Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021, 8:29:57 πμ
etpa
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 19:22

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Γουμένισσας ζητούν άρση της αναστολής καθηκόντων και αδειών και στελέχωση του ιδρύματος

Συντάκτης:

Η Υγειονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας ανέδειξε τα τεράστια και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αντί για επιβράβευση μετά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που  καταβάλλαμε όλοι οι Υγειονομικοί ,ήρθε η εφαρμογή της Κ.Υ.Α. 4620/21 που έθεσε σε εργασιακή αναστολή τους ανεμβολίαστους συναδέλφους καθώς και η πρόσφατη αναστολή, για δεύτερη φορά, κανονικών αδειών σε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους.

 

Το Γ.Ν. Γουμένισσας τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στη μάχη έναντι της covid-19 εξυπηρετώντας τον πληθυσμό της Παιονίας. Έγκαιρα συνέταξε και εφάρμοσε επιχειρησιακό σχέδιο με 2 επιπλέον επικαιροποιήσεις για την υποδοχή, αντιμετώπιση και νοσηλεία των ασθενούντων από covid . H κλινική covid λειτούργησε το πρώτο διάστημα επιτυχώς, όμως ελλείψει κυρίως τεχνικού εξοπλισμού και μέσων, ανέστειλε την λειτουργία της με την έναρξη του δεύτερου κύματος της νόσου.

Τότε ακριβώς, από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Ιανουάριο του 2021, το Νοσοκομείο μας συνέδραμε  με Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάστηκε αποκλειστικά στις κλινικές covid ,στο διασυνδεόμενο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Παρά την μικρή του δυναμική σε προσωπικό κατάφερε και συνεχίζει να λειτουργεί επιτυχώς 2 εμβολιαστικές γραμμές, συμμετέχοντας ενεργά στο Πανελλαδικό Κίνημα για την εξάλειψη της νόσου.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης η  εκδήλωση ενδιαφέροντος για εθελοντική εργασία συναδέλφων στο Νησιωτικό Εμβολιαστικό Κίνημα ενόψει της τουριστικής περιόδου και η προσφορά για εκούσια μετακίνηση προς ενίσχυση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θες/νίκης (Μάιος-Ιούνιος 2021).

Στις 01/09/2021 και κατά την εφαρμογή του παραπάνω Νόμου τέθηκαν σε αναστολή 16 συνολικά υπάλληλοι από τους 126(ποσοστό περίπου 12,5%,αρκετά υψηλό για  το Νοσοκομείο).Από την επόμενη κιόλας ημέρα προέκυψε δυσλειτουργία τόσο στην διοικητική υπηρεσία και το τμήμα εστίασης, καθώς τέθηκε σε αναστολή ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ μάγειρας, κυρίως όμως στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και μάλιστα σε χρονική περίοδο έντονης διασποράς του ιού στην περιοχή. Σημειωτέον ότι τέθηκαν σε αναστολή 2 από τους 3 συνολικά χειριστές του τμήματος, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι απογευματινές ώρες και τα Σ.Κ και να δυσχεραίνεται επιπλέον η λειτουργία του Νοσοκομείου και η αντιμετώπιση των ασθενών, που ταλαιπωρούνται και παραπέμπονται σε όμορα Νοσοκομεία.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν η φημολογούμενη μετακίνηση ενός μόνιμου και ενός επικουρικού παθολόγου στο διασυνδεόμενο Νοσοκομείο και η μετακίνηση του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ Αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Δράμας, πλήγμα τεράστιο καθώς πρόκειται για την πιο ζωτική και την πιο συναφή, με την διατήρηση στη ζωή, ειδικότητα.

Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε:

- άρση της Κ.Υ.Α. περί αναστολής καθηκόντων προκειμένου να συνεχίσει το Νοσοκομείο μας να παρέχει άρτιες υπηρεσίες,

- άρση της αναστολής αδειών για την αποφυγή εξάντλησης του ήδη ταλαιπωρημένου προσωπικού,

- διακοπή της συστηματικής αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου,

- διακοπή της υποστελέχωσης της Π/Κ,

- επιστροφή του σταθμού Ε.Κ.Α.Β. για την έγκαιρη μεταφορά των επειγόντων περιστατικών,

- παύση στις μετακινήσεις Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού,

- μόνιμες προσλήψεις προσωπικού,

- μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων,

- αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία,

- ένταξή μας στα ΒΑΕ.

Καλούμε την τοπική κοινωνία να σταθεί δίπλα μας για το καλό του τόπου και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις που εξαγγέλλονται για τα δίκαια αιτήματά μας.

                                      Για το Δ.Σ

        Η Πρόεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας

Γιαννακοπούλου Στέλλα           Παπακαρμέζη Γαρυφαλλιά