Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 4:28:57 μμ
Κυριακή, 09 Ιουνίου 2024 23:23

ΚΙΛΚΙΣ: Πρώτος νικητής η αποχή. Δεύτερος ο Βελόπουλος. Μεγάλη ηττημένη ξανά η Κεντροαριστερά

Με το 97% των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Ν. Κιλκίς  να έχουν γίνει ήδη γνωστά, επιβεβαιώνονται οι εξαρχής προβλέψεις για αποχή-σοκ στις σημερινές κάλπες. Ψήφισε μόνο το 38,1% των εκλογέων ενώ η αποχή αγγίζει  το 62%. Αν συγκρίνουμε με το 51% της αποχής μόλις ένα χρόνο πριν, στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, τότε γίνεται φανερό ότι ο πολύς κόσμος γύρισε την πλάτη του στις κάλπες.

 

Ένα από τα κυρίαρχα μηνύματα λοιπόν η μεγάλη, εξωπραγματική για τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής περιόδου, αποχή για λόγους οι οποίοι φυσικά ανάγονται στην αξιοπιστία του πολιτικού λόγου ή για να ακριβολογούμε στην αναξιοπιστία του.

Αλλά το σοκ δεν περιορίζεται μόνο στο ύψος της  αποχής. Στο ν. Κιλκίς σημειώνονται τεκτονικές αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών του καθώς δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 16,58% με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφουν απώλειες έναντι του 2023.

Το μεν ΠΑΣΟΚ με 13,56% (14,32%) βρίσκεται στην τρίτη θέση ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζεται στο 10,9% (12,63%) και αμφότερα τα κόμματα της κεντροαριστεράς χάνουν συνολικά περί τις 2,5 μονάδες ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές.

Κι αυτό είναι ένα δεύτερο ηχηρό μήνυμα για τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς οι οποίες πολυδιασπασμένες χάνουν το ρόλο τους ως εναλλακτική επιλογή καθώς όχι μόνο δεν εισπράττουν τίποτε από την πτώση της κυβερνώσας Ν.Δ., αλλά συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία και ως αντιπολίτευση!

Κι αυτό όταν η Νέα Δημοκρατία ακόμα και στο Κιλκίς σημειώνει μεγάλη πτώση, μεγαλύτερη των  11,5 μονάδων (28,1% έναντι 39,63% τον Ιούνιο του 2023). Η οποία πτώση, όπως καταγράφεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνεται πρωτίστως προς την Ελληνική Λύση, η οποία καθαρά κέρδισε τη μάχη μεταξύ των κομμάτων της πέραν της Ν.Δ. δεξιάς. Ειδικότερα στο Κιλκίς  η Ελληνική Λύση εξελίσσεται σε ηγεμονική δύναμη στον χώρο αυτό αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη ΝΙΚΗ.

Πάντως ακόμα και στη μεγάλη της πτώση η κυβερνητική παράταξη συγκρατεί στο ν. Κιλκίς το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στη Κ. Μακεδονία, μετά τις Σέρρες. Ωστόσο και πέραν των όποιων υπολογισμών εκείνο το οποίο δεν αμφισβητείται είναι πως οι εκλογείς έστειλαν ένα ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση. Απώλεια 11 και πλέον μονάδων σε ένα χρόνο που μάλιστα ουδείς αμφισβήτησε κοινοβουλευτικά την ηγεμονία της για την Νέα Δημοκρατία απαιτεί ψύχραιμη και ειλικρινή ανάγνωση. Κι όποιος θεωρεί ότι είναι ο γάμος μεταξύ ομοφύλων ο βασικός λόγος για τον οποίο μετακινήθηκε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων δεξιότερα (στον Βελόπουλο πρωτίστως) παραβλέπει μια ακόμα σημαντικότερη διάσταση:

Ένα σημαντικότερο τμήμα των ψηφοφόρων δεν πήγε στις κάλπες  για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Απελπισμένο ίσως από τη διαπίστωση ότι η ακρίβεια που υποβαθμίζει την καθημερινότητά του δεν καταπολεμάται  ό,τι κι αν επιλέξει στην κάλπη των ευρωεκλογών. Και το ίδιο κομμάτι ψηφοφόρων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα τηρήσει την ίδια συμπεριφορά (αποχή).

Στους κερδισμένους των εκλογών και το ΚΚΕ το οποίο κερδίζει με το 7,9%  σχεδόν μιάμιση μονάδα περισσότερη από την επίδοση (6,7%)  την οποία  κατέγραψε πέρυσι τον Ιούνιο.

Άνοδο σημειώνει, μικρή πάντως καθώς ο Βελόπουλος έχει κυριαρχήσει στον χώρο, και η ΝΙΚΗ με 7,5%  έναντι 6,67% του Ιουνίου 2023.

Καταγράφεται επίσης ευκρινώς το κόμμα της κ. Λατινοπούλου με 3,15% % ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου κινείται στο 2,5%

Συνολικά οι δυνάμεις δεξιάς-κεντροδεξιάς και αριστεράς-κεντροαριστεράς δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μεταβολή με ελαφρά μόνο υποχώρηση των πρώτων.  Οι οποίες πάντως (δεξιά-κεντροδεξιά) κατέγραψαν το εξωπραγματικό 60% μόλις ένα χρόνο πριν.

Αλλά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023, όπως και των ευρωεκλογών του 2019 τα καταγράφουμε σε χωριστό ρεπορτάζ. Επομένως  έχετε την ευχέρεια να προβείτε σε δικές σας συγκρίσεις και αναλύσεις.