Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 7:23:22 μμ
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 14:31

Οι Θέσεις της Ν.Ε. Κιλκίς του ΚΚΕ για την Κτηνοτροφία

Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών μαζί με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας που έχουν επιβάλλει τα γνωστά καρτέλ, αποτελούν τη χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και την κορυφή του παγόβουνου μιας αντικτηνοτροφικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ μέχρι σήμερα.

Βασικοί και διαχρονικοί στόχοι αυτής της πολιτικής ήταν και παραμένουν η συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας για να μετατραπεί η χώρα μας σε μια σίγουρη και διευρυμένη αγορά των πλεονασματικών ζωοκομικών προϊόντων των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων της ΕΕ. Και η συγκέντρωσή της σε λιγότερα χέρια για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της.
Αυτούς τους στόχους υπηρέτησαν και υπηρετούν με ιδιαίτερο ζήλο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους κανονισμούς που ψήφισαν στην ΕΕ αλλά και με τη χρησιμοποίηση εθνικών μέσων, μηχανισμών και πολιτικών.
Τα Νομισματικά Εξισωτικά Ποσά (ΝΕΠ) που εφαρμόστηκαν στη δεκαετία του 1980 επιδοτούσαν με μεγάλα ποσά τις εισαγωγές στη χώρα μας ζωοκομικών προϊόντων από τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης της εγχώριας κτηνοτροφίας.
Τον ίδιο ρόλο έπαιξαν και οι ποσοστώσεις που ήταν πολύ χαμηλότερες από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και ακόμα χαμηλότερες από τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Συρρίκνωση
και συγκέντρωση
Αποτέλεσμα της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας και η συγκέντρωσή τους σε λιγότερα χέρια.
Στην περίοδο 1980 - 2005 μειώθηκε η αυτάρκεια της χώρας μας σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα. Στο κρέας πουλερικών από 100% σε 70%, στο βοδινό από 66% σε 25%, στο αιγοπρόβειο από 92% σε 80%, στο χοιρινό από 84% σε 41% κ.ό.κ.
Παράλληλα, με τη συρρίκνωση εντάθηκε και η συγκέντρωση της κτηνοτροφίας σε λιγότερα χέρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βοοτροφία όπου από το 1991 έως το 2004 ξεκληρίστηκαν 25.400 εκμεταλλεύσεις από τις 50.420 που υπήρχαν συνολικά. Παρόμοια συγκέντρωση υπάρχει και στους υπόλοιπους κτηνοτροφικούς κλάδους.
Τις ευθύνες τους για αυτή την αρνητική εξέλιξη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να τις συγκαλύψουν με το επιχείρημα ότι η χώρα μας δεν έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, δηλαδή φυσικά λιβάδια, όπως έχουν οι βόρειες χώρες της ΕΕ, γι' αυτό δεν αναπτύχθηκε η κτηνοτροφία.
Όμως η εκτεταμένη χρήση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, το ζωικό κεφάλαιο και το περιβάλλον, κρεαταλεύρων ορυκτελαίων και μεταλλαγμένων ζωοτροφών από τις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της ΕΕ, αποδείχνει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ δεν οφείλεται στα φυσικά λιβάδια, αλλά στο φθηνό και επικίνδυνο τρόπο εκτροφής.
Ταυτόχρονα με τη συγκάλυψη των ευθυνών τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους ότι με τη νέα ΚΑΠ μπορεί να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία αν προσανατολιστεί στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Κριτήρια
ανάπτυξης
Βασικά κριτήρια ανάπτυξης της συνεταιριστικοποιημένης αγροτικής οικονομίας θα είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας, η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, ο σεβασμός στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Με βάση αυτά τα κριτήρια η κτηνοτροφία αποκτά πρώτη προτεραιότητα με στόχο την αυτάρκεια στα ζωοκομικά προϊόντα και σε χρονοδιάγραμμα που θα εξαρτάται από τις αντικειμενικές συνθήκες κάθε επιμέρους κλάδου.
Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση της φυτικής παραγωγής για να αυξηθούν οι καλλιέργειες που παράγουν κτηνοτροφές, όπως τα κτηνοτροφικά ψυχανθή και τα δημητριακά και αναβάθμιση των βοσκότοπων. Χρειάζεται η συνεταιριστικοποίηση της κτηνοτροφίας σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς και η καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή η σύνδεση της κτηνοτροφίας με τη γεωργία που στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό είναι αποσυνδεδεμένη.
Δεν είμαστε αδιάφοροι για την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη φέτος με τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών και τις χαμηλές τιμές γάλατος για τους κτηνοτρόφους. Γι'  αυτό και στηρίζουμε τους δίκαιους αγώνες τους, προβάλλοντας αιτήματα πάλης που και ανακουφίζουν άμεσα αλλά και ανοίγουν το δρόμο για την λαϊκή οικονομία.
- Τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών που εξασφαλίζουν εγχώριες υγιεινές φθηνές ζωοτροφές και την άμεση επιδότηση τους όταν η τιμή ξεπερνάει τα 0,18 ε/το κιλό.
- Τη θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα.
- Την κατάργηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό και την επιδότηση όλης της παραγομένης ποσότητας χωρίς πρόστιμα.
- Τον εκδημοκρατισμό και την στήριξη των συνεταιρισμών για να παίξουν ουσιαστικότερο ρόλο στην παραγωγή και εμπορία κτηνοτροφικών εφοδίων αλλά και στη μεταποίηση ζωοκομικών προϊόντων
- Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και την ένταση των ελέγχων κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων.
- Την νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιούν σαν αφορμή τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.
- Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κτηνοτροφικών χρεών στο διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου και για τους; Μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους που το ετήσιο εισόδημα τους είναι μικρότερο από 15.000 ευρώ.
- Το σταμάτημα του ξεκληρίσματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στους ιδιώτες και τη μετατροπή τους σε γνήσιες συνεταιριστικές οργανώσεις.
- Τη δωρεάν πιστοποίηση των ζωοκομικών από τον αντίστοιχο κρατικό οργανισμό και την αναβάθμιση του ελληνικού οργανισμού γάλακτος.
- Την στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
- Την σαφή οριοθέτηση των βοσκοτόπων και την αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εγκαταστάσεων
- Την ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και την αποζημίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από ζημιές.