Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, 8:38:10 πμ
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 23:03

Φραγγίδης: «Το ΠΑΣΟΚ στέκεται δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη με καίριες προτάσεις»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, επί του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

 

Ο κ. Φραγγίδης αρχικά επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αναδύει έντονο προεκλογικό άρωμα, καθώς περιέχει αρκετές θετικές διατάξεις, όπως η έκτακτη προσαύξηση προνοιακών χρηματικών παροχών σε ευάλωτους πολίτες, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, στο πλαίσιο της άσκησης αντικειμενικής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, υπάρχουν και διατάξεις που, αν και κινούνται σε θετική κατεύθυνση, είναι άτολμες, όπως η αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24, που θα διευκολύνει μόνο τους οφειλέτες μικρών ποσών, μέχρι 5.000 ευρώ. Κάποιες άλλες ρυθμίσεις, όπως η αύξηση ορίων ηλικίας μειωμένης σύνταξης στο Δημόσιο κατά 4-7 χρόνια, οι ρυθμίσεις για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και τα άρθρα για τη ΔΥΠΑ και τη διοίκησή της, μας βρίσκουν αντίθετους και ζητάμε την απόσυρσή τους. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις επί των άρθρων και ελπίζουμε να εισακουσθούν. Σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, ο βουλευτής προχώρησε σε τρείς παρατηρήσεις: α) Η όποια αύξηση στις συντάξεις αποτελεί μικρό αντιστάθμισμα της απώλειας που έχουν προκαλέσει οι  πολιτικές της κυβέρνησης, β) αν και έχει αυξηθεί ο αριθμός των αποφάσεων συνταξιοδότησης, πάνω από τις μισές συντάξεις έχουν υπολογιστεί λανθασμένα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των συνταξιούχων για δικαστικές προσφυγές και την επιφόρτιση του ΕΦΚΑ με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και την έκδοση νέων αποφάσεων και γ) σε σχέση με το άρθρο 47, διευκρίνισε ότι χρειάζεται επαναδιατύπωση, καθώς η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση των Ιατρών Εργασίας που απασχολούνται με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών, παρά μόνο σε όσους απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.  

Από τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Φραγγίδης σχολίασε τρεις:

1) Την αναστολή πλειστηριασμών για φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά βάσει του ν. 3869/2010, τη διατήρηση για αγρότες και κτηνοτρόφους οφειλέτες μέρους της γης που έχει κατασχεθεί, ως μέσου βιοπορισμού, και τη δυνατότητα του οφειλέτη υπό προϋποθέσεις να εξαγοράσει το δάνειό του πριν πωληθεί στα funds. Δεν επιτρέπεται σήμερα να χάνουν άνθρωποι το σπίτι τους ακόμα και για ποσά πολύ μικρότερα της αξίας του ακινήτου τους, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να σταθεί δίπλα στον πολίτη σε αυτήν την συγκυρία του πληθωρισμού και της ενεργειακής ακρίβειας, όπως το έκανε το 2010 με τον νόμο 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τον οποίο αντικατέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν αποτυχημένο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και κατάργησε οριστικά η ΝΔ με τον νέο πτωχευτικό νόμο.

2) Την ένταξη στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων  (Κ.Β.Α.Ε) του προσωπικού του ΕΣΥ και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, ώστε να αναγνωριστεί η προσφορά και το έργο τους και να εκλείψουν οι ανισότητες στη μεταχείριση των εργαζόμενων στην υγεία. Δεν μπορεί, είπε ο κ. Φραγγίδης, να έχουμε νοσηλευτές ασφαλισμένους στο π. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που υπάγονται στα Β.Α.Ε. και νοσηλευτές με ασφάλιση του Δημοσίου με τα ίδια καθήκοντα, που δεν υπάγονται στα Β.Α.Ε.

3) Την ανταποδοτική σύνταξη των ασφαλισμένων του τ. ΤΣΑΥ και την αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους υγειονομικούς σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεών τους, οι οποίες μετά τον ν. 4387/2016 μειώθηκαν μέχρι και 50% (800 € μικτά με 40 έτη ασφάλισης) και είναι μικρότερες από εκείνες των άλλων επιστημόνων (μηχανικών και νομικών). Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την κάλυψη της απώλειας των κοινωνικών πόρων του ΤΣΑΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρξει ίση αντιμετώπιση των υγειονομικών με τους λοιπούς επιστήμονες.