Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 9:03:59 πμ
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 20:20

Επιμελητήριο Κιλκίς: Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε τόσα “πνευματικά δικαιώματα”

Το μείζον θέμα της καταβολής “πνευματικών δικαιωμάτων” και μάλιστα σε πολλούς φορείς συλλογής των εν λόγω δικαιωμάτων, θίγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Χρήστος Χατζημλάδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ενώ την ίδια επιστολή κοινοποιεί και στην θεματική επιτροπή Δικαιωμάτων της ΚΕΕ.


Ιδού τι αναφέρει ο κ. Χατζημλάδης:

Όπως καλά γνωρίζετε το θέμα των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων των επιχειρήσεων του Κλάδου Εστίασης και Αναψυχής, απασχολεί έντονα εδώ και χρόνια εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων όχι μόνον της περιοχής μας, αλλά και όλης της επικράτειας. Και ο λόγος για τον οποίο  συμβαίνει δεν αφορά μόνο τις εξελίξεις ή τις σχέσεις μεταξύ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΕΔΕΜ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ,GEA ), αλλά και διότι κάτι τέτοιο έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες κάνουν χρήση μουσικών ή άλλων έργων και είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν  σημαντικά Τέλη Δικαιωμάτων. Μάλιστα σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη έως αρνητική για αυτές, εξ αιτίας της μεγάλης διάρκειας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και των μέτρων που αναγκαστικά ελήφθησαν και λαμβάνονται ακόμη. Επιθυμούμε καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι θεωρούμε  ως δεδομένη και αναμφισβήτητη την υποχρέωση κάθε επιχείρησης να καταβάλει δικαιώματα, εφόσον κάνει δημόσια χρήση μουσικών ή άλλων έργων.
Παράλληλα όμως, ως Φορέας εκπροσώπησης των επιχειρήσεων εκτιμούμε ότι υπάρχουν δύο παράμετροι οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, έτσι ώστε αυτή μας η υποχρέωση να λειτουργήσει στην πράξη επ΄ ωφελεία όλων των πλευρών.
Η πρώτη σχετίζεται με το ύψος των Τελών Δικαιωμάτων,τα οποία θα πρέπει να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο το οποίο να λαμβάνει υπόψη του, την δυσμενή λόγω πανδημίας κατάσταση των εμπλεκομένων επιχειρήσεων και παράλληλα με το μέγεθος-το αντικείμενο δραστηριότητας και τον τόπο λειτουργίας τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι αδικίες που ελλοχεύουν στην επιβολή οριζόντιων πρακτικών σε μία χώρα όπως η δική μας, η οποία έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις και δεδομένα γεωγραφικά, πληθυσμιακά, οικονομικά κ.α. ανά περιοχή.
Η δεύτερη αφορά  το καθεστώς πολυδιάσπασης και πολυφωνίας στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο παρέχει την δυνατότητα ύπαρξης και συντήρησης ομάδων με διαφορετικά συμφέροντα, διαιωνίζοντας ένα κλίμα αντιπαραθέσεων και  συντήρησης μηχανισμών.
Αυτό που ισχύει σήμερα όπως πολύ καλά γνωρίζετε για τις υπόχρεες σε δικαιώματα επιχειρήσεις, είναι ότι όσες κάνουν χρήση μουσικών έργων πρέπει να καταβάλλουν δικαιώματα σε τρεις χαρακτηριστικά οργανισμούς, αναφέροντας μάλιστα και περιπτώσεις κατά τις οποίες σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, υποχρεούνται σε καταβολή υπέρογκων ποσών συνολικά στους τρείς Ο.Σ.Δ.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι οι χώροι εστίασης και αναψυχής δεν έχουν τη δυνατότητα με νόμιμο τρόπο (δηλαδή με την απαιτούμενη άδεια) να προσφέρουν ζωντανή παραδοσιακή ή άλλη μουσική. Σε σχετική έρευνα στην περιοχή μας, αυτό έχει σχολιασθεί αρνητικά εκτός των επαγγελματιών και από τους επισκέπτες, αφού πράγματι, μια σειρά αιτίων συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους των πνευματικών δικαιωμάτων, έχουν οδηγήσει σε εμφανή περιορισμό ή και αφανισμό της ζωντανής μουσικής.
Δεν είναι τυχαίο ότι ενισχύονται διαρκώς οι θέσεις, οι εκκλήσεις και οι παροτρύνσεις σπουδαίων και αναγνωρισμένων δημιουργών και άλλων καλλιτεχνών για ενότητα υπέρ ενός κοινού σκοπού, δηλαδή για τη δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, προκειμένου να ξεπεραστούν επιτέλους τα φαινόμενα αναποτελεσματικότητας, των ιδιοτελών οικονομικών και άλλων συμφερόντων και να προστατευθούν ουσιαστικά τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό είναι ακόμα πιο αναγκαίο, σε μια εποχή που η δημόσια εκτέλεση γίνεται όλο και πιο δύσκολη αφού εκτός των άλλων, έχει χτυπηθεί και από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, με αποτελέσματα να μην προάγεται ο μουσικός πολιτισμός και εντέλει να μην ευημερούν οι επαγγελματικές δραστηριότητες γύρω από τη μουσική.
Κοντά σε αυτές τις θέσεις, με αφορμή μάλιστα «ραβασάκια» που άρχισαν να καταφθάνουν σε επιχειρήσεις – μέλη μας πρόσφατα και τα οποία κάνουν λόγο «για εύλογη αμοιβή…που απορρέει από το Ν.2121/93» , προσθέτουμε για ακόμη μία φορά και τη δική μας φωνή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε επί σειρά ετών και οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων να επηρεάζει όλες τις πλευρές. Θεωρούμε απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να συνεχισθεί η ισχυρή διεκδίκηση από πλευράς Κ.Ε.Ε.Ε. για μια βαθιά τομή στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να διαμορφωθεί επιτέλους ένα σύγχρονο πλαίσιο το οποίο θα λειτουργήσει υπέρ των δημιουργών, των καλλιτεχνών, αλλά και των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση πνευματικών έργων, προκειμένου αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν σε εύλογες απαιτήσεις και να αναθερμανθούν οι σχετικές με τη μουσική δραστηριότητες, προς αμοιβαίο όφελος επιχειρήσεων, δημιουργών, μουσικών και ερμηνευτών. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι κάθε δραστηριότητα που ανακάμπτει ή αναπτύσσεται, συμβάλλει και στην ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας.