει πίσω το νόμο για ενισχυμένη αυτονομία στις δύο επαρχίες.
Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έδειξε την Τρίτη πως το Κίεβο δεν θεωρεί πλέον ότι δεσμεύεται από την απόφαση να παραχωρήσει «ειδικό καθεστώς» στις δύο εμπόλεμες περιφέρειες στην ανατολική Ουκρανία.

Στη συνεδρίαση επίσης με το επιτελείο ασφάλειας και άμυνας αποφασίστηκε η αποστολή ενισχύσεων στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στις δύο περιοχές.

Oι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ ανέφεραν, σε κοινή τους ανακοίνωση, πως «η ακύρωση του ειδικού καθεστώτος του Ντονέτσκ και τον Λουγκάνσκ πλήττει σοβαρά την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ».

«Το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ δεν μπορεί να δράσει στη βάση ενός εγγράφου από το οποίο ο Ποροσένκο αφαίρεσε κεντρικά σημεία» ανέφεραν σχετικά με την συμφωνία του Μινσκ -δείχνοντας σαφώς ότι πρόκειται να απομακρυνθούν από τη διαδικασία, θεωρώντας την ακυρωμένη.

Πηγή: Το Βήμα