Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 11:57:47 μμ
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 21:51

Η οικονομική κρίση και οι θέσεις της δικής μας αριστεράς

syriza_kilkis


Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο του Κιλκίς εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού του Κιλκίς. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Χρήστος Λάσκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «η οικονομική κρίση και οι θέσεις της δικής μας αριστεράς».
Σε ανακοίνωση της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «… οι ομιλητές σημείωσαν ότι η ελληνική κρίση δεν είναι αμιγώς ελληνική, είναι κυρίως κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της Ε.Ε. και χρεοκοπίας του νεοφιλελευθερισμού. Αντί οι κυβερνήσεις να δρομολογήσουν μία πολιτική εξόδου από την κρίση προς όφελος των λαών της Ευρώπης, παίζουν το παιχνίδι του παγκόσμιου κεφαλαίου. Επιχειρείται η διάλυση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη με μοναδικό στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου το να καταστεί η Ε.Ε. ανταγωνιστική, άμεσα, προς τις νέες αναδυόμενες δυνάμεις της Ανατολής μέσα από τη δραματική μείωση των εισοδημάτων και τη συρρίκνωση των εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων στην Ευρώπη. Στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και προσπαθούν να επιβάλλουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε, επιχειρείται από τις Ε.Ε. η συνταγματοποίηση  του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και θεσμοθετείται η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Σημειώθηκε, επίσης, ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια σαρωτική επιβολή των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών – μεταρρυθμίσεων για την ουσιαστική υπαγωγή της υγείας, της ανώτατης παιδείας, των δημόσιων συγκοινωνιών και γενικότερα  των υποδομών της χώρας, αλλά και του περιβάλλοντος στην υπηρεσία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και τη ριζική απάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα τους.
Τέλος, με δεδομένο ότι η κυβερνητική επίθεση θα συνεχιστεί με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας για εξεύρεση επιπρόσθετα 12,7 δις  μέχρι το 2014 πρέπει να αναζωπυρωθεί   ένα νέο ισχυρό και μαχητικό απεργιακό κίνημα και να κλιμακωθεί περαιτέρω. Ένα μαζικό κίνημα με βάση τα προβλήματα, με στόχους την υπεράσπιση των συμβάσεων, την αύξηση των εισοδημάτων ,το χτύπημα της ακρίβειας,  την προστασία των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων, την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων ,την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών ,την απόκρουση των κυβερνητικών μέτρων για την παιδεία ,υγεία ,την κοινωνική ασφάλιση και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών.»
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Συνασπισμού του Κιλκίς, όπως καταλήγει η ανακοίνωσή της,  θα συνεχίσει τις δημόσιες εκδηλώσεις για φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν στην συγκυρία.