Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 9:04:52 μμ
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 17:08

Φλωρίδης: Εθνική συνεννόηση τώρα για να βγούμε από την κρίση

floridis
Για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ με όσα ανάφερε σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στους «Νέους Φακέλους» και στον Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΙ.Εκτεταμένα αποσπάσματα από τις άκρως ενδιαφέρουσες θέσεις και απόψεις του κ. Φλωρίδη καταχωρίζουμε στη συνέχεια:

Πως κρίνει το κυβερνητικό έργο:. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την κυβερνητική του θητεία λέγοντας ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μετά από μερικούς μήνες αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα είναι αλλιώς και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. μέχρι το περασμένο φθινόπωρο η προσπάθεια κρίθηκε θετική από τις αγορές και απ’ τους εταίρους μας…  και απ’ το περασμένο φθινόπωρο μέχρι τώρα η κυβέρνηση μπήκε σε μια τροχιά χαλάρωσης. …Έχω μιλήσει για μεταρρυθμιστική εξάντληση.     

Πως αντιμετωπίζονται οι εθνικές κρίσεις;  Εθνικές κρίσεις αυτού του μεγέθους αντιμετωπίζονται με εθνική συνεννόηση και εθνική συνευθύνη. …Και ταυτόχρονα σκεφτείτε ότι τα δύο κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα έχουν στο εσωτερικό τους αντιφατικές δυνάμεις. Δηλαδή αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στην ανάγκη βαθιών τομών και μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η χώρα να τα καταφέρει και ταυτόχρονα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δεν πιστεύουν σε αυτή την προσπάθεια.
Το ίδιο συμβαίνει και με το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία Νέα Δημοκρατία και αυτή δυστυχώς χρησιμοποιεί μια ρητορική, όπου περίπου λέει τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Έχουμε έναν κατάλογο μέτρων, τα οποία αν τα πάρουμε η χώρα μπορεί να βγει γρήγορα απ’ την κρίση.  Απ’ την άλλη, μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι φανερό ότι δεν πιστεύουν όλοι με τον ίδιο τρόπο στην ανάγκη αυτής της συγκεκριμένης προσπάθειας…

Πόσο αναγκαία  είναι η συνεννόηση;   Αν καταφέρναμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία τώρα, πάνω σε μια συγκεκριμένη ατζέντα, πάνω στα μεγάλα ζητήματα, θα μπορούσαμε να ηρεμήσουμε και την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι και με την αδυναμία των πολιτικών, αλλά κυρίως και με κοινωνία η οποία μέσα από την αγωνία της βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αντιπαράθεσης σκληρής.
Δηλαδή όλοι καθυβρίζουμε εαυτούς και αλλήλους. Οι επαγγελματικές ομάδες, οι κοινωνικές τάξεις, όλοι είναι εναντίον όλων. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο… Η  συζήτηση μνημόνιο – αντιμνημόνιο, είναι συζήτηση της παλιάς εποχής. Είναι μια συζήτηση αντιπαραγωγική και δεν μας οδηγεί πουθενά.

Με ποιους και πως αντιμετωπίζουμε την κρίση; Το ερώτημα είναι το εξής:. Το τεράστιο εθνικό μας ζήτημα θα το ζήσουμε κόντρα στην Ευρώπη ή μαζί με την Ευρώπη; Κόντρα στους εταίρους ή μαζί με τους εταίρους;
Οι Ευρωπαίοι και οι δανειστές μας ακόμα, έχουν βάλει αυτή τη στιγμή 110 δις, τα οποία τα πήραν από τους δικούς τους φορολογουμένους.  Θέλω να θυμίσω σε όσους μας ακούν τώρα, ότι οι Γερμανοί εργαζόμενοι είναι σε λιτότητα εδώ και 20 χρόνια διαρκώς. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν απ’ τις κυβερνήσεις διαδοχικά και απ’ την κυβέρνηση Σρέντερ και από την κα Μέρκελ, διαρκείς περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Απ’ αυτούς τους εργαζόμενους η Γερμανία πήρε τους φόρους που δίνουν και ένα μέρος το έστειλε στην Ελλάδα ...

