Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 7:27:00 πμ
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 11:40

Φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών δυο ταχυτήτων. Στις δομές επιδοτούνται οι δήμοι. Σε σπίτια-ξενοδοχεία αγνοούνται!

Ανταποδοτικά τέλη ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν στους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούσαν δομές φιλοξενίας το 2019. Πρόκειται για συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, που προβλέπει την ανά τρίμηνο καταβολή των ανταποδοτικών τελών για την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2020.

 

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο Νότης Μηταράκης, για το 2019 εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας ως οιονεί ανταπόδοση της επιβάρυνσης που δέχεται κάθε δήμος από την εντός των ορίων του λειτουργία δομής προσφύγων.

Για το Δήμο Παιονίας με καταγεγραμμένους 787 πρόσφυγες στο δομή Νέας Καβάλας στην περίοδο αναφοράς αναλογεί ποσόν 118.050 ευρώ.

Όπως είναι φανερό  από την εν λόγω απόφαση Μηταράκη η ανταποδοτική επιχορήγηση αφορά μόνο σε δομές και αγνοεί παντελώς την φιλοξενία σε κατοικίες και ξενοδοχεία.

Στο πλαίσιο αυτό ο μεν Δήμος Κιλκίς παραμένει εκτός χρηματοδότησης κι ας φιλοξενεί περί τους 600 πρόσφυγες στο ξενοδοχείο ΔΗΜΗΤΡΑ του Σ. Μουριών και σε κατοικίες εντός της πόλης, ο δε Δήμος Παιονίας “χάνει” χρηματοδότηση για περίπου 400 πρόσφυγες φιλοξενούμενους σε σπίτια στο Πολύκαστρο και σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Το θέμα όμως δεν αφορά μόνο τη δυσμενή -μεροληπτική μεταχείριση όσων δήμων έχουν μεγάλο αριθμό φιλοξενούμενων σε σπίτια -ξενοδοχεία, αλλά τον ενδεχόμενο να μην συνυπολογίζονται οι πρόσφυγες - ως μη επιβαρύνοντες τις τοπικές κοινωνίες και δήμους- αυτοί στο πλαφόν του 1% που έθεσε ως ανώτατο ανά περιφέρεια η κυβέρνηση.

Διότι τότε ο Δήμος Κιλκίς που δεν διαθέτει δομή φιλοξενίας καθίσταται πιθανός στόχος.

Αυτό είναι το δυσμενές σενάριο.

Υπάρχει βεβαίως και το αισιόδοξο. Να αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση ώστε όλοι οι πρόσφυγες της ενδοχώρας να φιλοξενούνται σε δομές, οργανωμένες και κρατικές.

Με κατάργηση τουλάχιστον των ξενοδοχείων ως χώρων φιλοξενίας προσφύγων.

Το σενάριο  είναι δημοφιλές στην κυβέρνηση. Πέραν των άλλων με την πολιτική αυτή η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει την λειτουργία των ΜΚΟ. Αλλά κυρίως επιδιώκει να ελέγξει το υψηλό κόστος της φιλοξενίας σε ξενοδοχεία που μπορεί να φτάνει μέχρι και το τετραπλάσιο (ημερήσιο κόστος ανά πρόσφυγα) από το αντίστοιχο σε οργανωμένες κρατικές δομές.

Κρίσιμος θεωρείται ο μήνας Μάρτιος για να ξετυλίξει την πολιτική του ο υπουργός Νότης Μηταράκης. Αν επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο τότε το ξενοδοχείο ΔΗΜΗΤΡΑ θα αποτελέσει παρελθόν.

Και στοίχημα θα αποτελεί πλέον η δημιουργία δομής στο Κιλκίς. Ισχυρός αποτρεπτικός σύμμαχος είναι εν προκειμένω η δομή της Νέας Καβάλας. Μπορεί να απαιτεί την κατάργηση του ο δήμος Παιονίας αλλά για τους επαΐοντες ένα παρόμοιο σενάριο θεωρείται απίθανο καθώς έχει τις υποδομές και πλέον και την τεχνογνωσία της φιλοξενίας εκατοντάδων έως χιλιάδων (σε περιόδους κρίσης) προσφύγων.

Και το πλαφόν του 1% τουλάχιστον σε επίπεδο νομού  καλύπτεται με τους 800 πρόσφυγες της Νέας Καβάλας.