Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 12:49:57 πμ
Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023 17:43

Τσεχία: Θα προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023

Η τσεχική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2023 ύψους 295 δισεκατομμυρίων κορώνων (13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αν και το κενό σχεδόν επεκτάθηκε σε αυτό το επίπεδο ήδη από τον Μάιο, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, σύμφωνα με το Reuters

Το έλλειμμα του κεντρικού κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 271,4 δισεκατομμύρια κορώνες την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για την περίοδο αυτή, που επλήγη από τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές πληρωμές, τις δαπάνες για επιδοτήσεις των τιμών της ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Δεν έχει εξελιχθεί καλά, αλλά ακόμη δεν μπορώ να πω ότι δεν θα πετύχουμε (τον στόχο του ελλείμματος)“, δήλωσε ο Φιάλα σε ζωντανή συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό CNNPrima News.

Θα δούμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν θα έρθουν (επιπλέον) έσοδα, ποια είναι η κατάσταση του προϋπολογισμού… αν όχι, είμαστε έτοιμοι για εξοικονόμηση πόρων φέτος για να θέσουμε (τον) προϋπολογισμό υπό έλεγχο“, είπε.

Τα πρόσθετα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από έκτακτους φόρους, ένα μέρισμα από την πλειοψηφική κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας CEZ και από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Φιάλα.

Ο υπουργός Οικονομικών Zμπίνεκ Στανγιούρα δήλωσε την Πέμπτη ότι το υπουργείο του θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα εξοικονομήσεις ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων κορώνων στον φετινό προϋπολογισμό για να αναχαιτίσει το διογκούμενο έλλειμμα.

Δείτεεπίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Πηγή: Politic.gr