Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:07:23 μμ
Κυριακή, 01 Ιουνίου 2008 12:44

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική χτυπά και το χώρο της υγείας

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του Κινήματος, Μανόλης Σκουλάκης και το μέλος του ΚΤΕ Υγείας, Έκτορας Νασιώκας, έδωσαν, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων του κ. Φλωρίδη στη συνέντευξη τύπου: Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Οι εργαζόμενοι στο χώρο της δημόσιας υγείας βρίσκονται σε παρατεταμένες κινητοποιήσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό και που προφανώς έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δυνατότητα των Ελλήνων να δεχτούν τις υπηρεσίες υγείας από το κράτος, είναι ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το 2004 είχε μια πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Να υποβαθμίσει με κάθε τρόπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και βεβαίως να ενισχύσει με κάθε τρόπο τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Σπεύδω να υπογραμμίσω, ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας πραγματοποιεί μεγάλα κέρδη μέσα από χρήματα των ασφαλιστικών φορέων, δηλαδή από χρήματα του κράτους και των ασφαλισμένων. Ταυτόχρονα τα χρέη των νοσοκομείων της χώρας αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.
Έτσι έχουμε για μια ακόμα φορά την εφαρμογή ενός αξιώματος του νεοφιλελεύθερου χώρου που λέει, ότι τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και τα χρέη κρατικοποιούνται.
Η ακραία έκφραση αυτού του αξιώματος υπάρχει σήμερα στο χώρο της υγείας, δημόσιου τομέα και ιδιωτικού τομέα. Η υποχρηματοδότηση που συστηματικά γίνεται τα τελευταία χρόνια, κόντρα στις προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή προσωπικά ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τη δημόσια χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά μία μονάδα του ΑΕΠ, μάλιστα μιλώντας παλαιότερα είχε πει, ότι σε δραχμές θα είναι 400 δισεκατομμύρια δραχμές η αύξηση της χρηματοδότησης οδηγεί στο να αποχωρούν γιατροί και να μην καλύπτονται οι θέσεις τους, στο να αποχωρούν νοσηλευτές και να καλύπτονται ενδεχομένως και οι μισές από τις θέσεις αυτών που αποχωρούν.
Οι γιατροί εδώ και καιρό δεν μπορούν να πληρωθούν για την υπερωριακή εργασία που προσφέρουν. Σε πολλά νοσοκομεία έχουμε κινητοποιήσεις και σε κάποια νοσοκομεία έχουμε και επίσχεση εργασίας από τους γιατρούς, όπως για παράδειγμα χθες ανακοινώθηκε, ότι αυτό συμβαίνει στα δύο Νοσοκομεία του Ηρακλείου της Κρήτης.
Σύμφωνα με την Έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στον Τύπο, αναφέρομαι κυρίως στις εφημερίδες «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η διαφθορά στο δημόσιο σύστημα ανθεί και βεβαίως επανειλημμένα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα πιστοποιούν, ότι η φαρμακευτική δαπάνη μετά την κατάργηση της λίστας εκτοξεύεται στα ύψη.
Όλα αυτά, μαζί με το γεγονός, ότι 180 περίπου κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερσύγχρονες που παραδόθηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 παραμένουν εκτός λειτουργίας, οδηγούν σε δύο αποτελέσματα:
Από τη μία πλευρά στη συστηματική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών.
Από την άλλη στη διόγκωση των κερδών του ιδιωτικού τομέα υγείας. Και βεβαίως όπως σας είπα και πριν, στην τρομακτική διόγκωση των χρεών των Νοσοκομείων.
Πριν από ένα χρόνο ο κ. Αβραμόπουλος με πολλές τυμπανοκρουσίες θριαμβολόγησε για την ψήφιση ενός νόμου για τον έλεγχο των δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «το νοικοκύρεμα» και την περιστολή τους. Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή ή τη μη εφαρμογή του νόμου αυτού υπήρξε πριν από λίγες μέρες μια σύσκεψη κατεπείγουσα υπό τον κ. Καραμανλή στο Μαξίμου και το αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής ήταν, να τεθεί ο κ. Αβραμόπουλος υπό την οικονομική επιτήρηση του κ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης εφάρμοσε στον κ. Αβραμόπουλο την επιτήρηση που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.
Η τελευταία μου αναφορά είναι, επειδή ο κ. Αβραμόπουλος για πολλοστή φορά ή για 10η αν δεν κάνω λάθος, ενδεχομένως και παραπάνω εξαγγέλλει κάποια μέτρα για το κάπνισμα, έχω να πω, ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Νότιο Αφρική θα γίνει η Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να εξεταστεί η υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καπνίσματος. Για την οποία σύμβαση υπενθυμίζω, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν πρωτοστατήσει και καταφέραμε να υπογραφεί.
Η Σύμβαση αυτή κυρώθηκε με νόμο το 2005. Επειδή σε εκτέλεση αυτής της Διεθνούς Σύμβασης στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα και την υπέγραψε πρώτη, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε απολύτως τίποτε, επίκειται έλεγχος και προφανώς νέα καταδίκη της Ελλάδας, ο αντίκτυπος της οποίας ενδεχομένως θα είναι μεγαλύτερος από τον αντίκτυπο της καταδίκης για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας του Κιότο.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις θα ήθελα. Όταν το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τις αιτιάσεις του για το δημόσιο σύστημα υγείας και την κυβερνητική πολιτική, η συνήθης απάντηση του Υπουργείου Υγείας είναι: Πώς είναι δυνατόν να τα λέει αυτά το ΠΑΣΟΚ όταν μας παρέδωσε νέα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, όταν μας παρέδωσε μονάδες εντατικής θεραπείας χωρίς νοσηλευτές, όταν η υποχρηματοδότηση είναι προερχόμενη από τις εποχές του ΠΑΣΟΚ. Πώς απαντάτε σε αυτό;
Και το δεύτερο, αθωώνει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ο κ. Στεφανής υπέγραψε τη σύμβαση του ΠΟΥ για το κάπνισμα, όταν είναι κοινή εμπειρία όλων μας ότι στα νοσοκομεία, ακόμα και επί εποχής ΠΑΣΟΚ, καπνίζουν και οι γιατροί και οι συνοδοί. Μεγάλοι χώροι των νοσοκομείων κατακλύζονται από καπνούς τσιγάρων είναι γνωστό αυτό.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σε αυτό που είπατε, η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Αν θα δείτε τους προϋπολογισμούς του 2002, του 2003, του 2004, οι δαπάνες που είχαμε προβλέψει για τις προσλήψεις προσωπικού, ειδικά νοσηλευτικού προσωπικού, ήταν περίπου 3.500 κάθε χρόνο. Όλοι όσοι προσλήφθηκαν εν τω μεταξύ, δηλαδή από το 2004 και μετά, ή περίπου το 80%, είναι προσλήψεις που έγιναν με βάση εκείνους τους διαγωνισμούς και εκείνες τις εγκρίσεις πιστώσεων.
Αυτό που συνέβη όμως είναι ότι αυτός ο ρυθμός προσλήψεων ανεκόπη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι προσλήψεις μειώθηκαν στο ελάχιστο και αν θα δείτε τους προϋπολογισμούς από το ’04 και μετά, θα διαπιστώσετε ότι οι δαπάνες για προσλήψεις από 100 εκατομμύρια _ ετησίως έχουν φτάσει στα 20 και στα 10 εκατομμύρια _. Άρα τα καινούρια νοσοκομεία θα μπορούσαν άνετα να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν πλήρως εφόσον συνεχιζόταν ο ίδιος ρυθμός προσλήψεων που υπήρχε πριν από το 2004.
Όμως η επιλογή της Ν.Δ. είπαμε ήταν ξεκάθαρη, δεν ενισχύουμε το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας, αυτό το οδηγούμε σε απαξίωση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται διαρκώς ο ιδιωτικός τομέας υγείας.
Για να σας πω, ο ιδιωτικός τομέας υγείας έχει περίπου το 20% των κρεβατιών νοσηλείας και εισπράττει, με βάση τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, το 60% της δαπάνης για την υγεία. Και ο δημόσιος τομέας έχει το 80% των κρεβατιών και εισρέει σε αυτό το δημόσιο τομέα μόνο το 40% της συνολικής δαπάνης. Η μεταβολή λοιπόν είναι τεράστια που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Και είναι μεταβολή συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάποια εικόνα ή έστω κάποια ενημέρωση σχετικά με τον καύσωνα -επειδή επίκειται, απ’ ό,τι λένε και οι διάφοροι μετεωρολόγοι φέτος το καλοκαίρι- αν τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, για ο μη γένοιτο.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτό έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικό θέμα για μια χώρα σαν τη δική μας. Εάν η κυβέρνηση αξιοποιούσε όλη την εμπειρία που συσσωρεύτηκε στα χρόνια της ολυμπιακής προετοιμασίας και όλα τα μοντέλα διοίκησης που είχαν εφαρμοστεί τότε, η Ελλάδα σήμερα δεν θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όταν έχουμε καύσωνα, είτε στο επίπεδο των φυσικών καταστροφών είτε στο επίπεδο της αντιμετώπισης της φροντίδας υγείας για τους ανθρώπους.
Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία ουσιαστική προετοιμασία, επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε υποχώρηση και παντελώς αδιοίκητο. Δεν υπάρχει καμία φροντίδα να διοικηθεί και να αποδώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Είναι καλή ερώτηση αυτή και μας επιτρέπει να κρούσουμε κι εμείς από την πλευρά μας το καμπανάκι του κινδύνου, γιατί ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει αυτή η κυβέρνηση και η αδυναμία της να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κρίση μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα για ένα καλοκαίρι που ενδεχομένως να είναι δύσκολο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρατε κύριε Φλωρίδη –και ορθώς- ότι με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας μέσα από χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προτείνετε την αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από την κοινωνική ασφάλιση μέσω διμερών διαπραγματευτικών διαδικασιών, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως της εντατικής θεραπείας και των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και την ενίσχυση νέων μορφών σύμπραξης και συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Προτείνετε κάτι διαφορετικό από την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εμείς λέμε κάτι πάρα πολύ απλό. Από τη στιγμή που ένας τομέας χρηματοδοτείται και κερδίζει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και από τα χρήματα των ασφαλισμένων, αυτό πρέπει να γίνεται με την ανάληψη και κάποιων υποχρεώσεων απέναντι στο δημόσιο σύστημα και τους ασφαλισμένους γενικότερα.
Αλλά βεβαίως –και αυτό είναι πολύ κρίσιμο για μας- προτεραιότητα είναι και παραμένει η ενίσχυση, η αναβάθμιση, μια γενναία μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι συζητάμε για τα θέματα της υγείας και δεν άκουσα κάτι, με εξαίρεση μία αναφορά του κ. Φλωρίδη μόνο -και σε αυτόν απευθύνω την ερώτησή μου- για τη διαφθορά η οποία έχει διογκωθεί. Συνήθως συζητάμε για τα προβλήματα των γιατρών που μένουν απλήρωτοι, των νοσηλευτών που μένουν απλήρωτοι, τις κενές θέσεις.
Εδώ μιλάμε για εκτίναξη της διαφθοράς, η Διεθνής Διαφάνεια λέει για παράδειγμα ότι έχουμε και τη νέα μόδα, διαφθορά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Στο δημόσιο βλέπω 34% στα νοσοκομεία διαφθορά και στον ιδιωτικό τομέα στα νοσοκομεία 18% διαφθορά. Όλα τα υπόλοιπα δηλαδή είναι προβλήματα, αυτό δεν είναι;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Έκανα μια αναφορά στην πρόσφατη έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας που δημοσιεύτηκε στον κυριακάτικο τύπο. Εκεί λοιπόν, ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του συστήματος αναφέρεται και η διαφθορά και ως τέτοια την υπογράμμισα και εγώ.
Απλώς αυτό μας υπενθυμίζει ότι όλες οι υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας περί επανίδρυσης του κράτους προκειμένου να αντιμετωπιστεί μεταξύ των άλλων και το φαινόμενο της διαφθοράς έχουν πάει περίπατο, για τον απλούστατο λόγο ότι και αυτό το φαινόμενο, που προφανώς υπήρχε, αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, αντί να αντιμετωπιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι; Είναι κάτι θεωρητικό, με βάση και ότι είστε σοσιαλιστές και πιστεύετε στην αυτοδιαχείριση και της ανθρώπινης οντότητας. Δεν έχει το δικαίωμα στην αυτοκαταστροφή κάποιος;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Πρέπει να εξηγήσουμε ένα πράγμα. Καλή ήταν αυτή η αντιπαράθεση, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε ένα πράγμα. Συνήθως όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος προσβάλλει κάποιον άλλον χρησιμοποιούμε τη φράση: αυτός αφήνει τα σκουπίδια του στην αυλή του άλλου, του γείτονα, και τα μεν σκουπίδια μπορεί να τα πάρεις και να τα πετάξεις. Τον καρκίνο που θα σου βάλει ο άλλος μέσα σου δεν μπορείς να τον κάνεις τίποτα.
Λοιπόν, μ' αυτή την έννοια χρειάζεται να καταλάβουμε γιατί μιλάμε. Στην Ελλάδα έχουμε μερικές χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο παθητικών καπνιστών και σ' αυτό χρειαζόμαστε ως λαός και ως χώρα μια καθαρή απάντηση. Δεν καταλαβαίνω από πού κάποιος, που κάνει ό,τι νομίζει, έχει το δικαίωμα να σκοτώσει κάποιον άλλον. Επειδή δεν το κάνει με όπλο, αλλά το κάνει με τον καπνό;