Quantcast
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, 10:14:43 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Δευτέρα, 22 Μαϊος 2023 20:05

Κυριαρχία της Ν.Δ. στο ν. Κιλκίς - Ξεπέρασε το 40% Καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ - Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ!

Εν αρχή ην ο πολίτης - ψηφοφόρος. Τουλάχιστον για μια ημέρα είναι ο κυρίαρχος και τούτο επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου, όπου οι πολίτες του ν. Κιλκίς, όπως πανελλαδικά άλλωστε, έστειλαν ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Κατ’ αρχή στέλνει στη Βουλή μόνο έναν εκ των τριών μέχρι πρότινος βουλευτών του. Ο Γιώργος Γεωργαντάς επανεκλέγεται από την Ν.Δ., ενώ στο ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Παραστατίδης κέρδισε την έδρα από τον Γιώργο Φραγγίδη και στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Παππάς, παρότι διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα τριών μηνών, κέρδισε την έδρα από τον βασικό συνδιεκδικητή, απούσης της Ειρήνης Αγαθοπούλου, τον Παύλο Τονικίδη.


Η Νέα Δημοκρατία παραμένει μακράν η πρώτη πολιτική δύναμη στο Κιλκίς, ακόμα κι όταν υπολείπεται των ποσοστών της σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Ναι, στο Κιλκίς η Ν.Δ. με 40,63% έχασε 1,7 μονάδες σε σχέση με το 42,35% που έλαβε το 2019. Αλλά δεν είδαμε και κανέναν γαλάζιο στεναχωρημένο.
Κι αφού ήρθε ο λόγος στους στεναχωρημένους ας αναφερθούμε στο κόμμα που έπαθε πανωλεθρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο μεγάλος χαμένος πανελλαδικά, αφού είδε τη Ν.Δ. να τον προσπερνά σχεδόν με 21 μονάδες.
Στο ν. Κιλκίς η ήττα του προσέλαβε διαστάσεις αυτοκτονικές εξαιτίας και των δικών του καιροσκοπικών επιλογών, στερούμενων κάθε πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης. Με το 13,63% των ψήφων είδε και την «πλάτη» του ΠΑΣΟΚ χάνοντας 5.314 ψήφους έναντι του 2019 (12.765 - 7.451)
Αναμφισβήτητα αποτελεί τον κορυφαίο χαμένο των εκλογών και στο Κιλκίς ή μάλλον ιδιαίτερα στο ν. Κιλκίς καθώς ο νομός μας είναι μεταξύ των έξι νομών της χώρας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε τρίτο κόμμα ή μάλλον το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε δεύτερο.
Κι αφού περί ΠΑΣΟΚ ο λόγος, ας εστιάσουμε στο δεύτερο νικητή των εκλογών. Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ πέρασε στη δεύτερη θέση με το 17,34% των ψήφων αυξάνοντας τη δύναμή του κατά έξι μονάδες (11,21% το 2019). Με 9.479 ψήφους υπερέβη κατά 3.316 ψήφους την επίδοσή του το 2019 (6.163)
Καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη του η συμμετοχή του Στέφανου Παραστατίδη στο ψηφοδέλτιο και τα κραυγαλέα και ασυνάρτητα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο.
Μάλιστα, σημείωσε την τέταρτη υψηλότερη επίδοση στην χώρα υπολειπόμενο μόνο των νομών Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χίου.
Πριν συνεχίσουμε να αναφέρουμε ότι στις κάλπες του νομού προσήλθε το 55%. Από τους 101.307 γραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν 55.807 πολίτες. Σημεία των καιρών. Κάποτε η συμμετοχή υπερέβαινε το 70% με άνεση.
Συνεχίζουμε: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών ο μεγάλος κερδισμένος δεν είναι ούτε η Ν.Δ., ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΚΚΕ.
Η μέχρι πρότινος άγνωστη ΝΙΚΗ του κιλκισιώτη Δημήτρη Νατσιού με 2.881 ψήφους (5,27%) αποτελεί την έκτη δύναμη στο ν. Κιλκίς, αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες σχέσεις της με Εκκλησία και μοναστήρια και τις ανακατατάξεις στον χώρο της πέραν της Ν.Δ. δεξιάς έως ακροδεξιάς. Οριακά δεν μπήκε στην Βουλή με το 2,9% που συγκέντρωσε πανελλαδικά και δεν αποκλείεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να ξεπεράσει το όριο του 3% και να είναι εντός του Κοινοβουλίου. Αναμφίβολα η παρουσία και η επίδοσή της σε αυτές τις εκλογές «ευθύνεται» και για την μείωση της δύναμης της κυβερνώσας παράταξης στο νομό μας.
Στους κερδισμένους των εκλογών και το ΚΚΕ, αυξάνοντας τη δύναμή του μιάμιση μονάδα (6,45% έναντι 5,05% το 2019 στο ν. Κιλκίς)
Σχεδόν δυο μονάδες κέρδισε και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (6,92% έναντι 5,16% το 2019) και με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ολοκληρώνεται ο κύκλος των κερδισμένων, αφού η ΜΕΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη συρρικνώθηκε σχεδόν κατά μια μονάδα.
Στα άξια αναφοράς των εκλογών στο ν. Κιλκίς είναι και τα 26 κόμματα που κατήλθαν στις εκλογές έλαβαν ψήφους και δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα να μην ψηφίζονται ούτε από τους υποψηφίους τους. Συνέβησαν και στο ν. Κιλκίς παρόμοια νοσηρά φαινόμενα κατά το παρελθόν.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών του νομού δεν κατέγραψε σημαντικές αποκλίσεις σε Κιλκίς και Παιονία.