Τι αντιμετώπισε ο Παπανδρέου;  Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο. Δηλαδή βρήκε την Ελλάδα στη χειρότερη κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Και νομίζω ότι έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να μπορέσει αυτή η χώρα καταρχήν να αποκτήσει την πρώτη δυνατότητα να ζήσει και στη συνέχεια να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει.
Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται ο ίδιος  να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες που αποσαφηνίζουν τα πράγματα και βεβαίως όλη η ομάδα η οποία δουλεύει, να πιστέψει σε αυτή την κατεύθυνση για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι.
Αυτή τη στιγμή οι ξένοι βλέπουν μια χώρα η οποία έχει 3, 4, 5 Υπουργούς, δεν ξέρω αν είναι τόσοι, οι οποίοι καταβάλουν τρομερές προσπάθειες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλάβανε. Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης είτε να μη νοιάζονται τόσο πολύ, είτε να είναι αντίθετα, η αντιπολίτευση να είναι αντίθετη, τα συνδικάτα να είναι αντίθετα και λέει επιτέλους εσείς τι εικόνα είναι αυτή που έχετε τώρα, δηλαδή πώς θα τα καταφέρετε;

Το πρόβλημα της χώρας:  Η Ελλάδα στον κόσμο είναι 30ή όσον αφορά στην κατανάλωση. Είναι 90ή όσον αφορά στην παραγωγή. . Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα. Αυτή τη στιγμή  το έλλειμμα είναι 10%. Για να πούμε σε ευρώ τι σημαίνει αυτό, στην ετήσια λειτουργία μας, μας λείπουν 23 δις ευρώ. Εισπράττουμε, δηλαδή έχουμε λιγότερα 23 δις ευρώ απ’ αυτά που χρειάζεται να ξοδέψουμε.
Να ανακαλύψουμε ξανά, την αξία της εργασίας, την αξία της παραγωγής και να αντικαταστήσουμε με αυτές τις αξίες, τις λέξεις του βολέματος και της τακτοποίησης.                  
Πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα:  Με δύο τρόπους Απ’ τη μια μεριά περιορίζοντας δραστικά εκείνες τις δαπάνες που πρέπει να περιοριστούν, γιατί είναι δαπάνες οι οποίες αφορούν σπατάλη, αφορούν κλεψιά, ασυδοσία και είναι πάρα πολλές αυτές. Έχω πει και άλλες φορές, νομίζω αξίζει να το επαναλάβω, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και είχα τον Τομέα Υγείας, έκανα μία αποτίμηση να δω από τα 6,5 δις που χρωστούσαν τα νοσοκομεία για τα τελευταία 4 χρόνια, τελικά ποιο ήταν το καθαρό χρέος;  Και έβαλα να συγκρίνουν τις τιμές που αγοράσαμε εμείς τα υλικά και τα φάρμακα, με τις τιμές που αγοράσανε οι Γερμανοί. Τα ίδια ακριβώς. Απ’ τα 6,5 δις που χρωστούσαμε, τα 3,5 ήταν κλεψιά, χοντρή κλεψιά. Από τα 11 δις που είναι το έλλειμμα του ΟΣΕ για τα τελευταία χρόνια, τα τουλάχιστον 6 είναι κλεψιά. Αηδιαστική κλεψιά.
Δίπλα σε αυτό το χρέος θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει μέσα απ’ το πελατειακό κράτος να έχουμε έναν απίθανο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων Και δεν μπαίνει τώρα ζήτημα να αρχίσουμε να ζητάμε για απολύσεις ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά μιας κατανόησης ότι τα πράγματα πρέπει να εξορθολογιστούν.

Που οφείλεται το φετεινό έλλειμμα; Στην ύφεση μήπως;  Νομίζω ότι στο μεγαλύτερο βαθμό οφείλεται στην ανεπάρκεια. Γιατί η ύφεση για το 2010 ήταν 4,5%. Ο πληθωρισμός ήταν 5,5.: Απ’ την ώρα που ο πληθωρισμός ήταν παραπάνω απ’ την ύφεση, ο συνολικός τζίρος της οικονομίας ήταν επομένως παραπάνω από το ‘09 ή όσο στο ‘09.  Έχεις αυξήσει τους φόρους κατά 23% εν τω μεταξύ μέσα στο ’10. Πώς εξηγείται να έχεις κατάρρευση των εσόδων; Απ’ τη στιγμή που ο όγκος χρήματος του ’10 είναι περίπου ο ίδιος όγκος χρήματος με το ’09, ο προς φορολογία όγκος χρήματος. Επομένως πρέπει να δει αν έχουν καταρρεύσει οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, αν δεν τους έχεις στελεχώσει σωστά και αν δεν έχεις προχωρήσει αυτά που έπρεπε να έχεις προχωρήσει.
Εκεί υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα. Αυτό το έλλειμμα δεν μπορούμε συνέχεια να θέλουμε να το καλύπτουμε με περικοπές επί δικαίων και αδίκων. Δηλαδή να περικόπτουμε χαμηλές συντάξεις επειδή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή που είναι η μεγάλη μάστιγα της Ελλάδας.

