Σάββατο, 8 Μαΐου 2021, 12:16:04 πμ
etpa
Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 12:06

Άντε τώρα να πείσουν το Υπουργείο πως δεν κάθονται στα οικόπεδά τους 90 χρόνια επειδή έτσι τους …κάπνισε

Συντάκτης:

Δυο συσκέψεις στην Περιφερειακή Ενότητα συγκάλεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς για να βρεθεί λύση στο δράμα 2000 οικοπεδούχων σε 12 χωριά του νομού, που εδώ και 90 χρόνια δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας γιατί τα χωριά τους στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου!

 

Είναι κάπου 2.000 οι άτυχοι γόνοι προσφύγων που ζούσαν σε 12 χωριά των δήμων Κιλκίς και Παιονίας. Για την ακρίβεια δέκα του Κιλκίς και δυο της Παιονίας. Δογάνης και Χαμηλό τα χωριά της Παιονίας Και Γάβρα, Ελληνικό, Καβαλάρης, Καλό Λειβάδι, Κοιλάδι, Μονολίθι, Πετράδες, Πλαγιοχώρι, Μελάνθιο (η επέκταση), Ανω Ποταμιά τα χωριά του Κιλκίς.
Εγκαταστάθηκαν στα χωριά αυτά, δικαιώθηκαν κλήρους και οικόπεδα, μόνο που ενώ πήραν τους τίτλους των χωραφιών τους, η διανομή των οικοπέδων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, και τώρα με το Κτηματολόγιο δεν προσκόμισαν τίτλους να δηλώσουν τις περιουσίες τους. Δεν προσκόμισαν διότι η Πολιτεία-τα γράφαμε πριν λίγες ημέρες, δεν τους έδωσε τους τίτλους.
Και επειδή η ίδια αδράνησε, τώρα με το κτηματολόγιο, είπε η Πολιτεία, να ισοφαρίσει το κακό που προξένησε. Και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε φετφά: Όποιος δεν προσκομίζει τίτλους ιδιοκτησίας των οικοπέδων ή των εκτάσεων που φέρεται ότι κατέχει, αδίκως τους κατέχει. Οι εν λόγω εκτάσεις είναι δικές μου. Λέει το Υπουργείο με κάθετη διάταξη. Εφαρμοστέα επί δικαίων και αδίκων.
Μην επαναλάβουμε όσα γράψαμε πριν λίγες ημέρες στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού των ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Το κράτος που κοιμήθηκε κοντά 90 χρόνια, ξύπνησε αγριεμένο και τώρα κοντά 2000 Κιλκισιώτες βλέπουν ξένο νοικοκύρη στις περιουσίες τους.
Ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς έγινε αποδέκτης της απόγνωσης πολλών θιγόμενων κατοίκων και συγκάλεσε σύσκεψη την Παρασκευή στην ΠΕ Κιλκίς. Ή μάλλον δυο συσκέψεις, μια για το Δήμο Κιλκίς και δεύτερη για το Δήμο Παιονίας. Συμμετείχαν πέραν του κ. Βεργίδη, οι δυο δήμαρχοι Δημ. Κυριακίδης και Κ. Σιωνίδης, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και ο κ. Νίκος Ραμπαούνης ως εκπρόσωπος του Κτηματολογίου .
Ειπώθηκαν πολλά για το ιστορικό του θέματος, καταγράφηκαν οι εύλογες αντιδράσεις, παρουσιάστηκαν τα νομικά προκόμματα ιδιαίτερα όσα είναι αδύνατον να παρακαμφθούν και εν τέλει συμφωνήθηκαν:
Οι μεν δήμαρχοι δια των προέδρων τω κοινοτήτων και των ιδίων των θιγόμενων κατοίκων να συγκεντρώσουν όσον το δυνατόν περισσότερα έγγραφα στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κατοχή των οικοπέδων αυτών για το διάστημα πέραν των 30
ετών από το 2003 όταν και συστάθηκε το Κτηματολόγιο. Δηλαδή όσα έγγραφα πριν το 1973 τεκμηριώνουν ότι τότε ήταν κύριοι του οικοπέδου τους. Φαντάζει εύκολο, αλλά δεν είναι για όλους. Φανταστείτε πως υπάρχουν λίγες εκατοντάδες από τους προειρημένους 2000 Κιλκισιώτες που δεν υπέβαλαν ενστάσεις επί των αναρτήσεων του Κτηματολογίου γιατί δεν είχαν έγγραφα να τις τεκμηριώσουν.
Το μεγάλο αγκάθι όμως είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το οποίο πρέπει να πειστεί πως οφείλει σε ανθρώπους που το ίδιο παραχώρησε χωράφια με τίτλους ιδιοκτησίας και οικόπεδα που δεν πρόκαμε να δώσει τίτλους, οφείλει λοιπόν να παραιτηθεί του δικαιώματος να υποβάλλει ενστάσεις. Ακριβώς και μόνο στις περιπτώσεις αυτές.
Θα πείτε, αφού είναι τόσο εύλογο γιατί να μην είναι και εύκολο;
Αλλά πόσες φορές δεν επαναλάβαμε όλοι πως τα αυτονόητα εν Ελλάδι φαντάζουν σχεδόν επαναστατικά;
Λοιπόν: Ο κλήρος έπεσε και πάλι στον Γεωργαντά. Αυτός θα κάνει τις διαβουλεύσεις και το …μασάζ όπου δει στο Υπουργείο. Για να αναληφθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Μην προτρέχουμε όμως διότι αυτή η ανορθογραφία κρατά 90 τόσα χρόνια. Υπάρχουν αντιστάσεις και απαιτείται σοβαρότατη μελέτη. Διότι δεν θέλει πολύ να γίνει η στραβή και μαζί με τα ξερά ποτιστούν και κάτι χλωρά, και κάτι παραθαλάσσια…
Παραμείνετε στο ακουστικό σας…που λέει ο λόγος.

Πολυμέσα