Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 7:16:12 μμ
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 18:53

Κ. Σκρέκας: Ξεκινάμε από μηδενική βάση για φράγματα και αρδευτικά στο ν. Κιλκίς

Μπορεί ο νομός Κιλκίς να διαθέτει τρεις ορεινούς όγκους (Πάικο, Μπέλλες και Κρούσια) να τον διασχίζουν δυο ποτάμια (Αξιός και Γαλλικός), να διαθέτει τη λίμνη Δοϊράνης με τον Αγιάκ ποταμό και τη λίμνη Μεταλλείου, δεν διαθέτει όμως σήμερα ούτε μια μελέτη για να εντάξει και κατασκευάσει κάποιο μεγάλο φράγμα με το  αρδευτικό δίκτυό του.

 

Κι ας ακούμε δεκαετίες τώρα για φράγμα Σελιμλή, Μεταξοχωρίου, Γουμένισσας και πάει λέγοντας.

Η περιοδεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο νομό Κιλκίς, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργου Γεωργαντά, ήταν αυτό ακριβώς το στοιχείο που ανέδειξε: Δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα για κατασκευή φράγματος ή αρδευτικού δικτύου στο νομό, εκτός από την επέκταση του αρδευτικού δικτύου της λιμνοδεξαμενής της Αρτζάν Αματόβου!

Ο κ. Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον κ. Γεωργαντά, τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη, τους δημάρχους Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη και Παιονίας Κώστα Σιωνίδη και τοπικούς παράγοντες, βρέθηκε σε τέσσερις κρίσιμες για την αγροτική ανάπτυξη περιοχές: στη Γουμένισσα-Γρίβα για το εκεί φράγμα, στην περιοχή Σελιμλή (Αρτζάν Αματόβου), στο Μεταξοχώρι για το περιβόητο φράγμα του και στο Μπέλλες και τη λιμνοδεξαμενή πάνω από το Σ.Σ. Μουριών.

Η ενημέρωση του κ. Σκρέκα ολοκληρώθηκε με σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε οι κ. Σκρέκας και Γεωργαντάς, απαντώντας σε ερώτηση των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, τόνισαν πως δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μελέτη προς αξιοποίηση, πέραν της επέκτασης του δικτύου της Αρτζάν Αματόβου, που υλοποίησε η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, και στόχος είναι να ενταχθεί για υλοποίηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα είχε προταθεί για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 η εκπόνηση τριών μελετών: Τα αρδευτικά φράγματα Γουμένισσας και Μεταξοχωρίου και η αρδευτική δεξαμενή Κάρπης, αλλά τελικά οι μελέτες δεν έγιναν και απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα. Το 1992 έγινε κάποια μελέτη για το φράγμα Μεταξοχωρίου αλλά μετά από 30 χρόνια δεν είναι αξιοποιήσιμη.

Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε πως στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι σε θέση να πει συγκεκριμένα ποιο ή ποια έργα μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα και το Υπουργείο να τα προτείνει για ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.