Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, 12:36:15 πμ
Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2021 21:13

Όταν η πολιτική πρόληψης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ τσακίζει κόκκαλα, νεύρα και λογική

Συντάκτης:

Η Ελλάδα της Ευρώπης, η Ελλάδα των 185 δις, ευρώ ΑΕΠ – κι ας έχασε κάπου 60 ακόμα λόγω της κρίσης- η Ελλάδα που κατάφερε να γίνει πρότυπο με τις επιδόσεις της στο πρώτο κύμα πανδημίας, τείνει να καταστεί πλέον το αρνητικό παράδειγμα αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος παγκοσμίως.


Με λιγότερους από 300 νεκρούς στο τέλος του θέρους, ξεπέρασε ήδη τους 5000 και καθημερινά μετρά κάπου 50 νεκρούς δηλαδή ποσοστιαία με χειρότερες επιδόσεις από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Γιατί; Διότι η μεν κυβέρνηση συνελήφθη επαναπαύθηκε στις δάφνες του Μαρτίου και οι πολίτες έκαναν το λάθος να την πιστέψουν. Πως η Ελλάδα είναι στην κορυφή , είναι πρότυπο, είναι…
Μέχρι τον Οκτώβριο όταν χτύπησε για τα καλά την πόρτα μας το δεύτερο κύμα της πανδημίας, Με την κυβέρνηση να τα κάνει μούσκεμα για να μην χρησιμοποιήσουμε την …αθάνατη λεξούλα του Καμπρόν.
Δεν θα επικαλεστούμε όσα η αντιπολίτευση επικαλείται κάθε μέρα για να ασκήσει την κριτική της. Αρκεί μόνο ένας αριθμός: 5000 νεκροί σε δυο μήνες είναι πολλοί για να στρουθοκαμηλίζει μια κυβέρνηση πως τάχα τα κατάφερε με τις λιγότερες απώλειες. Και πως άντεξε το σύστημα.
Δηλαδή αν δεν άντεχε πόσους νεκρούς θα είχαμε;
Αλλά ας αφήσουμε έξω από το πεδίο κριτικής τα νοσοκομεία, την επάρκεια γιατρών και κλινών ΜΕΘ κ.ο.κ. Ας περιοριστούμε στο πλέον εύκολο: στην πρόληψη.
Καλές οι εκκλήσεις στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης. Αλλά φτάνουν μόνο οι εκκλήσεις όταν σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων τα χαμηλού κόστους γρήγορα τεστ έγιναν ακριβοθώρητα, δεν συνταγογραφούνται και δεν εφαρμόζονται μαζικοί έλεγχοι στο βαθμό που επιβάλλει η περίσταση;
Ανοίγουν τα σχολεία ύστερα από δίμηνο κλείσιμο. Μετά φόβου θεού θα μπουν στις αίθουσες μαθητές και δάσκαλοι. Γνωστού όντος ότι οι μαθητές είναι ως φορείς του ιού ασυμπτωματικοί στην πλειοψηφία τους, πόσα χρήματα χρειάζονται για να ελεγχθούν μέσα σε δυο μέρες;
Να περιοριστούμε στο Κιλκίς. Είναι κανείς που μπορεί να ισχυριστεί πως δεν αντέχει το κράτος, η περιφέρεια, ο δήμος τα 20.000 ευρώ που θα απαιτηθούν για να γίνει μια φορά το γρήγορο τέστ. Και κάθε μήνα να επαναλαμβάνεται; