Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 3:05:41 μμ
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 08:52

Αναφορά του Πέτρου Παππά στη Βουλή για τα προβλήματα στη διαδικασία έγκρισης υγρού οξυγόνου σε ασθενείς με Πνευμονική Ίνωση

Ο Βουλευτής Κιλκίς και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτρος Παππάς, καταθέτει στη Βουλή Αναφορά για τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται στη διαδικασία για την έγκριση χορήγησης υγρού οξυγόνου σε ασθενείς που πάσχουν από Πνευμονική Ίνωση τελικού σταδίου.

Σύμφωνα με την Αναφορά, στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει προβλεφθεί συμμετοχή ιατρού πνευμονολόγου μεταξύ των τακτικών μελών του. Η παράλειψη αυτή δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στους ασθενείς με Πνευμονική Ίνωση, καθώς το Α.Υ.Σ. εκδίδει αποφάσεις που απορρίπτουν το αίτημα χορήγησης υγρού οξυγόνου σε αυτούς χωρίς τεκμηρίωση .

Η ιδιαιτερότητα της νόσου απαιτεί τη λήψη οξυγόνου υψηλής καθαρότητας. Μόνο το υγρό οξυγόνο διαθέτει 99% καθαρότητα - έναντι του ηλεκτρικού συμπυκνωτή, η καθαρότητα του οποίου ανέρχεται σε 90%. Η μη χορήγηση υγρού οξυγόνου σε ασθενείς με Πνευμονική Ίνωση τελικού σταδίου, έχει ολέθριες επιπτώσεις, καθώς αποβιώνουν ταχύτερα από το αναμενόμενο και με τρόπο βασανιστικό.

Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους δύο ασθενείς εξαιτίας των ατεκμηρίωτων απορριπτικών αποφάσεων του ΑΥΣ, ένας άντρας από τα Ιωάννινα (με την έγκριση για το υγρό οξυγόνο να φτάνει στους οικείους του κατά την ημέρα της κηδείας του) και πρόσφατα μια γυναίκα μόλις 65 ετών από τη Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς συντασσόμενος με τον Ελληνικό Σύλλογο Πνευμονικής Ίνωσης «Πνεύμονες Ζωής» ζητά την άμεση αλλαγή στη διαδικασία έγκρισης για τη χορήγηση υγρού οξυγόνου στους ασθενείς με Πνευμονική Ίνωση τελευταίου σταδίου και καλεί την πολιτεία να υποστηρίξει τα δικαιώματα των ασθενών με Πνευμονική Ίνωση, μέχρι την τελευταία τους ανάσα.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Βουλευτής Κιλκίς

Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