Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:25:21 πμ
Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 20:27

Δυναμική αντίδραση του Παλιού Αγιονερίου: Θέλουμε τώρα τη Λαϊκή μας

Ύστερα από δεκαετίες η Κυριακή 21 Απριλίου δεν ήταν σαν τις άλλες στο Παλιό Αγιονέρι. Το χωριό ερήμωσε, πήρε δηλαδή την όψη που μέσες άκρες έχει και τις καθημερινές. Μόνο τις Κυριακές ανθίζει η ζωή στο Παλιό Αγιονέρι. Κόσμος και ντουνιάς από Θεσσαλονίκη κυρίως συνδυάζει τη βόλτα του με τα ψώνια από τη Λαϊκή Αγορά που στήνεται στην Πλατεία του χωριού. Δουλεύουν οι Λαϊκατζήδες, δουλεύουν και τα καταστήματα και οι επαγγελματίες του χωριού. Ίσα για να βγάλουν τη χασούρα από τις καθημερινές…

Άτυπη η Λαϊκή το Παλιό Αγιονέρι. Άτυπη όχι γιατί το χωριό εδώ και πολλά χρόνια δεν θέλει να τη νομιμοποιήσει. Αλλά επειδή κατά το παρελθόν  η δημοτική αρχή του Κιλκίς αρνείτο επίμονα να το πράξει. Η  Λαϊκή του Π. Αγιονερίου δεν είναι σαν τις άλλες. Είναι κάτι μεταξύ Λαϊκής αγοράς και πανηγυριού.

Μέχρι και 62 Λαϊκατζήδες συγκροτούν τη δύναμή της. Συνήθως κάθε Κυριακή κάπου 50 εκθέτες από Κιλκίς και Θεσσαλονίκη στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρωταγωνιστούν σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι του «πάρε δώσε» δίνοντας ζωντάνια στο χωριό.

 

Όλα αυτά μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου όταν κατέφθασαν άνδρες του ΣΔΟΕ και μπουζούριασαν οκτώ Λαϊκατζήδες. Είπαμε, άτυπη η Λαϊκή, χωρίς χαρτιά…Και οι του ΣΔΟΕ δεν υπολόγισαν πως και γιατί δεν έχουν χαρτιά  οι εκθέτες.

Θορυβήθηκαν στο χωριό και η Τοπική Κοινότητα αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της Λαϊκής.

Και φτάσαμε στις  21 Απριλίου σε μια μελαγχολική –κι όχι λόγω καιρού- μέρα με το χωριό ερημωμένο. Όπως κάθε χωριό άλλωστε του Κιλκίς ως συνέπεια της ανείπωτης ανάπτυξης την οποία βιώνει η περιφέρεια αν πιστέψουμε τους κατά καιρούς δεκάρικους λόγους των αρχόντων μας.

 

Μαζική αντίδραση των κατοίκων

Μπροστά στον αφανισμό του χωριού οι κάτοικοί του αντέδρασαν. Περισσότεροι από 200 κάτοικοι συνήλθαν στο Δημοτικό Σχολείο και ζήτησαν την άμεση τακτοποίηση του προβλήματος από τη Δημοτική Αρχή. Υπέγραψαν και σχετικό ψήφισμα το οποίο δια του προέδρου της Κοινότητας Γιώργου Δεμουρτζίδη θα επιδώσουν στον Δήμαρχο Δ. Κυριακίδη.

 

Ο πρόεδρος σε ανάρτησή του στο f/b αναφέρει:

Το Παλιό Αγιονέρι μίλησε και ο αγώνας ξεκίνησε... 200 και πλέον άτομα υπέγραψαν το ψήφισμα και πλέον έχουμε το δυνατότερο όπλο για δικαίωση... Δικαίωση για να μην ερημωθεί το χωριό μας να μην κλείσουν τα μαγαζιά οι επαγγελματίες του χωριού, να μην πεινάσει καμία οικογένεια των ανθρώπων που απαρτίζουν την Κυριακάτικη αγορά...  Όλοι οι φορείς μαζί συστήσαμε επιτροπή για να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για την οριστική λύση... Τα συμπεράσματα βγήκαν σήμερα και καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται... Σας υπόσχομαι πως δεν θα σταματήσω να πιέζω  μέχρι να ξαναδώ την Κυριακάτικη αγορά σε πλήρη λειτουργία… Σας ευχαριστώ για την μεγάλη προσέλευση σας στην σημερινή έκτακτη συνέλευση του χωριού...

Όπως έγινε γνωστό η σημερινή δημοτική αρχή του Δ. Κυριακίδη δεν έχει αντίρρηση να λειτουργεί Λαϊκή Αγορά στο Π. Αγιονέρι. Αλλά υπό νέους όρους και προϋποθέσεις τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαλόγου και συνεννόησης με την τοπική κοινότητα. Εξάλλου η τελική απόφαση δεν είναι του δήμου.  Επομένως είναι μια ευκαιρία να βρεθεί μια φόρμουλα, το θέμα να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια η Περιφ, Ενότητα Κιλκίς να εκδώσει την απόφαση.