Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:58:21 μμ
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 08:52

Φραγγίδης: «Επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ανθρώπους του»

Τοποθέτηση Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτή Κιλκίς, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του ν/σ του Υπ. Υγείας με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας», στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπει τη μετατροπή ενός φορέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας, της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του νομοσχεδίου, η αλλαγή αυτή δίνει «μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, με τον απεγκλωβισμό από τις καθυστερήσεις και τις αργοκίνητες διαδικασίες με τις οποίες κινούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Δεν μας πείθετε για τις καλές σας προθέσεις, κύριε Υπουργέ. Το δείγμα γραφής της Κυβέρνησης είναι αρνητικό. Δεν σας έφταιξε η μορφή του νομικού προσώπου για τις όποιες δυσλειτουργίες του ΕΚΑΠΥ. Η αδιαφορία σας να βελτιώσετε με κατάλληλες παρεμβάσεις τη λειτουργία της ευθύνεται.

Ηχηρή απόδειξη εξάλλου είναι η περίπτωση ΕΟΔΥ, που αν και άλλαξε μορφή, δεν έφερε καλύτερα αποτελέσματα. Δύο χρόνια πανδημίας και νομοθετείτε ακόμα με κατά παρέκκλιση διατάξεις. Χρησιμοποιείτε σαν δικαιολογία τις έκτακτες συνθήκες και δεν διεξάγετε ούτε έναν κεντρικό διαγωνισμό. Χρησιμοποιείτε ως άλλοθι την πανδημία, για να δικαιολογήσετε την απώλεια ελέγχου στις δαπάνες για την υγεία.

Εδώ και δύο χρόνια, δεν γίνεται κανένας έλεγχος στις προμήθειες, όχι μόνο στο χώρο της υγείας, αλλά πουθενά. Δεν γνωρίζουμε τι δρόμο έχουν πάρει οι πολυάριθμες δωρεές που έγιναν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στο υγειονομικό σύστημα όλο αυτό το διάστημα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλές φορές θέσει μέσα στη Βουλή το ζήτημα της σύστασης μόνιμου μηχανισμού για τις δωρεές, με διττό στόχο τη βέλτιστη αξιοποίησή τους και τη διαφάνεια, εσείς αποδεικνύετε συνεχώς ότι δεν διαθέτετε ευήκοα ώτα.

Όσο για την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που ισχυρίζεστε ότι θα έχει η νέα ΕΚΑΠΥ είναι αμφίβολο αν επιτυγχάνεται αυτό μέσω του χαώδους και πολυπληθούς συστήματος διοίκησης που συστήνετε με την επακόλουθη γραφειοκρατία και δυσκινησία. Αξιοσημείωτη είναι η απουσία αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας στην επιλογή του εννεαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου αφού μοναδικός υπεύθυνος γι αυτή είναι ο Υπουργός Υγείας. Η επιλογή, επίσης, συμπληρωματικού προσωπικού ΙΔΑΧ, που θα προσληφθεί μετά την ψήφιση του νόμου, γίνεται χωρίς σαφή κριτήρια και βεβαίως, χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ. Παραπέμπονται, δε, σε ΚΥΑ πάμπολλα θέματα οργανωτικά, λειτουργικά και οικονομικών απολαβών.

Προφανώς, η μεγαλύτερη έννοια σας τη στιγμή που ο ελληνικός λαός βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την υγεία του, είναι το πώς θα αποκτήσετε τον απόλυτο έλεγχο της ΕΚΑΠΥ που θα σας εξασφαλίσει τον έλεγχο των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις προμήθειες στην Υγεία και της διαχείρισης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Θα περιμέναμε στη φάση αυτή με την πανδημία να καλπάζει και τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» στο προσκήνιο να είχατε φέρει, κύριε Υπουργέ, στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα θωράκιζε το σύστημα υγείας και θα αναβάθμιζε τις δομές δημόσιας περίθαλψης, που θα προστάτευε την υγεία των πολιτών.

Αντίθετα, δύο χρόνια τώρα, παραμένετε το ίδιο αμήχανοι και άτολμοι. Διατηρείτε την ίδια διαχειριστική διάθεση απέναντι σ’ ένα πρόβλημα που απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση και όχι εμβαλωματικές λύσεις. Επιλέγετε να αφήνετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας τραγικά υποστελεχωμένο, καταρρακωμένο, πέρα από τα όρια της αντοχής του με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές.

Προσπερνάτε το γεγονός ότι με το «μπλοκάρισμα» που υφίστανται τα νοσοκομεία λόγω covid, μειώνεται η προσβασιμότητα των ασθενών με άλλες ασθένειες. Εξάλλου, με τη νέα οδηγία που οδηγεί σε μείωση του 80% των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, χιλιάδες ασθενείς παραμένουν όμηροι στις λίστες αναμονής  χωρίς θεραπεία και με σοβαρά προβλήματα, που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους και πολλές φορές έχουν μοιραία κατάληξη.

Ούτε λόγος, βέβαια, για την ψυχική υγεία των πολιτών που αν και στην παρούσα φάση παρουσιάζει τραγική επιδείνωση, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη από τη Πολιτεία.

Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε καθημερινά έξι με οκτώ χιλιάδες κρούσματα και δυστυχώς πάνω από ογδόντα με εκατό θανάτους, δηλαδή «φεύγει» ένα χωριό κάθε μέρα. Σύμφωνα, δε,  με τα χθεσινά στοιχεία, έχουμε εξακόσιους εξήντα τέσσερις συνανθρώπους μας στις ΜΕΘ, μία αύξηση από 1η Νοεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου της τάξης του 60% των διασωληνωμένων που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, είτε εντός ΜΕΘ είτε σε θαλάμους, με στοιχειώδη εξοπλισμό και φροντίδα και με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα περίθαλψης που λαμβάνουν.

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ ελεύθερη. Είναι όλες υπερπλήρεις. Υπάρχουν δεκάδες ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε θαλάμους. Παράδειγμα το Νοσοκομείο Κιλκίς, που εδώ και δύο χρόνια λέμε για τη δημιουργία ΜΕΘ. Δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα, παρόλο που πέρυσι λέγατε ότι από τον Ιανουάριο θα γίνουν προκηρύξεις θέσεων.

Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω το άρθρο της τροπολογίας, που αφορά τη συνταγογράφηση των ανασφαλίστων. Αλήθεια, προσπαθείτε να ελέγξετε τη δαπάνη για τους ανασφάλιστους σ’ αυτή τη συγκυρία, με το δημόσιο σύστημα υγείας υπερφορτωμένο και τους γιατρούς στα όρια της εξάντλησης; Ποιος γιατρός του ΕΣΥ,  μέσα στον κυκεώνα της πανδημίας, θα δεχτεί να επιφορτιστεί με αυτή την υποχρέωση; Το πιθανότερο είναι ότι ο γιατρός θα αντιδράσει και βεβαίως, ο πολίτης θα ταλαιπωρηθεί. Χρειάζεται σαφώς να βρεθεί τρόπος ελέγχου των πολλαπλών ΑΜΚΑ, αλλά αυτό σε ένα επόμενο της πανδημικής κρίσης χρόνο. Προς Θεού, σήμερα έχουμε άλλες ανάγκες! Αναστενάζουν τα νοσοκομεία. Έχουμε θανάτους κάθε μέρα.

Επιβάλλεται να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ανθρώπους που με κόπο, μόχθο, θυσίες και πολλές φορές απώλεια της ζωής τους υπηρετούν τον στόχο της κάλυψης των αναγκών όσων νοσούν από την πανδημία.

Πολυμέσα