Η χώρα τελεί υπό εξωτερική (των δανειστών)  κατοχή; Η χώρα έχει εσωτερική κατοχή, δεν έχει εξωτερική κατοχή και πρέπει  να απαλλαγεί από την εσωτερική κατοχή όλων εκείνων που την έφεραν εδώ. Στην Ελλάδα αν κάποιος θελήσει να επενδύσει, πρέπει  να ανακηρύσσεται ήρωας, όχι γιατί θα επενδύσει σε μια χώρα που περνάει δύσκολες οικονομικές στιγμές αλλά κυρίως διότι θα του βγάλουν την πίστη ανάποδα. Όπου και να πάει. Ή θα τον κλέβουν ή θα τον ληστεύουν ή θα τον ταλαιπωρούν, χρόνια, χρόνια, χρόνια.
Και επομένως αν θέλουμε να κάνουμε μια τεράστια παρέμβαση διαρθρωτική τομή υπέρ της ανάπτυξης, αυτή οφείλει να ξεκινήσει από την αφαίρεση όλων των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα. Επομένως, το πρόβλημα της ανάπτυξης για την Ελλάδα για το οποίο μιλάμε δεν είναι  πρωτίστως οικονομικό, είναι  πρωτίστως πολιτικό, που σημαίνει παρέμβαση στις δομές λειτουργίας του κράτους για να αφαιρεθούν τα εμπόδια για τους επιχειρηματίες.               
Μήπως τα λέτε αυτά γιατί θέλετε να γίνετε υπουργός; Εγώ είμαι «χορτάτος» από υπουργικά αξιώματα. Έκανα 5,5 6 χρόνια σε 4 Υπουργεία, πρέπει  να σας πω αισθάνομαι και τυχερός γιατί συμμετείχα σε πολύ σπουδαίες στιγμές της Ελλάδας τότε. Όταν πήγα στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Αλέκο Παπαδόπουλο γινόταν η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση του Καποδίστρια. Στη συνέχεια στο Υπουργείο Εσωτερικών ζήσαμε την μεγάλη εμπειρία του πώς αντιδρά το κράτος όταν έχεις ένα μεγάλο σεισμό στην καρδιά σου, δηλαδή στην Αθήνα.
Η περίοδος του αθλητισμού που συνέπεσε με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και όλη εκείνη την προσπάθεια να ξεβρομίσει αυτή η κατάσταση που υπήρχε τότε στο χώρο του ποδοσφαίρου και από εκεί και πέρα το Υπουργείο Οικονομικών που είναι  το μεγάλο σχολείο για τον πολιτικό που θέλει πράγματι να δει τι συμβαίνει στη χώρα του και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης όπου το κύριο θέμα τότε ήταν η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και στην πραγματικότητα αυτό με οδήγησε εμένα και στον Λευκό Οίκο και στο Κρεμλίνο γιατί έπρεπε η Ελλάδα να πιστοποιήσει στις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου ότι είχε κάνει τα πάντα ώστε οι αγώνες να είναι  ασφαλείς.
Επομένως έχοντας αυτή την εμπειρία, δεν νομίζω ότι αναζητά κανείς ένα Υπουργείο σήμερα να κάνει τι.

Θέλετε ο κ. Παπανδρέου να κάνει μια κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ μόνο με στοιχεία που εσείς λέτε μεταρρυθμιστικά;.  Το τι η κυβέρνηση θα κάνει, ο κ. Παπανδρέου, είναι θέμα δικό του. Εγώ πάντως σας είπα πιστεύω σε ένα σχέδιο συνολικό για τη χώρα και σε μια ομάδα που πιστεύει στο σχέδιο και μπορεί να το υπηρετήσει.

Εάν ο κ. Παπανδρέου σας πείσει ότι θέλει να κάνει αυτά τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα και σας πάρει στο τηλέφωνο και σας πει ότι θέλει να παίξετε ένα ρόλο και εσείς, θα το κάνετε;  Η απάντησή μου είναι πάρα πολύ απλή. Συμμετοχή σε ένα σχήμα το οποίο έχει ένα καθαρό σχέδιο και το οποίο σχήμα πιστεύει όλο στο σχέδιο αυτό, προφανώς είναι  επωφελής για τη χώρα. Συμμετοχή σε ένα σχήμα που μερεμετίζει μια κατάσταση η οποία μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει, δεν έχει καμία απολύτως αξία. Είμαι σαφής.

Πρωθυπουργός και διορισμός υπουργών: …Ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να διορίζει όποιον θέλει αλλά το Σύνταγμά μας δεν οδηγεί τα πράγματα μέχρι του σημείου να διορίζεις τον κηπουρό σου για Υπουργό. Ελπίζω ότι είμαι σαφής ως προς αυτό.  Μιλώ ιστορικά. Άρα μιλάω με έναν απλό και κατανοητό τρόπο ότι η ευθύνη που έχουμε αναλάβει είναι  τόσο βαριά, έτσι ώστε να έχουμε απόλυτα συναίσθηση του τι κάνουμε και πώς θα το κάνουμε και με ποιους θα το κάνουμε.. Αν πιστεύουμε ότι έχουμε πόλεμο, θα δώσουμε τη μάχη συντεταγμένα με τα επιτελεία και το στράτευμα για μια νίκη την οποία πιστεύουμε. Σε αυτό το πράγμα πιστεύω.

