Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022, 4:29:42 πμ
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 08:16

Τουρκία: Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για «ισχυρό μήνυμα προς την Ελλάδα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας»

Συνεχίζει την επιθετική ρητορική της η Τουρκία

Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με τα τουρκικά ΜΜΕ να παρουσιάζουν την ανακοίνωσή του ως «ισχυρό μήνυμα προς την Ελλάδα».

Όπως σημειώνουν η Άγκυρα διεμήνυσε προς την Αθήνα, πως: «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμη μέθοδο και μέσo, για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων».

Η γειτονική χώρα εξακολουθεί να προσπαθεί να φέρει την κατάσταση στα άκρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίζει τις προκλήσεις και μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στο CNN Turk.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τονίζει μεταξύ άλλων:

«Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας ενάντια στις μάταιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης».

Μιλώντας για την Ελλάδα αναφέρει ότι «σαμποτάρει δραστηριότητες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να ανοίγει πυρ κατά πολιτικών πλοίων που ταξιδεύουν στα διεθνή ύδατα» και καταγγέλλει «τους κύκλους που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για άλλη μια φορά για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Επίσης εξαπέλυσε επίθεση και κατά των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα αλλά και για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό που καταλήγει στα νησιά.

«Έχουμε προειδοποιήσει και τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Στείλαμε την τελευταία μας επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου στoν ΟΗΕ. Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατικοποιήσει τα νησιά. Αγνοεί αυτό το θέμα και αποφεύγει να συναντηθεί. Εδώ, βλέπουμε ότι έχουν κλείσει τον διεθνή δικαστικό δρόμο. Εάν είστε υπέρ της διεθνούς δικαίου, γιατί αποφεύγετε να συναντηθείτε; Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα μέρη αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 9 αμερικανικές βάσεις. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να οδηγήσουν την Ελλάδα σε λανθασμένους υπολογισμούς και να μην χειραγωγήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη» δήλωσε συγκριμένα, τονίζοντας με νόημα προς την Ουάσιγκτον πως «δεν θα βρει σύμμαχο σαν την Τουρκία».

Απαντήσεις από Αθήνα και Ουάσιγκτον

Άμεση ήταν η απάντηση Ελλάδας και ΗΠΑ στο νέο προκλητικό κρεσέντο της γείτονας, που φαντάζεται «απειλές» από τη χώρα μας, επιχειρώντας να παρουσιαστεί ως «θύμα» στην διεθνή κοινή γνώμη.

Η Αθήνα έστειλε ξεκάθαρη απάντηση πως:

«Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», την ίδια ώρα που το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλάμβανε πως : «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται».

Συγκεκριμένα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε:

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Οι ΗΠΑ δια στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις έδωσαν τη δική τους απάντηση στην Τουρκία τονίζοντας ότι

«Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται» και ξεκαθαρίζοντας πως η ανάπτυξη του αμυντικού εξοπλισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών και συνεπώς δήλωσε «αναρμόδιος να τοποθετηθεί στο ζήτημα», αδειάζοντας ευθέως τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Δείτε επίσης: Σήμερα η συζήτηση Ερντογάν – Πούτιν: Στο τραπέζι τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Πηγή: Politic.gr