Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, 7:53:48 πμ
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 10:49

Φλωρίδης: Η παραγωγική μεταρρύθμιση των σχολικών συγχωνεύσεων

floridis
Για το θέμα των σχολικών συγχωνεύσεων παραχώρησε συνέντευξη ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και στον δημοσιογράφο Β. Πάικο.
Β. Πάικος: Για πείτε μου κάτι πρακτικό και ψιλοάσχετο. Στην περιοχή σας, στο Κιλκίς, υπάρχουν προβλήματα από τις συνενώσεις των σχολείων της κυρίας Διαμαντοπούλου;
Γ. Φλωρίδης: Συμπτωματικά, μιλάτε με έναν άνθρωπο που έκανε το μεγαλύτερο πρόγραμμα συγχωνεύσεων στην ιστορία της εκπαίδευσης, σε επίπεδο ενός νομού. Αυτό το έκανα ως Νομάρχης το 1995, χωρίς καμία παρότρυνση από κανέναν, χωρίς καμία κατεύθυνση από το τότε Υπουργείο..

Β. Πάικος: Χωρίς αντιδράσεις;
Γ. Φλωρίδης: Κάποιοι φωτισμένοι εκπαιδευτικοί που ήταν συνεργάτες μου, μου είπαν ότι διαπράττουμε έγκλημα σε βάρος των παιδιών που πηγαίνουν σε μονοθέσια ή ολιγοθέσια σχολεία. Τα παιδιά αυτά, στην πραγματικότητα, δεν μορφώνονται, δεν αποκτούν τις βάσεις στην πιο κρίσιμη ηλικία. Σχεδιάσαμε έτσι ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα προχωρούσαμε στις συγχωνεύσεις . Η βάση για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού ήταν οι εκπαιδευτικοί να βρουν σε κάθε χωριό και σε κάθε σχολείο όλους τους γονείς για να τους εξηγήσουν τι είναι αυτό που θέλαμε να κάνουμε και πόσο καλό θα ήταν για τα παιδιά τους.

Β. Πάικος: Είχατε προλάβει τυχόν αντιδράσεις.
Γ. Φλωρίδης: Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προλάβουμε αντιδράσεις, αλλά να εξηγήσουμε ακριβώς ότι είναι μια από τις πιο παραγωγικές μεταρρυθμίσεις που μπορεί να γίνουν στην χώρα. Έτσι λοιπόν, σε μια χρονιά τότε, συγχώνευσα στο νομό μου 40 σχολεία. Πρέπει να σας πω ότι το πείραμα που έγινε το 1995-1996 πέτυχε απολύτως και τα παιδιά πήγαν σε καλές σχολικές μονάδες. Βεβαίως, έχουμε και τα εξής παραδείγματα: σε ένα χωριό που συγχωνεύθηκε το σχολείο του με ένα μεγαλύτερο είχε τότε 9 παιδάκια. Ο πληθυσμός αυτού του χωριού, επειδή είχε καλές καλλιέργειες, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και τώρα το χωριό έχει 25 παιδάκια. Όμως κανένας γονιός στο χωριό αυτό δεν διανοείται να ζητήσει να ξανανοίξει το σχολείο του χωριού. Γιατί; Διότι τα παιδιά πηγαίνουν στο διπλανό χωριό, που έχει ένα καλό εξαθέσιο, όπου κάθε δάσκαλος έχει μια τάξη και κάνουν όλα τα μαθήματα.  Άρα λοιπόν, ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να καταργηθούν οι ανισότητες στην παιδεία. Και οι ανισότητες στην παιδεία ξεκινάνε όταν ένα παιδί κάνει 600 ώρες μαθηματικά τον χρόνο, όπως στα εξαθέσια, ή 100 ώρες μαθηματικά τον χρόνο που κάνουν στα μονοθέσια ή διθέσια.

Β. Πάικος: Είναι η καλύτερη στήριξη που θα μπορούσα να ακούσω στην προσπάθεια της κυρίας Διαμαντοπούλου.
Γ. Φλωρίδης: Απλώς κύριε Πάικο, κατά τύχη προέρχεται από έναν άνθρωπο που το έκανε αυτό πριν χρόνια.

Β. Πάικος: Οφείλω να πω δεν το ήξερα αυτό. Ήταν καλή η παρέμβαση επ’ αυτού. Για πείτε μου, επαναλάβατε χτες το αίτημά σας για να υπάρξει ενιαίο συντονιστικό κέντρο στην κυβέρνηση και στο κόμμα ίσως, διότι αρρυθμίες υπάρχουν και το προηγούμενο διάστημα έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλές. Γιατί αυτό το αίτημά σας λέτε να μην γίνεται, ακόμα, αποδεκτό, να μην υλοποιείται;
Γ. Φλωρίδης: Κατ’ αρχήν δεν είναι αίτημα. Είναι μια άποψη την οποία έγραψα σε ένα άρθρο μου και την επανέλαβα χτές, λέγοντας ότι, μεταξύ των άλλων, χρειάζεται ενιαίο κέντρο ώστε να μπορέσει να συντονιστεί καλύτερα το κυβερνητικό έργο, η κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα.

Β. Πάικος: Επειδή ως τώρα έχουμε πολλά δείγματα όχι καλού συντονισμού, να το πω κομψά, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν κυβερνητικές αρρυθμίες επ’ αυτού; Τι απάντηση δίνετε εσείς;
Γ. Φλωρίδης: Η δημιουργία του ενιαίου κέντρου και η μορφή που αυτό θα πάρει, είναι ένα ζητούμενο που πιστεύω ότι απασχολεί τον πρωθυπουργό, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο ζήτημα αυτό. Από την μεριά μου, έκανα μια πρόταση διαπιστώνοντας μια ανάγκη, χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου «δημόσιο σύμβουλο» του πρωθυπουργού για το τι πρέπει να κάνει. Η ανάγκη όμως είναι διαπιστωμένη.

Β. Πάικος:  Μήπως όμως το γεγονός ότι δεν υπάρχει το σχέδιο αυτό ή δεν μας το ‘χουνε πει σημαίνει ότι δεν ξέρουνε πού πάμε; Αυτή η αγωνία υπάρχει.
Γ. Φλωρίδης: Αυτόν τον ενάμιση χρόνο έχει γίνει αρκετά σπουδαία δουλειά. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα έκανε κάτι ξεκάθαρο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι παίρνει πάνω του, και η κυβέρνηση το ίδιο, όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα διότι αυτό πρέπει να γίνει πέρα από το οποιοδήποτε Μνημόνιο. Αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό ως μια διατύπωση σε συγκεκριμένη στιγμή που κάνει ο πρωθυπουργός.