Μπορεί μόνο του ένα κόμμα να βγάλει την χώρα από την κρίση; Το είπα και πριν. Καμία εθνική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς εθνική συνεννόηση και εθνική συνευθύνη. Τώρα τι μορφή θα πάρει αυτή, αυτό ας το βάλουν μπροστά τα δύο μεγάλα κόμματα να το συζητήσουν και ας το αποφασίσουν. Όμως αυτή η κατάσταση όπου ο ένας δεν μιλάει με τον άλλο, όπου ο ένας επιτίθεται στον άλλον, όπου ο ένας προσπαθεί να φορτώσει στον άλλον τα βάρη και τις αποτυχίες ή ξέρω εγώ τις επιτυχίες, αυτό δεν μπορεί να μας βγάλει κάπου.

Ποια είναι η προσωπική σας στάση: Είναι μια ώρα ευθύνης. Εγώ θα συνεχίσω να προσπαθώ η κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση που εγώ πιστεύω ότι είναι  σωστή. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος. Κύριε Να το πω καθαρά. Δεν θα ανατρέψω την κυβέρνηση εγώ. Αυτά γίνονται μόνο με εκλογές και εν πάση περιπτώσει αν είμαστε τόσο ανώριμοι, μιλώ ως πολιτικοί, ως κόμματα εξουσίας, να συνεννοηθούμε πάνω στα μεγάλα ζητήματα ενόψει μέσα σε μια εθνική κρίση, τότε ας δώσουν τη λύση οι εκλογές. Αλλά εδώ θέλω να σας πω κάτι άλλο, και μετά τις εκλογές είτε έχουμε αυτοδυναμία, είτε δεν έχουμε αυτοδυναμία, πάλι η ανάγκη της πολιτικής συνεννόησης θα προκύψει, ίσως πιο ισχυρά τότε.
Επομένως γιατί μια ανωριμότητα να μας οδηγήσει σε εκλογές όπου πάλι θα βρούμε μπροστά μας το αμείλικτο, την αμείλικτη απαίτηση για συνεννόηση, εθνική συνεννόηση; και η Νέα Δημοκρατία νομίζω ότι οφείλει να το ξανασκεφτεί και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έρθει στο ύψος των περιστάσεων.

Τι σημαίνει πτώχευση; . Πτώχευση σημαίνει αναγγελία παύσης πληρωμών,    Αν τώρα πάμε σε δραχμή, η ισοτιμία που θα δημιουργηθεί αμέσως την ίδια στιγμή, είναι  1 ευρώ περισσότερες από 1.000 δραχμές. Στην πραγματικότητα το χρέος αυτομάτως θα έχει τριπλασιαστεί σε δραχμές. Για να το πω πιο απλά η επιστροφή στη δραχμή δεν σημαίνει απλώς στα αντίσκηνα, είναι  επιστροφή στα σπήλαια. Δραχμή σημαίνει ότι δεν έχεις να αγοράσεις φάρμακα, δεν έχεις να αγοράσεις καύσιμα, δεν έχεις να αγοράσεις τίποτε, δεν έχεις να αγοράσεις τροφές, Η πτώχευση είναι  το εφιαλτικό σενάριο είτε είσαι μέσα στο ευρώ είτε είσαι εκτός ευρώ. Tο θεωρώ ακραία ανευθυνότητα να μιλάς σήμερα για δήθεν εύκολες λύσεις πτώχευσης και δραχμής, την ώρα που αυτά θα σε οδηγήσουν σε μια κατάσταση πριν από την κατοχή, σε μια χώρα που μόλις προσπαθούσε να ξεπεράσει τις πληγές της από την προσφυγιά του ΄22.

Μήπως είναι εξαρτημένοι οι Ευρωπαίοι από εμάς;  Όχι, για τον απλούστατο λόγο ότι πόσο καιρό οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα παίρνουν χρήματα από τους φορολογούμενους να δίνουν σε εμάς, οι οποίοι δεν εννοούν να κάνουν καμιά προσπάθεια σοβαρή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους ή μια προσπάθεια η οποία να αποδώσει καρπούς. Δεν βλέπω να το κάνουν για πολύ καιρό αυτά. Αν συνεχίσουμε έτσι προφανώς οι Ευρωπαίοι κάποια στιγμή και φοβάμαι θα είναι  σύντομο αυτό, θα πουν ότι ας κάνουμε μια υγειονομική ζώνη να προστατευτούμε εμείς από την τοξικότητα της Ελλάδας. ..Κι όταν αισθανθούν ότι είναι  απολύτως ασφαλείς τότε θα μας δώσουν μια κλωτσιά.