Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, 3:55:58 μμ
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 14:45

Δεσμεύσεις Κιλτίδη στο δήμο Πολυκάστρου

 Σημαντικές δεσμεύσεις για την αναπτυξιακή ώθηση του Δήμου Πολυκάστρου ανέλαβε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυκάστρου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Ο κ. Κιλτίδης ενημερώθηκε εκτενώς από το δήμαρχο Πολυκάστρου Δ. Σμυδάκη, ο οποίος και του παρέδωσε πλήρη φάκελο με τα σχετικά υπομνήματα, και το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή και στην τοποθέτησή του τόνισε ότι επιθυμεί να φανεί χρήσιμος και ωφέλιμος για τον τόπο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον τομέα των αρμοδιοτήτων του ως Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Στο πλαίσιο αυτό, για το μείζον θέμα που έχει προκύψει στην ύδρευση  του Πολυκάστρου, ανακοίνωσε ότι η αξιοποίηση του φράγματος των «Δύο Ρεμάτων» στη Γουμένισσα μπορεί να εξυπηρετήσει διπλά την περιοχή της Παιονίας, αφενός γιατί θα δημιουργηθεί ένας όμορφος βιότοπος στη Γουμένισσα και αφετέρου διότι τα υδατικά αποθέματα του φράγματος μπορούν να υδροδοτήσουν και το Πολύκαστρο.
Ο κ. Κιλτίδης δεσμεύθηκε για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ως επίσης και για την ολοκλήρωση των δικτύων ζώνης 2Ζ της Αρτζάν, ενός έργου που η κατασκευή του καθυστέρησε σημαντικά εξαιτίας των οικονομικών αδυναμιών της αναδόχου εταιρίας «Εργάς».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο εργολάβος παρουσίασε πλαστές εγγυητικές επιστολές για να συνεχίσει την κατασκευή των εργασιών και την ίδια παράτυπη μεθοδολογία ακολούθησε και ο προτεινόμενος από την «Εργάς» με τη διαδικασία της υποκατάστασης νέος ανάδοχος. Ο κ. Κιλτίδης υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθεί λύση στο θέμα.
Σχετικά με την ακαταλληλότητα ύδρευσης αρκετών οικισμών του Δήμου, ο κιλκισιώτης Υφυπουργός τόνισε ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Νάκο για τη διάθεση πίστωσης 324.000ευρώ, που έχει απαιτηθεί από το Δήμο για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Για την  ίδρυση Διαμετακομιστικού Κέντρου, αίτημα που έθεσε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Σμυδάκης  με την παρατήρηση ότι έχει προβλεφθεί πίστωση 171.000ευρώ για μελέτη έρευνας ενδιαφέροντος επενδυτών σε επίπεδο κεντρικής Μακεδονίας, υπενθύμισε τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις που είχε αναπτύξει ως βουλευτής στους πρώην Υπουργούς Μεταφορών κ.κ. Βερελή και Λιάπη, σημείωσε πάντως ότι το γεγονός παραχώρησης στρατοπέδου στην περιοχή της Σίνδου για την εγκατάσταση του εμπορευματικού δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική δυνατότητα του νομού μας.
Ο κ. Κιλτίδης ήταν θετικός στο αίτημα που έθεσε ο Θεοχάρης Μαυρίδης, για σύσταση κινητής ιατρικής μονάδας με κάλυψη όλης της περιοχής της Παιονίας, τόνισε ότι θα στελεχωθούν τα Αγροτικά Ιατρεία των οικισμών στον άξονα του Πολυκάστρου, όπως ζητήθηκε από τον αντιδήμαρχο Ηλία Ιβανούδη, ενώ ερωτηθείς από τον Κώστα Σιωνίδη για την ενίσχυση του Α.Τ. Πολυκάστρου με αστυνομική δύναμη, είπε ότι θα θέσει το αίτημα υπόψη του αρμόδιου Υπουργού.
Απαντώντας στο θέμα που έθεσε ο αντιδήμαρχος Χρ. Τσανασίδης για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου, τόνισε πως σύντομα θα δοθούν λύσεις, ενώ και με τη δημιουργία νέων οργανισμών ΕΚΑΒ σε άλλους νομούς της χώρας, θα συμπεριληφθεί και το Πολύκαστρο.
Αναφερόμενος στα θέματα του τομέα ευθύνης του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προδιέγραψε το πλαίσιο στήριξης προς το νομό για δασικές δράσεις, βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία, απονιτροποίηση των αγροτικών  καλλιεργειών, ζητήματα δημόσιας υγείας στον τομέα του κρέατος, ενώ  υπογράμμισε ότι στην Δ’ προγραμματική περίοδο θα διατεθούν για υποδομές ανάπτυξης της γεωργοκτηνοτροφίας 5,1 δις εκ των οποίων τα 600.000.000 είναι δεσμευμένα για δασικές παρεμβάσεις.
Ζήτησε τη μελέτη για την κατασκευή περιπατητικού μονοπατιού στην περιοχή του Αξιού, από το Πολύκαστρο μέχρι τους Ευζώνους, πρόταση που κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Ηρακλής Τομπουλίδης, όπως και τις μελέτες για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο Βαφειοχώρι και στην Ποντοηράκλεια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.
Κάλεσε τη Δημοτική Αρχή Πολυκάστρου να είναι σε εγρήγορση με τεκμηριωμένες προτάσεις για να αξιοποιήσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης αγροτικού χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ), απαντώντας και σε ερώτηση του αντιδημάρχου Γιώργου Παμποράκη για την πορεία του προγράμματος αυτού.
Τέλος, ο κ. Κιλτίδης, μιλώντας για θέματα της αγροτικής πολιτικής, τόνισε ότι οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν εγκαίρως στους δικαιούχους στο 100% πλην λίγων εκατοντάδων αγροτών πανελλαδικά, που αποδεδειγμένα οι αιτήσεις τους παρουσιάζουν προβλήματα και οι οποίοι θα πληρωθούν το 50% της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης μετά τις γιορτές.
Για την κτηνοτροφία διευκρίνισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων με την προπληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2008 και τη χορήγηση άτοκου δανείου ύψους 300.000.000ευρώ.
«Δε λύνουμε το πρόβλημα που προέκυψε από την αλματώδη αύξηση των ζωοτροφών, αλλά προσπαθήσαμε να δώσουμε μια ανάσα στους κτηνοτρόφους», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη του κλάδου και την άνοδο των τιμών στο γάλα.