Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 4:26:48 πμ
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 19:17

ΚΚΕ Κιλκίς: Αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνει ο αγροτικός κόσμος σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας

Η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ χαιρετίζει με υπερηφάνεια τον πολυήμερο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων όλης της ΠΕ Κιλκίς, που εξελίσσεται εδώ και ημέρες με διάφορες μορφές, που παραμένουν στα μπλόκα τους γενναία, πραγματοποιώντας συμβολικούς αποκλεισμούς στο τελωνείο των  Ευζώνων,  ακλόνητοι, με κουράγιο δύναμη και αντοχή που αντλούν μέσα από το δίκαιο των αιτημάτων τους.

 

Αυτές τις μέρες ξεχειλίζει η οργή και αγανάκτηση για την απόλυτη κοροϊδία εναντίον τους, σε αυτά που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, την ώρα που πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε καύσιμα, λιπάσματα, εφόδια, ζωοτροφές, ΕΝΦΙΑ, σε στάβλους και μαντριά.

Παρά τις απειλές, την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό για συλλήψεις, όπως έγινε προχθές το απόγευμα στο μπλόκο των Ευζώνων, στέκονται ανυποχώρητοι διατρανώνουν ότι δεν φοβούνται, δεν θα υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που διεκδικούν μαζί με όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους σε πανελλαδικό συντονισμό και κοινή πάλη.

Αιτήματα κυριολεκτικά επιβίωσης για να παραμείνουν στη γη, στις στάνες, να μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, να παράγουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα για τον λαό.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι πλήττονται από την ασκούμενη πολιτική που πηγάζει από τη νέα ΚΑΠ την οποία ψήφισαν όλα τα ελληνικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ και προβλέπει τη μείωση των κονδυλίων και των επιδοτήσεων προς τους βιοπαλαιστές αγρότες προς όφελος, της «πράσινης» οικονομίας, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και βιομηχανιών στον αγροδιατροφικό τομέα που παίρνουν φθηνά και πουλάνε ακριβά στο ράφι.

Ξεχειλίζει η οργή και αγανάκτηση γιατί από τη μία είναι οι δίκαιες αγροτικές διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αφορολόγητο πετρέλαιο, ρεύμα με πλαφόν 7 λεπτά/kwh, καμιά περικοπή ενισχύσεων της ΚΑΠ, αποζημιώσεις στο 100%.

Και από την άλλη, όσα πλασάρει η κυβέρνηση ως «μέτρα στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας», τα παρωχημένα δηλαδή ψίχουλα, που ακόμα κι αυτά δίνονται κάτω από τη μεγάλη αγωνιστική πίεση των μπλόκων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το αγροτικό πετρέλαιο: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιστρέφει 82 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ, δηλαδή περίπου το μισό από όσο δινόταν πριν το κόψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο και με την τιμή του να έχει εκτιναχθεί.

Αντίστοιχα και με το ηλεκτρικό ρεύμα: Το ...δεύτερο «μεγάλο δώρο» της κυβέρνησης προβλέπει τελική τιμή τουλάχιστον κατά 40% ακριβότερη απ' αυτή που διεκδικούν οι αγρότες. Οπότε, άνθρακες κι εδώ ο θησαυρός των δήθεν μέτρων ανακούφισης από την κυβέρνηση.

Και, βέβαια ούτε κουβέντα δεν ειπώθηκε για τις υπόλοιπες διεκδικήσεις, που αφορούν στην επιβίωση των αγροτών, αφού, όπως και κάθε λαϊκή ανάγκη, θεωρούνται κόστος που εξαντλεί τα «δημοσιονομικά περιθώρια». Αυτά δηλαδή που χωράνε με άνεση το αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, τη φοροασυλία στους άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα εγγυημένα κέρδη σε παραχωρησιούχους εθνικών δρόμων, κλινικάρχες κ.ά., τα κάθε λογής επενδυτικά κίνητρα κ.ο.κ.

Επόμενο είναι λοιπόν τα μπλόκα να «βράζουν» και να ετοιμάζονται για κλιμάκωση. Γι' αυτό η κυβέρνηση επιστρατεύει ξανά τη χυδαιότητα του «κοινωνικού αυτοματισμού», λέγοντας πως: «Ο,τι δίνουμε στους αγρότες, το στερούμε από άλλες κοινωνικές ομάδες, από την Υγεία και την Παιδεία», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπονομεύσει την αλληλεγγύη που εκφράζεται από όλο τον λαό στους αγροτικούς αγώνες.

Αλληλεγγύη που στηρίζεται στην επίγνωση ότι πρόκειται για αγώνες που αφορούν συνολικά τους εργαζόμενους, την ανάγκη για φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα, να μην τους ρουφάνε το εισόδημα οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, που τσακίζουν και τους παραγωγούς.

H κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών, παρά το γεγονός ότι είχαν υποσχεθεί «να ξύσουν τον πάτο του βαρελιού». Κι αυτό γιατί «το βαρέλι ολόκληρο» το έχει δώσει στο κεφάλαιο, όμως «η κοροϊδία δεν έχει πάτο» και οι δημοσιονομικές αντοχές δεν υπάρχουν όταν πρόκειται να δώσει στο κεφάλαιο, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομήχανους, αεροπορικές εταιρείες να λαμβάνουν πάνω από μισό δισ. κάθε χρόνο.Το βαρέλι του κρατικού προϋπολογισμού το άδειασαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες και πάντα καλείται να το γεμίσει ο ίδιος ο λαός με τη φοροληστεία που δέχεται. 

Η κυβέρνηση αρνείται να  ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, αλλά έχει “βαρέλια”  τα δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, 8,5 δισ.ς ευρώ για τα F-35, και μέσω της ΕΕ επίσης δεκάδες δισεκατομμύρια προς τον Ζελένσκι για να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Οι διεκδικήσεις που βγάζουν στους δρόμους τους αγρότες

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ' αυτήν.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

-- Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

-- Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Το ΚΚΕ στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό τους μέσα και έξω από την Βουλή, την Ευρωβουλή, τα δημοτικά συμβούλια, όπως εξέφρασε και χθες ο Λεωνίδας Στολτίδης βουλευτής του κόμματος, με την επίσκεψη του στο μπλόκο των Ευζώνων.

Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσει να ανταμώσει την μεγάλη αλληλεγγύη σωματείων και φορέων του Κιλκίς, της Παιονίας μαζικά  και με την φυσική τους παρουσία στα μπλόκα και να στραφεί ενάντια σ' όλους αυτούς και την κυρίαρχη πολιτική.

 Γιατί σήμερα, μπορούμε να ζούμε χωρίς να έχουμε τον εκβιασμό του έμπορου, του μεσίτη, του βιομηχάνου. Η αγροτιά μπορεί να ζει χωρίς να έχει το συνεχές κυνηγητό απ' την εφορία ή απ' την τράπεζα. Η αγροτιά, ο λαός μας μπορεί να ζήσει χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ και της ΚΑΠ.

Τ.Ε. Κιλκίς του ΚΚΕ