espa pkm

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2026, 5:34:09 μμ
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2026 19:22

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Τα δικαστήρια θα εκδίδουν τελεσίδικες αποφάσεις σε 627 ημέρες, στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο

Μέσα στους 18 μήνες εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν «πιάσει» τους χρόνους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, καθώς ο μέσος χρόνος έκδοσης τελεσίδικης απόφασης θα είναι οι 627 ημέρες, όπως είναι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Φλωρίδης, και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, παρουσίασαν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τους χρόνους έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων μετά την 18μηνη εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Φλωρίδης κάθε τρεις μήνες θα βελτιώνονται τα στατιστικά στοιχεία στον χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων και η χώρα μας μέχρι το 2030 θα βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες από την άποψη της ταχύτητας απόδοσης Δικαιοσύνης στις χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «το 2027 θα επιτευχθεί ο στόχος σύγκλισης του ελληνικού μέσου όρου έκδοσης τελεσίδικης απόφασης με τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο των 627 ημερών».
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Φλωρίδης κάποια στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και βασίζονται στο EU Justice Scoreboard, δεν απεικονίζουν τη σημερινή πραγματικότητα-κατάσταση, καθώς είναι παρελθόντων ετών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Φλωρίδης μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
«Βλέποντας τη συνολική εικόνα της χώρας παρατηρούμε ότι τα Πρωτοδικεία της χώρας, ειδικά τα μεγάλα εκκαθαρίζουν με ρυθμούς εντυπωσιακούς όλες τις υποθέσεις που είχαν σωρευτεί στο παρελθόν. Θέλω να κάνω μία αναφορά για να δούμε τι σημαίνει ο Χάρτης σε σχέση με αυτά τα οποία λέμε εδώ. Τι σημαίνει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση.
Εάν δεν γινόταν αυτή η μεταρρύθμιση θα είχαμε μία αέναη συσσώρευση χιλιάδων υποθέσεων, οι οποίες θα έμπαιναν και δεν θα μπορούσαν να εκδικαστούν το οποίο θα οδηγούσε στην πραγματικότητα κάποια στιγμή στο απόλυτο φρακάρισμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αν δούμε τη σχέση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δούμε ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης πρωτόδικης απόφασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 307 ημέρες κι εμείς είμαστε στις 309 ημέρες. Άρα έχουμε πιάσει ήδη το στόχο και αυτή την ώρα οι πρωτόδικες αποφάσεις στην Ελλάδα εκδίδονται στον ίδιο μέσο όρο του χρόνου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος αυτός ήταν για το 2027 αλλά τον έχουμε ήδη πιάσει.
Στον δεύτερο βαθμό ο μέσος χρόνος έκδοσης απόφασης είναι 320 ημέρες και με βάση τη νέα Δικονομία, όπου οι προθεσμίες είναι συγκεκριμένες στην Ελλάδα, θα πάμε στις 325 ημέρες.
Αυτή είναι η εικόνα της χώρας μας σε μία μεγάλη μεταβολή στους χρόνους και τους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης που πάρα πολλοί πίστευαν και σωστά επί έναν ή δύο αιώνες ότι ο χρόνος αυτός είναι ασάλευτος. Ο χρόνος αυτός είναι σε κίνηση πια και τα αποτελέσματα είναι αυτά τα οποία βλέπετε. Με βάση τα πρώτα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2026 η τάση είναι ενισχυτική αυτών των στοιχείων».
Κλείνοντας, ο κ. Φλωρίδης επισήμανε:

«Στόχος μας για την ελληνική Δικαιοσύνη του 2030 είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες από την άποψη της ταχύτητας απόδοσης Δικαιοσύνης στις χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτός είναι ο στόχος, να βρεθούμε στις πέντε πρώτες και μπορούμε με βάση όλα αυτά που εξελίσσονται μέχρι σήμερα και κυρίως με αυτά τα οποία θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».