Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020, 6:31:14 μμ
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 08:00

Τραμπ: Ανάβει φωτιές για Brexit και μετανάστευση στην Ευρώπη

Συντάκτης:

Νέες φωτιές ανάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να είπε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Sun πως ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον «θα ήταν σπουδαίος πρωθυπουργός», ενώ πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της Μέι για το Brexit θα έχουν αρνητική επίδραση στις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε με οξύ τόνο εναντίον της προσέγγισης της πρωθυπουργού της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το Brexit.

«Λοιπόν, νομίζω ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την ΕΕ, έκρινε ο Τραμπ, μιλώντας στην εφημερίδα.

«Της είχα πει τι έπρεπε να κάνει»

«Είχα πει στην Τερέζα, την οποία συμπαθώ, της είχα πει τις απόψεις μου για το τί έπρεπε να κάνει, το πώς έπρεπε να διαπραγματευθεί (…) Θα έλεγα ότι πιθανόν πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση», συνέχισε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Αυτό είναι ΟΚ, έπρεπε να διαπραγματευθεί με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει», όμως «οπωσδήποτε (η συμφωνία που εισηγήθηκε η Μέι) θα επηρεάσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η Μέι, διατηρώντας στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ, «πιθανότατα θα σκοτώσει» την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, εξήγησε.

«Αν κλείσουν αυτή τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αντί να διαπραγματευόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό πιθανότατα θα σκοτώσει τη συμφωνία», τόνισε.

Τα σχόλια του μεγιστάνα, που έγιναν λίγο πριν αρχίσει η πρώτη επίσκεψή του στη Βρετανία ως προέδρου των ΗΠΑ, δημοσιεύονται στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας για τη Μέι, στη διάρκεια της οποίας δύο εξέχοντα μέλη της κυβέρνησής της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιό της στην επιδιωκόμενη συμφωνία αποχώρησης της χώρας της από την Ευρωπαϊκη Ενωση, που θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πολύ πριν τον Μάρτιο του 2019.

Τα εγκώμια στον πρώην υπουργό Εξωτερικών

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε επίσης στη συνέντευξή του στη Σαν πως θεωρεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας – ο ένας από τους δύο διαφωνούντες υπουργούς που παραιτήθηκαν – θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός.

«Δεν προσπαθώ να τους βάλω να συγκρουστούν», διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος. «Απλώς λέω πως νομίζω ότι θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός (…) Νομίζω ότι έχει αυτό που χρειάζεται» τόνισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πάντως ότι θεωρεί τη Μέι «συμπαθητικό άνθρωπο».

Είναι ντροπή η μετανάστευση στην Ευρώπη

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στηλίτευσε το γεγονός ότι «επιτρέπεται», κατ’ αυτόν, η έλευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η Γηραιά Ηπειρος «χάνει» τον «πολιτισμό» και την «υφή» της.

«Το ότι επιτρέπεται η μετανάστευση στην Ευρώπη είναι ντροπή. Νομίζω ότι άλλαξε την υφή της Ευρώπης και εάν δεν δράσετε πολύ γρήγορα, δεν θα ξαναγίνει ποτέ αυτή που ήταν, και δεν το εννοώ αυτό με θετικό τρόπο», ανέφερε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun.

«Το να επιτρέπεται σε εκατομμύρια ανθρώπους να έρχονται στην Ευρώπη είναι πολύ, πολύ λυπηρό. Νομίζω ότι χάνετε τον πολιτισμό σας», επέμεινε ο Τραμπ. «Ολη αυτή η μετανάστευση έχει στ’ αλήθεια αλλάξει την υφή της Ευρώπης. Μιλάω ως ένας που είναι απέξω όταν το λέω αυτό, αλλά μιλάω ως ένας που αγαπάει την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων υπενθύμισε ότι ο πατέρας του ήταν γερμανικής καταγωγής και η μητέρα του σκοτσέζικης.

Αναφερόμενος, προφανώς, στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας που επισκέπτεται, ο Τραμπ δήλωσε επίσης στην εφημερίδα Σαν ότι «μου λείπει το όνομα Αγγλία. Το καταλαβαίνετε αυτό. Μου λείπει το όνομα Αγγλία. Νομίζω ότι το όνομα Αγγλία είναι πολύ όμορφο όνομα».

Σφοδρή επίθεση στον δήμαρχο του Λονδίνου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με οξύτητα εναντίον του Σαντίκ Καν, του δημάρχου του Λονδίνου, σφοδρού επικριτή του, με συνέντευξή του στη βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun.

«Εχετε έναν δήμαρχο που έχει κάνει φριχτή δουλειά (…) Δείτε την τρομοκρατία που έχετε», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Νομίζω ότι έχει κάνει πολύ κακή δουλειά όσον αφορά την τρομοκρατία. Νομίζω ότι έχει κάνει κακή δουλειά όσον αφορά το έγκλημα. Αμα δείτε τι γίνεται στα νοσοκομεία σας στο Λονδίνο θα καταλάβετε τι εννοώ. Με όλα αυτά τα φρικτά πράγματα που γίνονται εκεί, όλο αυτό το έγκλημα που έχει έρθει μέσα» στη χώρα, συνέχισε.

Επέκρινε τις κινητοποιήσεις εναντίον του

Ο Τραμπ κατηγόρησε ακόμη τον Καν ότι δεν φάνηκε «φιλόξενος» απέναντί του, ενώ επέκρινε επίσης τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν εναντίον του στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να πάω στο Λονδίνο. Παλιά αγαπούσα το Λονδίνο ως πόλη (…) Νομίζω ότι ο δήμαρχός σας έχει κάνει φρικτή δουλειά. Οταν σε κάνει να νιώθεις ανεπιθύμητος, γιατί να μείνω εκεί;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Οταν το λέω αυτό, μιλάω για την κυβέρνηση (σ.σ.: την αυτοδιοίκηση), διότι ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου συμφωνεί μαζί μου», τόνισε.


Πηγή: Το Βήμα