Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, 9:27:23 πμ
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022 19:10

Τραγικός Σέρβος επίσκοπος: Καλεί σε ένοπλη επίθεση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων

Τραγικές οι δηλώσεις ενός Σέρβου επισκόπου ο οποίος καλεί σε ένοπλη επίθεση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων στο EuroPride που θα λάβει χώρα στο Βελιγράδη.

Ο επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Νικάνωρ Μπογκούνοβιτς του Μπανάτ, έχει ορκιστεί να καταραστεί όλους όσοι θα δώσουν το παρών στο EuroPride που θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η σερβική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει το EuroPride, το οποίο γιορτάζει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε όλη την ήπειρο, τον Σεπτέμβριο.

«Θα καταραστώ όλους όσοι οργανώνουν και συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο» είπε ο Νικάνωρ σε δηλώσεις που έκανε στις 11 Αυγούστου. «Μπορώ να κάνω τόσα πολλά. Αν είχα όπλο, θα το χρησιμοποιούσα, θα χρησιμοποιούσα αυτή τη δύναμη αν το είχα, αλλά δεν το έχω», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμμετέχοντες στο EuroPride «θα έρθουν και θα βεβηλώσουν την πόλη του Βελιγραδίου, την ιερή σερβική πόλη».

Πρόεδρος Σερβίας «Ο στόχος του ήταν η ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός Ana Brnabic»

Ποικίλες αντιδράσεις – κυρίως κατακριτέες – έχει προκαλέσει το κήρυγμα μίσους του επισκόπου με τον πρόεδρο της χώρας να τονίζει ότι στόχος ήταν η πρωθυπουργός της χώρας επειδή είναι ομοφυλόφιλη

«Ο επίσκοπος Νικάνωρ πρόσβαλε τον εαυτό του και την εκκλησία μας, ταπείνωσε την εκκλησία μας, πολύ περισσότερο από ό,τι η Ana Brnabić ή οποιοσδήποτε άλλος» είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Prva TV.

Μόλις τρεις μέρες μετά τα σχόλια του επισκόπου, οι φωνές «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» και «Σταματήστε την παρέλαση της ντροπής» αυξήθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου

Η κατάσταση στην χώρα της Σερβίας

Πολύ ανησυχητική είναι η κατάσταση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην χώρα της Σερβίας, καθώς τα ομόφυλα ζευγάρια δεν αναγνωρίζονται νομικά και η ισότητα του γάμου παραμένει αυστηρά απαγορευμένη.

Σχεδόν το 60% των Σέρβων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν καταγγείλει σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, σύμφωνα με έρευνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η απάντηση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην queer και τρανς κοινότητα τα τελευταία 20 χρόνια ήταν μια σιωπηρή και ρητή βία», αναφέρει ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής.

Δείτε επίσης: Οι δύο μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο WhatsApp

Πηγή: Politic.gr