Τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγόρησε (και) για το μπαράζ επιθέσεων κατά δυνάμεων στρατού και αστυνομίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
.Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν ήταν συνένοχοι στα χτυπήματα.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους, του PKK και της «τρομοκρατικής οργάνωσης των γκιουλενιστών».
Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όταν μέρος του στρατού επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε κατηγορία.
Από ιδεολογική σκοπιά, ο Γκιουλέν, που είναι ισλαμιστής ιεροκήρυκας, δεν έχει σχεδόν τίποτα κοινό με το PKK που τάσσεται υπέρ του κοσμικού κράτους και επιδιώκει την αυτονομία των περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους.
Τουλάχιστον 12 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ήταν ο απολογισμός των επιθέσεων της Πέμπτης.
Η πρώτη βομβιστική επίθεση στην ανατολική Τουρκία σημειώθηκε στο Βαν με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και η δεύτερη και πλέον αιματηρή στο Ελαζίγ στις δέκα το πρωί. Ακολούθησε ενέδρα κατά στρατιωτών και συγκρούσεις στο Μπιτλίς στα νοτιοανατολικά, καθώς και επίθεση Σεμντινλί, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.Πηγή: Το Βήμα



