Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 6:04:44 μμ
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 15:00

Ζοζέπ Μπορέλ: Η Ευρώπη είναι έτοιμη να στείλει βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία

Μερικές χώρες της Ευρώπης είναι έτοιμες να εξοπλίσουν την Ουκρανία με βαρέα άρματα μάχης, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι επικεφαλής της άμυνας περίπου 50 χωρών και το ΝΑΤΟ, συνεδριάζουν σήμερα στην αεροπορική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία για να συντονίσουν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

 

«Αυτή η συζήτηση θα γίνει σήμερα στο Ράμσταϊν, όπου η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που είναι απαραίτητα όχι μόνο για να αποκρούσει, κάτι που κάνει, αλλά και για να ανακτήσει έδαφος», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ προς τους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, αναφερόμενος στη μάχη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. «Πιστεύω πως η Ουκρανία χρειάζεται τα όπλα μάχης και τα βαρέα άρματα που έχει ζητήσει και μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να δώσουν και ελπίζω πως αυτή είναι η απόφαση που έχει ληφθεί», πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται το αν η Γερμανία θα επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πάντως σήμερα στο Βερολίνο πως η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία ουδέποτε εξαρτήθηκε από το αν θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μια παρόμοια κίνηση με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams.

Απευθυνόμενος μέσω βίντεο στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη στο Ράμσταϊν, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους δυτικούς συμμάχους να «επιταχύνουν» τις παραδόσεις όπλων και ζήτησε κυρίως άρματα μάχης.

Ο Ζελένσκι τόνισε πως οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματεύονται για τις διάφορες ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να προχωρήσουν σε μια μείζονα προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφκσι σε έκθεση για την Ουκρανία στο Νταβός

Πηγή: Politic.gr