Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 1:55:03 μμ
Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 21:34

«Οι νοσηλευτές μας! Το μέλλον μας!» Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών - νοσηλευτριών: 12 Μαΐου 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών γιορτάζεται από το 1965 σε όλο τον κόσμο κάθε 12η Μαΐου, την επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale, Βρετανίδα πρωτοπόρος της σύγχρονης Νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, η οποία επηρέασε και σημάδεψε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα αφού το έργο της θεωρείται η αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της Νοσηλευτικής Επιστήμης.

 

Η θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας των  Νοσηλευτών σηματοδοτεί μια ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής και αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν, τιμώντας το θαρραλέο  ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές στην παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά και όλων των εργαζομένων στις δομές της Υγείας.

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας, Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) για την 12η Μαΐου 2023 επέλεξε το κυρίαρχο μήνυμα να είναι το εξής: 

«Οι Νοσηλευτές μας! Το Μέλλον μας!»

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, αναδεικνύοντας  περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον ιδιαίτερο και σπουδαίο ρόλο των Νοσηλευτών/τριών στα Εθνικά Συστήματα Υγείας, με αφορμή την πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19 , θέτει τις βάσεις για να καθορίσει το μέλλον της Νοσηλευτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις στην υγεία και στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας για όλους.

Για τους νοσηλευτές, η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι αδιάκριτα από το φύλο, τη φυλή, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, την τοποθεσία και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, τις οικονομικές συνθήκες, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης και ίσης πρόσβασης στις Δομές Υγείας για αποτελεσματική και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.

Η πρωτοφανής παγκόσμια υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19, ανέδειξε ακόμα μια φορά το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι νοσηλευτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή, με αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσίας στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, δίνοντας μάχες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία, στηρίζοντας με όλες τις δυνάμεις τους Εθνικό Σύστημα υγείας,  προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίας υγείας στους ασθενείς.

Δυστυχώς μετρηθήκαμε και βρεθήκαμε λιγότεροι, γι αυτό  και η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για την αυτοθυσία των υγειονομικών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα αγώνων και διεκδικήσεων ώστε να αναγνωριστεί από την πολιτεία η αυτοθυσία που επέδειξε το νοσηλευτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις 12 Μαΐου οι εργαζόμενοι Υγειονομικοί διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα:

- Την καθολική ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

- Αύξηση και επέκταση του Ανθυγιεινού Επιδόματος σε όλους τους υγειονομικούς
- Αυξήσεις στους Μισθούς μας, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων

- Την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού στις δομές Υγείας που στάθηκε δίπλα μας στην πανδημία
- Δημόσια και Δωρεάν Υγεία -  Πρόνοια για Όλους, με Ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του νοσηλευτή που αποτελεί επισήμανση αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, προσφέρει αγόγγυστα  και  αδιάκοπα  φροντίδα και ανεκτίμητες υπηρεσίες υγείας σε όλους όσους  την έχουν ανάγκη  κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς

Πασχάλης Μασούρας