
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δήμους να βρει τρόπο για να συνεχιστεί η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τους ίδιους εργαζόμενους και με σταθερή σχέση εργασίας, δηλώνει ο δικηγόρος και πολιτευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς ύστερα από ενημερωτική συνάντηση εργασίας που είχε πρόσφατα με εργαζόμενους του προγράμματος στο ν. Κιλκίς.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Γεωργαντά έχει ως εξής:
Εκφράζω την πλήρη και ολόθερμη συμπαράστασή μου στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για τη συνέχιση της λειτουργίας του καταξιωμένου στη συνείδηση των πολιτών προγράμματος.
Είναι μια προνοιακή δομή που αντανακλά το βαθύτερο περιεχόμενο της προσφοράς στον άνθρωπο και μάλιστα στον ανήμπορο. Οι ηλικιωμένοι του ν. Κιλκίς που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών του «Πρόγραμμα στο Σπίτι» αποτελούν τους πλέον αδιάψευστους μάρτυρες της τεράστιας κοινωνικής προσφοράς των εργαζομένων σ’ αυτό και επίκουροι του αιτήματος να μην διακινδυνεύσει η συνέχισή του.
Τρεις μήνες πριν την λήξη του προγράμματος η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να επεξεργαστεί νέες πολιτικές ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση που εν πολλοίς η ίδια δημιούργησε, αλλά δεν πράττει ούτε το αυτονόητο: Να διατηρήσει τους πετυχημένους και κοινωνικά αποδεκτούς θεσμούς κοινωνικής προσφοράς, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Τις βαρύτατες συνέπειες της απρονοησίας της θα πληρώσουν οι γέροντες και γερόντισσες και συνάμα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα.
Διότι η κυβέρνηση αντί να συνεχίσει τον πετυχημένο αυτό θεσμό με τους εργαζόμενους που διαθέτουν γνώση, εμπειρία και - το κυριότερο- την αποδοχή των περιθαλπόμενων ηλικιωμένων, θέτει σε εφαρμογή διάφορα σενάρια με τη συμμετοχή ιδιωτών και εταιρειών που θα δύνανται με δικό τους προσωπικό (ανειδίκευτο, κακοπληρωμένο και εναλλασσόμενο) να αξιοποιούν κοινοτικά προγράμματα, προφανώς προς ίδιο όφελος.
Τρεις μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος και με τους εργαζόμενους ως οιονεί ομήρους της η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αναζητήσει όσα απομεινάρια κοινωνικής ευαισθησίας και ορθολογισμού απόμειναν στα στελέχη της και να σταματήσει τον εμπαιγμό των ανήμπορων πολιτών και την αγωνία των εργαζομένων.
Σε συνεργασία με τους δήμους οφείλει να εξασφαλίσει τη συνέχιση του θεσμού «Βοήθεια στο Σπίτι» με τους ίδιους εργαζόμενους και με σταθερή σχέση εργασίας.
Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελείωσε προ πολλού. Τουλάχιστον ας φροντίσουν να μην γκρεμίσουν ό,τι απόμεινε όρθιο μέχρι σήμερα.
Γιώργος Γεωργαντάς
Δικηγόρος - Πολιτευτής Ν.Δ.



