Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 11:37:00 πμ
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 12:28

Φλωρίδης: Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη για τα Τέμπη

«Νέα στοιχεία προς διερεύνηση στο πλαίσιο της ανάκρισης καθυστερούν την έναρξη της δίκης» λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσθέτει: «Ο καλύτερος εισαγγελέας της χώρας ασχολείται».

 

Για τα Τέμπη και όλες τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, “δεν οδηγεί πουθενά σήμερα η τυχόν παραίτηση του πρώην Υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, από την βουλευτική ασυλία”.

“Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχε πολιτική ευθύνη”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Παράλληλα, κατηγόρησε για “θεατρινισμό και εξαπάτηση της κοινής γνώμης” τον Χρήστο Σπίρτζη.

 

«Νέα στοιχεία καθυστερούν την έναρξη της δίκης»

Όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης της δίκης, ο κ. Φλωρίδης, δήλωσε ότι, “νέα στοιχεία προς διερεύνηση στο πλαίσιο της ανάκρισης, καθυστερούν την έναρξη της δίκης. Υπάρχει η απαίτηση των συγγενών και της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει ‘’φως’’ στην υπόθεση”.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι “Εμφανίζονται πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τον αληθινό πόνο των συγγενών, για δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Κυβέρνηση”.

 

«Ο καλύτερος εισαγγελέας της χώρας ασχολείται από την πρώτη στιγμή με την τραγωδία»

Όσον αφορά τις αναφορές συγγενών θυμάτων ότι “απομακρύνθηκε μεγάλη ποσότητα χώματος με πολύτιμα στοιχεία, πριν το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας”, ο Υπ. Δικαιοσύνης είπε ότι “γίνεται δικαστική έρευνα και για αυτό το σημείο, ωστόσο ο καλύτερος εισαγγελέας της χώρας ασχολείται από την πρώτη στιγμή με την τραγωδία. Προκαλώ οποιονδήποτε να μου πει αν υπάρχει το παραμικρό μεμπτό σημείο στον τρόπο που διενεργείται η ανακριτική διαδικασία στην Λάρισα”

“Ο ανακριτής αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα του, ώστε να μην μείνει κανένα στοιχείο που να μην απαντήσει η έρευνα του. Υπήρχαν τρία σημεία που έπρεπε να διερευνηθούν για να μην μείνουν αναπάντητα: αν μετέφερε εύφλεκτο φορτίο το τρένο, αν υπάρχουν βίντεο που ίσως αποκάλυπταν κάποια πράγματα και η διάσταση ανάμεσα στις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων”, υπογράμμισε.

 

20 χρόνια μετά η παραγραφή ποινικών ευθυνών υπουργών

“Είναι θέατρο και ξέρω γιατί γίνεται, αλλά… Το 2019 στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε σε δεύτερο επίπεδο από την κυβέρνηση της ΝΔ, απαλείφθηκε η διάταξη εκείνη του 1986 που έλεγε για διαφορετικό χρονικό διάστημα για παραγραφή αδικημάτων των υπουργών. Εκεί γίνεται το μπέρδεμα με την ανοησία της συγκάλυψης. Δεν χρειάζεται καμία κανονιστική διάταξη περαιτέρω. Από την ώρα που απαλείφθηκε για τους υπουργούς η σύντομη παραγραφή του αδικήματος, σήμερα και για την υπόθεση που συζητάμε, οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών, παραγράφονται 20 χρόνια μετά”, δήλωσε προς την αντιπολίτευση σχετικά με την άρση ασυλίας των πρώην υπουργών Μεταφορών.

Προσέθεσε ότι “ανά να πάσα στιγμή, στο όριο της 20ετίας, προκύψουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινική δίωξη των υπουργών, η Βουλή υπό οποιαδήποτε πλειοψηφία της, μπορεί να αποφασίσει την δίωξη. Τα πολιτικά πρόσωπα θα πάνε σε Ειδικό Δικαστήριο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές”.

 

Βολές κατά Σπίρτζη για «απάτη» - Για Καραμανλή: «Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές...Το ζήτημα είναι πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική ευθύνη»

Βάλλοντας κατά του Χρήστου Σπίρτζη και της επιστολής του στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι “Ο κ. Σπίρτζης εν γνώσει του μετήλθε μια απάτη, διότι η διάταξη που επικαλείται προβλέπει ότι θα πρέπει για να γίνει προσφυγή σε αυτήν να υπάρχει πρότερα άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εν λόγω υπουργού και αυτή για κάποιον λόγο να έχει σταματήσει. Εδώ, δεν έχουμε τέτοια περίπτωση”.

Ερωτηθείς για την απουσία από την Βουλή και την συζήτηση για τα Τέμπη του Κώστα Καραμανλή, είπε ότι “Ο κ. Καραμανλής έδωσε πολύωρη κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή και έδωσε απαντήσεις. Μιλάτε με μη βουλευτή, που όμως στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με το κόμμα του και είχε παραιτηθεί. Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη. Το ζήτημα είναι πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική ευθύνη και τι κάνει”.

Συνέχισε λέγοντας “Όταν τελειώνει μια Εξεταστική Επιτροπή, η Βουλή εξετάζει αν υπάρχουν στοιχεία για προσωποποιημένη ποινική ευθύνη κατά συγκεκριμένων προσώπων ώστε να ασκηθεί δίωξη. Όταν υπάρχουν στοιχεία, τα κόμματα θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή, όμως κανένα από τα 8 κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκανε τέτοιο αίτημα, προφανώς διότι δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοια. Άκουσα τον κ. Φάμελλο να λέει το δίλλημα είναι εάν θα υποβάλλουμε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή ή θα εμπιστευτούμε την διαδικασία της Δικαιοσύνης και τελικώς αποφασίσαμε το δεύτερο”.