Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 12:35:51 πμ
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 20:05

Οδήγησαν εκτός τον Γιώργο Φλωρίδη

floridis


Αν δεν πρόκειται για σκόπιμη μεθόδευση αποκλεισμού, τότε σίγουρα μιλάμε για πολιτική αφέλεια!
Ο λόγος για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος και τον αποκλεισμό ουσιαστικά του βουλευτή Κιλκίς, Γιώργου Φλωρίδη, από αυτό. Μήνες τώρα όλα τα ρεπορτάζ των μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων και των τηλεοπτικών-ραδιοφωνικών δικτύων κατέγραφαν τρία με τέσσερα έμπειρα και ικανά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θ’ αποτελούσαν τα κεντρικά πρόσωπα του αναμενόμενου ανασχηματισμού. Μεταξύ των προσώπων αυτών καταγράφονταν και ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, υφυπουργός Οικονομικών και Αθλητισμού.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Φλωρίδης σήκωσε επί μήνες στη δημόσια αντιπαράθεση την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει το λαό για την αναγκαιότητα του Μνημονίου και το έκανε μ’ επιχειρήματα και σοβαρότητα, όταν στελέχη της κυβέρνησης κρύβονταν για ν’ αποφύγουν την προσωπική πολιτική τους φθορά.
Όλα, λοιπόν, έδειχναν την επιστροφή του κ. Φλωρίδη στην κυβέρνηση, αφού διαρρέονταν προς τα έξω η ικανοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου για την πολιτική στάση του κ. Φλωρίδη.
Από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφονταν και η υψηλή δημοφιλία του κ. Φλωρίδη για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, μαζί με τους κ. Καστανίδη και Μαγκριώτη, μέλη της κυβέρνησης. Από τότε όμως ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν τον ενδιέφερε η υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας.
Την περασμένη Παρασκευή κι ενώ γνώριζαν την αρνητική στάση του κ. Φλωρίδη για την Περιφέρεια, του προτάθηκε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Όπως ήταν φυσικό, ο βουλευτής του Κιλκίς, ευχαρίστησε για την πρόταση, αλλά την αρνήθηκε.
Η άρνηση αυτή αποδεικνύεται πως δεν στάθηκε αφορμή για να μη συμπεριληφθεί ο κ. Φλωρίδης στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ετσι, τη Δευτέρα, ο κ. Φλωρίδης δέχθηκε τηλεφώνημα από το σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Νίκο Αθανασάκη, και του πρότεινε τη θέση του υφυπουργού Υγείας, αφού όμως τοποθετήθηκε υπουργός ο κ. Α. Λοβέρδος, με τον οποίο τον συνδέει στενή φιλική σχέση, αλλά ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Τομέα Υγείας όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται. Όταν σε ένα από τα πιο αξιόλογα και έμπειρα στελέχη που διαθέτει πανελλαδικά το ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν χειρίσθηκε σημαντικούς κυβερνητικούς τομείς, του προτείνεις ν’ αναλάβει υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, τότε είναι σίγουρο πως επιθυμείς να εισπράξεις την άρνησή του!
Όπως σημειώνει το ΒΗΜΑ, «στο παρασκήνιο λέγεται ότι έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να του προσφερθεί η θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, ενώ η θέση δεν προτάθηκε ούτε στον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, όπως επιθυμούσε και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από το μεσημέρι της Δευτέρας, την ώρα δηλαδή των μεγάλων ανατροπών, βρισκόταν καθ΄ οδόν για το Εco/Fin στις Βρυξέλλες.
Στα μυστήρια του ανασχηματισμού περιλαμβάνεται και η επιλογή του υφυπουργού που ζητούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου για να αναλάβει τον τομέα των εσόδων. Ο υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει τις προτιμήσεις του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν ο κ. Φλωρίδης, πλην όμως έμαθε ότι από τους τρεις υφυπουργούς που ζητούσε τοποθετήθηκε ένας, ο κ. Δ. Κουσελάς, με τον οποίο δεν διατηρεί άριστες σχέσεις».
Από την αρνητική αυτή εξέλιξη δεν έχασε μόνο ο ν. Κιλκίς έναν υπουργό. Κυρίως έχασε η κυβέρνηση και ο τόπος τις υπηρεσίες ενός ικανού πολιτικού στελέχους με επιτυχημένη κυβερνητική θητεία από όπου κι αν πέρασε. Κι έχασε επίσης η κυβέρνηση έναν πολιτικό που μπορεί να πείσει στον δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα για την ορθότητα των θέσεων και απόψεων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Και σε μια εποχή που η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης και συνολικά του ΠΑΣΟΚ έχει κατακρημνιστεί η εμμονή στη μη χρησιμοποίηση ενός τόσο χαρισματικού πολιτικού στην κυβέρνηση ισοδυναμεί με πράξη πολιτικής αυτοχειρίας.