Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 2:09:16 μμ
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 10:07

«Καθαρό πόσιμο νερό μόνο από το δάσος εξασφαλίζεται»

Την ανάγκη «να αναπτυχθούν τα δάση μας για να μεγιστοποιηθούν τα υδροαποθέματα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, σε εκδήλωση με θέμα «νέοι και περιβάλλον», που πραγματοποίησε η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. «Ο δασικός χώρος συνιστά το υπόβαθρο της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Καθαρό πόσιμο νερό μόνο από το δάσος εξασφαλίζεται. Τα δύο τελευταία χρόνια, φέραμε ξανά στο προσκήνιο τη δασική πολιτική, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς», τόνισε ο κ. Κιλτίδης.
Ο υφυπουργός υπεραμύνθηκε της δασικής πολιτικής που ασκήθηκε την περίοδο 1991-93, σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια «υποστράφηκε» και «εγκαταλείφθηκε».
Επεσήμανε ακόμη, ότι ένα ποσοστό άνω του 80% των υδροαποθεμάτων κατευθύνονται στον αγροτικό τομέα - ποσοστό δυσανάλογα μεγάλο έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών- και τόνισε ότι πρέπει να περιοριστεί η σπατάλη. Εξέφρασε επίσης, τον προβληματισμό του για την πρακτική ενσωμάτωσης της δασικής υπηρεσίας σε ένα ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος, επικαλούμενος την αρνητική εμπειρία άλλων χωρών.
Σε πρακτικές διαχείρισης των υδάτων και των δασών αναφέρθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Δασολογίας και Φυτικής Παραγωγής Α.Π.Θ, Θεοφάνης Παυλίδης. Πρότεινε, αντί της παροχεύτεσης νερών από τη λίμνη Βόλβη στην Κορώνεια, τη δημιουργία δύο ελεγχόμενων περιμετρικών αναχωμάτων -ταμιευτήρων, που να αξιοποιούν το νερό των χειμάρρων και της βροχής. Υπογράμμισε την ανάγκη ελέγχου των πλημμυρών σε καμένα δάση, με «διάτρητα φράγματα», που να καθυστερούν τη ροή και να κατακρατούν όσο χρειάζεται για να συσσωρευτεί στο υπέδαφος.
«Όλοι κάνουμε ανάληψη από την τράπεζα της γης. Κανείς δεν κάνει κατάθεση εκεί που πρέπει ώστε να είναι σε θέση να αντλήσει το καλοκαίρι, στη λειψυδρία» πρόσθεσε.
Τέλος, ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου επέστησε την ανάγκη για μεγαλύτερη εποπτεία των επιπέδων ραδιενέργειας στο περιβάλλον και στη διαχείριση των απόβλητων των νοσοκομείων. Σημείωσε, ότι ο κόσμος ακόμη υφίσταται τις επιπτώσεις από τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι και του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ. Κατήγγειλε, τη μετατροπή του τελευταίου σε «τουριστικό αξιοθέατο» από Ουκρανούς, για λόγους οικονομικής εκμετάλλευσης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το ραδιενεργό «Καίσιο 137» έχει πλέον εισχωρήσει βαθύτερα στη γη, ώστε να μην επηρεάζει τις ρίζες των καλλιεργειών, τα τελευταία τουλάχιστον δεκατρία χρόνια.
«23 χρόνια μετά το ατύχημα δεν αναμένουμε άλλες επιπτώσεις στα προϊόντα. Πληρώσαμε ήδη ακριβά το τίμημα» είπε ο καθηγητής.
Χαιρέτησαν επίσης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Άκης Νούλης και η πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος» Θέκλα Παρασκευούδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Θ. Καράογλου, Απόστολος Τζιτζικώστας και Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος της διοικούσας Ιάκωβος Φορατζής κ.α.