Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 5:45:16 μμ
Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2007 06:06

Έλαβον … . Άγχος42%. Ανασφάλεια: 41,5%. Λοιπές δυνάμεις αβεβαιότητας 16.5%

Μεταπολιτευτικά  μόνο στις εκλογές του 2000 υπήρχε τόση αμφιβολία για τον τελικό νικητή Σε 225 κάλπες ψηφίζουν οι Κιλκισιώτες ένα από τα14 κόμματα και έναν από τους 42 υποψήφιους..

Με το χάραμα της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου οι ψηφοφόροι λαμβάνουν θέσεις στα 225 εκλογικά τμήματα του ν. Κιλκίς για να επιλέξουν ένα από τα 14 κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Κ.Κ.Ε., ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ. Δημοκρατική Αναγέννηση, Οικολόγοι Πράσινοι, Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Κ.Κ.Ε. μ.-λ, , ΟΑΚΚΕ – Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του Κ.Κ.Ε, Ένωση Κεντρώων, Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά,  Μ.-Λ. Κ.Κ.Ε., Φιλελεύθερη Συμμαχία) που κατέρχονται με ψηφοδέλτια στις βουλευτικές εκλογές στο Ν. Κιλκίς.Ταυτόχρονα οι εκλογείς θα αναδείξουν τους τρεις βουλευτές αντιπροσώπους τους στην Εθνική Αντιπροσωπεία από τα σύνολο των 42 που ζητούν τον σταυρό των ψηφοφόρων.Οι εκλογές της Κυριακής με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που όλοι διαπιστώνουν ότι τις χαρακτηρίζουν είναι ίσως οι πλέον αβέβαιες μεταπολιτευτικά.Με εξαίρεση ίσως τις εκλογές του 2000, σε καμιά άλλη εκλογική αναμέτρηση από τις προγενέστερες 12  αναμετρήσεις δεν ήταν τόσο έκδηλο το στοιχείο της αβεβαιότητας ως προς τον τελικό νικητή. Και παρά τη δράση των «παπαγάλων» και τις σκόπιμες διαρροές περί δήθεν άνετης νίκης , όπως εκπορεύονται από τα επιτελεία των δυο μεγάλων κομμάτων,  η αβεβαιότητα καθίσταται έκδηλη και από την αγχώδη προσπάθεια των πολιτικών αρχηγών των δυο κομμάτων εξουσίας να Ξεχειλώσουν τα δημόσια ταμεία τάζοντας όσες παροχές «λησμόνησαν» να υλοποιήσουν κατά την κυβερνητική τους θητεία.
Οι εκλογείς παρακολουθούν αμέτοχοι και σε σημαντικό βαθμό «βουβοί» ως προς την τελική τους απόφαση την αγχώδη προσπάθεια κομμάτων και υποψηφίων. Και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι θορυβημένες από την αδυναμία τους να παρουσιάσουν μια αξιόπιστη – μπορεί νωρίτερα να έγιναν «παιχνίδια», αλλά καμιά δεν ρισκάρει την φήμη της μια δυο ημέρες πριν την κάλπη- αναγωγή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ώστε να προβλέψουν με αξιοπιστία των νικητή των εκλογών.
Το στοιχείο αβεβαιότητας εντοπίζεται στην αδυναμία καταγραφής και μέτρησης των ροών – μετακινήσεων από και προς κάθε κόμμα Οι παραδοσιακές πολιτικές αναλύσεις ήθελαν τα κόμματα σε μια γραμμική οριζόντια παράταξη από το άκρον αριστερόν έως το άκρον δεξιόν του πολιτικού φάσματος δίκην συγκοινωνούντων δοχείων.
Τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των αναποφάσιστων εκλογέων ανατρέπουν αυτήν την εικόνα καθώς οι ροές – μετακινήσεις πλέον  των αναποφάσιστων δεν υπακούουν στην εμπεδωμένη μέχρι τώρα πολιτική λογική.
Αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια. Ή Κυριακή κοντή γιορτή. Καλή νίκη στην ομάδα σας. Και ψύχραιμα. Εξάλλου μπορεί σε λίγες εβδομάδες πάλι εδώ να είμαστε, πάλι τα ίδια (σχεδόν) να λέμε.
Για να έχετε οι αναγνώστες της ΠΡΩΙΝΗΣ μια συγκριτική εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, σας προτείνουμε να μελετήσετε τα αποτελέσματα αυτά με τα αντίστοιχα των εκλογών του 2004 σε όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού.
Επαναδημοσιεύουμε λοιπόν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών  της 7ης Μαρτίου του 2004.