Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, 4:03:30 μμ
Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2007 05:27

Διήμερη περιοδεία Κιλτίδη στον Εβρο

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στο N. Έβρου, όπου είχε συνεργασία  με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Δ. Σταμάτη, το Νομάρχη Έβρου κ. Ν. Ζαμπουνίδη, τους Δημάρχους Σουφλίου κ. Α. Κακάλη, Τυχερού κ. Γ. Δημούτση, Διδυμοτείχου κ. Χ. Τοκαμάνη και Ορεστιάδος κ. Δ. Μουζά.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Κιλτίδης συναντήθηκε με τις Διοικήσεις των ΕΑΣ Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδος και με εκπροσώπους των Ενώσεων Γυναικείων Συνεταιρισμών Σουφλίου και Τυχερού.
Οι επαφές με την τοπική πολιτική ηγεσία και τις συνεταιριστικές οργανώσεις κατέδειξαν ως μείζονα ζητήματα  τις φυσικές καταστροφές από τις πλημμύρες στον Έβρο σε μεγάλο τμήμα των αγροτικών καλλιεργειών που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και την αναγκαιότητα ένταξης των ΕΑΣ, οι οποίες σημειωτέον έχουν υγιείς οικονομικές λειτουργίες, στη ρύθμιση οφειλών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο κ. Κιλτίδης δεσμεύθηκε να υπογράψει την προσεχή εβδομάδα προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση εννέα ορεινών φραγμάτων στο νομό, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000ευρώ δίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο διέξοδο σε ένα ακανθώδες θέμα, ως προς τη διαχείρισης της απορρόφησή τους, που ταλάνισε επί σειρά ετών την περιοχή. Αναφερόμενος στις Ομάδες Παραγωγών βιολογικών προϊόντων και στις Γυναικείες Συνεταιριστικές Οργανώσεις τόνισε ότι θα τύχουν  υποστήριξης στις δραστηριότητές τους.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε  επίσης σε σειρά μέτρων στήριξης για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Ειδικότερα ανακοίνωσε την παραχώρηση δασικής έκτασης σε περιοχή του N.  Δράμας για εκπαιδευτικούς σκοπούς στην αντίστοιχη Δασολογική Σχολή του νομού, την ενίσχυση του δασικού χωριού, στον ίδιο νομό, για την εκπαίδευση των φοιτητών της Δασολογικής Σχολής, την ανάπτυξη του φυτωρίου Δήμου Βύσσας Ν. Έβρου προκειμένου να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς λόγους από τα δύο Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα, την περαιτέρω ανάπτυξη του περιαστικού άλσους Διδυμοτείχου.Παράλληλα επισκέφθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης του Δάσους Δαδιάς και συνεργάστηκε με το Δασάρχη Σουφλίου και τους δασικούς υπαλλήλους της Περιφέρειας. Σε χαιρετισμό του, τόσο στη συνάντηση με τους καθηγητές του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, που έγινε στο παράρτημα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα, όσο και στην ημερίδα του Γραφείου Διασύνδεσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο κ. Κιλτίδης υπογράμμισε ότι  διαγράφονται θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και τη σύγχρονη διαχείριση των δασών.