Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 2:03:49 πμ
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 10:16

Γ. Γεωργαντάς: Νέα ευκαιρία δήλωσης εμπραγμάτων δικαιωμάτων για το Κτηματολόγιο της Π.Ε Κιλκίς

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου. Γίνεται γνωστό ότι για τις περιοχές, όπου οι αρχικές εγγραφές, στο Κτηματολόγιο, έχουν καταστεί οριστικές μέχρι τις 30.11.2018 -ιδιαίτερα όπως το Πολύκαστρο και το Πευκόδασος, που η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών έγινε το 2017- παρέχεται, μέχρι την 30η -11-2024, η δυνατότητα διόρθωσης της ανακριβούς εγγραφής, με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», είτε εξωδικαστικά , μέσω αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, είτε δικαστικά, μέσω άσκησης αγωγής.


Επιπλέον, παρατείνεται, μέχρι τις 30-11-2024, η προθεσμία άσκησης αγωγών διόρθωσης πρώτων εγγραφών για περιοχές, όπως το Κιλκίς, όπου η δυνατότητα άσκησης τέτοιων αγωγών θα έληγε στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Τέλος, με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, δίνεται λύση στο πρόβλημα υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο του Πολυκάστρου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης, μέχρι την 30η-11-2024, της ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «Ελληνικό Δημόσιο», όταν ο νόμιμος τίτλος του αιτούντος τη διόρθωση είναι παραχωρητήριο του Ελληνικού Δημοσίου.


Γ.Γεωργαντάς: Οι πολίτες του Κιλκίς να σπεύσουν να επωφεληθούν της ευεργετικής διάταξης.

Με παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς, Γεώργιος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να επωφεληθούν της ευεργετικής διάταξης και να εκμεταλλευθούν τη νέα ευκαιρία την οποία δίνει το νομοσχέδιο για να δηλωθούν τα ακίνητα.
«Με το παρόν νομοσχέδιο επιλύονται πραγματικά προβλήματα του παρελθόντος, για τα οποία ο κόσμος δεν είχε την ενημέρωση που έχει σήμερα. Ο κόσμος δεν ήταν εξοικειωμένος καν με τη λέξη «κτηματολόγιο» και δεν ήξερε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, σε εκείνες τις πρώτες κτηματογραφήσεις» είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στις περιοχές του Πολυκάστου και του Πευκοδάσους Κιλκίς. Αιτιολογώντας το δίκαιο του χαρακτήρα της διάταξης ειδικά για αυτές τι δύο περιοχές, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ιδιαίτερα, οι ιδιοκτήτες της περιοχής του Πολυκάστρου και του Πευκοδάσους αξίζουν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή μία ακόμα ευκαιρία, γιατί εκεί έγινε η πρώτη κτηματογράφηση στη χώρα, το 1995».
Με τον τρόπο αυτό λύνεται νομοθετικά ένα υπαρκτό πρόβλημα και πρέπει άπαντες να κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους, κατά τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος.

Πολυμέσα