Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 3:45:50 μμ
etpa
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 21:28

Υπέγραψε νόμο ο Πούτιν που του επιτρέπει να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία, εκτίοντας δύο επιπλέον θητείες

Συντάκτης:

Ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που μεταξύ άλλων του δίνει το δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα, για το αξίωμα του πρόεδρου της χώρας.

Επίσης, με το συγκεκριμένο νόμο ο 68χρονος ηγέτης της Ρωσίας θα μπορεί να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες, μετά την λήξη της θητείας του το 2024, και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Το κείμενο εξασφάλισε την οριστική έγκριση από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, μετά από δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που είχε διοργανωθεί το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το ίδιο και αυτό πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και να ασκήσει δύο θητείες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν αναφορικά με τον εν ενεργεία πρόεδρο, οι προηγούμενες προεδρικές του θητείες.

Το «μηδενισμό» των προηγούμενων προεδρικών θητειών του Πούτιν, κατά την περίοδο της συζήτησης που είχε θέμα την συνταγματική αναθεώρηση, είχε προτείνει πριν ένα χρόνο, η βουλευτής της Κρατικής Δούμας εκ μέρους του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Βαλεντίνα Τερεσκόβα (σημειωτέον υπήρξε και η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης στον κόσμο).

«Πρέπει εντίμως, ανοιχτά, δημόσια να προβλέψουμε και γενικά να καταργήσουμε τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των προεδρικών θητειών που υπάρχουν στο Σύνταγμα» είχε αναφέρει τότε η Τερεσκόβα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας από το 2000, ενώ έχει εκτοπίσει μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών κάθε ουσιαστικό πολιτικό ανταγωνισμό στη χώρα, περιορίζοντας την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ενώ πάντα και σε κάθε περίπτωση ήταν απόλυτα αρνητικός να συζητήσει οτιδήποτε αναφορικά με τη διαδοχή του.

Ο Πούτιν, το 2036, που είναι θεωρητικά η ημερομηνία κατά την οποία θα κληθεί να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, θα είναι 83 ή 84 ετών.

Ο Γιεβγκένι Ρόιζμαν επικριτής του Κρεμλίνου και πρώην δήμαρχος της πόλης Γιεκατερίνεμπουγκ, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, τόνισε με ανάρτηση του στο Twitter ότι ο νόμος αυτός καθιστά τον Πούτιν “ισόβιο πρόεδρο”.

Η ομάδα του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι και επικριτή του Κρεμλίνου, ανάρτησε ένα βίντεο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000, στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι είναι αντίθετος με το να παραμένει ο πρόεδρος στην εξουσία για παραπάνω από δύο θητείες.

Ο νόμος ορίζει ότι αρχηγός κράτους μπορεί να εκλεγεί Ρώσος πολίτης, ηλικίας 35 ετών και άνω, ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Ρωσία όχι λιγότερο από 25 χρόνια και ο οποίος δεν είχε ποτέ στο παρελθόν υπηκοότητα άλλου κράτους ή και άδεια παραμονής σε άλλο κράτος.

Δείτε επίσης: Ερντογάν: “Η επιστολή των απόστρατων Ναυάρχων περιέχει υπαινιγμούς για πολιτικό πραξικόπημα, δεν είναι καθήκον τους”

Πηγές: TASS, AFP, Reuters, Novaya Gazeta

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr