Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, 5:42:40 μμ
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 20:15

Καλλισθένη Πάκα: «Τα όνειρά μου είναι όνειρα και του γείτονα, του συμπολίτη, όλου του απλού κόσμου»

Συνέντευξη στον Θεοφύλακτο Παγλαρίδη: «Οι αυθόρμητες και συγκλονιστικές κινήσεις των συμπολιτών μου προς εμένα, ενισχύουν τα θέλω μου και με κάνουν να ευελπιστώ ότι θα είμαι υποψήφια βουλευτής,
αλλά η τελική απόφαση ανήκει στη Νέα Δημοκρατία».

 

Η κ. Καλλισθένη Πάκα – Κυμπαρίδη, Δικηγόρος και αυτοδιοικητικό στέλεχος στο Δήμο Κιλκίς, τα τελευταία χρόνια με τις δηλώσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε δείχνει πως έχει διευρύνει το πεδίο των πολιτικών της ενδιαφερόντων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας . Και πολλοί είναι εκείνοι που τη θεωρούν βέβαιη υποψήφια στο προσεχές ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε οριοθετεί τους στόχους της με τρόπο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

 

- Κυρία Πάκα να σας θεωρούμε υποψήφια βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία;
Να με θεωρείτε ως μια Κιλκισιώτισσα που έχει αποφασίσει οριστικά να θέσει εαυτόν στη διάθεση της Νέας Δημοκρατίας. Οι αυθόρμητες και συγκλονιστικές κινήσεις των συμπολιτών μου προς εμένα, ενισχύουν τα θέλω μου και με κάνουν να ευελπιστώ ότι θα είμαι υποψήφια βουλευτής. Μέτρησα την κοινή γνώμη, σφυγμομέτρησα τις τάσεις και πήρα την απόφασή μου. Η τελική όμως απόφαση ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.

 

- Οι δηλώσεις και οι πρωτοβουλίες σας δείχνουν εδώ και καιρό πως ενδιαφέρεστε…
Οι δηλώσεις και οι πρωτοβουλίες μου δείχνουν πως προσπαθώ συνειδητά να εστιάσω στα προβλήματα των συμπολιτών μας και να βοηθήσω με όποιον τρόπο είναι εφικτό στην επίλυσή τους . Είμαι μάχιμη δικηγόρος, ζω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά σε όλο τον νομό και όχι μόνο, και αντιλαμβάνομαι καθημερινά τον παλμό της ζωής και στους δύο δήμους της περιφερειακής μας ενότητας .
Συντάσσομαι με τις αρχές με τις οποίες ο πρωθυπουργός θέλει να οδηγήσει την χώρα και την επόμενη τετραετία, παρά τις υφιστάμενες αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσο ενδιαφέρουν τους Κιλκισιώτες και τους Παίονες οι φιλοδοξίες και τα όνειρα αυτών που ασχολούνται με τα κοινά.

 

- Πάντως κι αυτά τα θέματα έχουν τη δημοτικότητά τους. Προκαλούν την περιέργεια…
Μπορεί σε κάποιους να αποτελούν προσφιλή ενασχόληση, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει περίπτωση τα θέματα αυτά να αγγίζουν τον γονέα, τον νέο, τον άνεργο, τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο….. δεν είναι εξάλλου τυχαία η μεγάλη αποχή που παρατηρήθηκε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις .

 

- Δηλαδή πως οριοθετείτε εσείς τα ενδιαφέροντα του κόσμου;
Τον κόσμο, τους πολίτες ενδιαφέρει να γίνονται έργα που προάγουν τη ζωή του, την ευκολύνουν, αν ανοίγουν θέσεις εργασίας, αν παράγεται εθνικός πλούτος ώστε να αυξηθεί και το δικό του εισόδημα. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός στόχος της σημερινής κυβέρνησης.
Έχουμε απέραντη γεωργική γη. Δεν μηδενίζω, αντίθετα χειροκροτώ μεμονωμένες προσπάθειες όπως π.χ. στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας , αλλά προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί πως θα καλλιεργηθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα της γης του νομού με τρόπο και καλλιέργειες που θα αποδώσουν πλούτο και εισόδημα.
Κι αν ξεφύγουμε από τον πρωτογενή τομέα, να καταστούμε αρωγοί στην τόνωση των επενδύσεων στο νομό. Στη διάρκεια της κρίσης καταγράφηκαν απώλειες. Κάποτε το Κιλκίς υπήρξε προνομιακός χώρος υποδοχής επενδύσεων. Να ξανασυνδεθούμε λοιπόν με την καλή παράδοση που έχτισε το Κιλκίς επί τρεις τουλάχιστον δεκαετίες . Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν από τη σημερινή κυβέρνηση, η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν καταστεί πόλος επενδύσεων .
Το ζητούμενο είναι να γίνονται πράγματα, πέραν αυτών που προστάζει η καθημερινότητα. Όχι να διαφημίζουμε εκείνα που αποτελούν υποχρέωσή μας ως εκ του ρόλου ή του επαγγέλματός μας. Τα αυτονόητα λοιπόν δεν αποτελούν πολιτική προσφορά.
Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των απαιτήσεων, των καιρών και των συμπολιτών μας. Η Κυβέρνηση παρά τις αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο εργάζεται και αγωνίζεται για τη χώρα . Η προνομιούχα γεωγραφική θέση του νομού μας και η αγάπη για τον τόπο μας, επιβάλλει την αποτελεσματική και επιτυχή διεκδίκηση των αιτημάτων των απανταχού Κιλκισιωτών.

 

- Στις διαπιστώσεις σας πολλοί θα συμφωνήσουν. Αλλά συνήθως σκοντάφτουν στο δέον γενέσθαι. Δηλαδή εσείς τι άλλο κάνετε ώστε να είστε χρήσιμη;
Έθεσα τον εαυτό μου, τις γνώσεις και την εμπειρία μου στη διάθεση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κιλκίς. H διοίκηση συμμερίστηκε την αγωνία μου και τις προσδοκίες μου. Προχωράμε στη σωστή κατεύθυνση και σύντομα θα παρουσιάσουμε απτά δείγματα των πρωτοβουλιών μας. Ιδέες που επιδοκιμάστηκαν από την Αμερικανίδα Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη και την ομόλογή της Γερμανίδα.

 

- Αισθάνεστε ότι οι θέσεις και προτάσεις σας βρίσκουν ανταπόκριση;
Ανταπόκριση βρίσκουν στη συνείδηση των πολιτών. Είναι συγκινητικά τα μηνύματα που λαμβάνω από κόσμο που θέλει να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και κυρίως από εκείνα (πράξεις και συμπεριφορές) που μας κατέστησαν ουραγούς.
Μια που μιλάμε για ανάπτυξη, η Παιονία είναι ένας ευλογημένος τόπος που κάποτε πρωταγωνιστούσε ως τόπος ευημερίας της πρωτογενούς κυρίως παραγωγής, αλλά περιέπεσε σε καχεξία. Σε παραγωγική ερημία…
Λυπάμαι ως κάτοικος του νομού για την παραγωγική απαξίωση της Παιονίας. Το στολίδι του νομού, η Παιονία που θα έπρεπε τώρα να τρέφει τη μισή Μακεδονία απλώς δεν παράγει. Ή παράγει ελάχιστα. Παλαιότερα υπήρχε ο καπνός, η βιομηχανική ντομάτα, το καλαμπόκι, το γάλα, το κρέας, προϊόντα και καλλιέργειες που συγκρατούσαν τον κόσμο στα χωριά και τις κωμοπόλεις, αποτελούν εδώ και χρόνια παρελθόν. Και αυτά τα γνωρίζω γιατί έχω στενότατες σχέσεις με ανθρώπους της περιοχής, τόσο σε συγγενικό όσο και σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

 

- Τι προτείνετε εσείς λοιπόν για την Παιονία;
Μα τα αυτονόητο. Μην μειωθεί κι άλλο ο πήχης. Μετά τη δημοσίευση πολλών στατιστικών, δυστυχώς αγγίξαμε το τέλμα. Να σημάνει συναγερμός όλων των δυνάμεών της. Να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι όσοι αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον και με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων που εμείς θα βρούμε, να ερευνήσουμε και να καταλήξουμε:
Τι έφταιξε και ερήμωσε ο τόπος μας; Τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο ώστε να αναστήσουμε τις χαμένες καλλιέργειες; Ποιες υποδομές χρειαζόμαστε για να κάνουμε άλματα στο μέλλον; Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το Πολύκαστρο η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού , παραμένει χωρίς Τράπεζα. Τι απέγινε το άνοιγμα υποκαταστήματος; Είμαστε στο 2022. Ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις. Σίγουρα όλες οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες δεν άγουν σε αίσιο αποτέλεσμα. Μόνο οι καλά τεκμηριωμένες και απαλλαγμένες από καιροσκοπισμούς και εφήμερες σκοπιμότητες πρωτοβουλίες και προτάσεις βρίσκουν εύφορο έδαφος και παράγουν αποτελέσματα. Οι υπόλοιπες ξεχνιούνται σε δυο - τρεις μήνες. Δυστυχώς.

 

- Εύκολο ακούγεται…
Καθόλου εύκολο δεν είναι. Θα χρειαστούν άνθρωποι να αναλωθούν. Να προσφέρουν κι όχι να δοξαστούν. Να έχουν ιδέες, να έχουν όραμα και γνώση . Αυτά είναι που με ενδιαφέρουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναλαμβάνω πρωτοβουλίες. Και είμαι πραγματικά αισιόδοξη, γιατί αυτά ακριβώς πρεσβεύει η σύγχρονη αντίληψη διακυβέρνησης της ηγεσίας της ΝΔ. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιοι μπορούν να ακολουθήσουν.
Για όλα τα υπόλοιπα έχουμε καιρό. Και τότε θα πούμε περισσότερα.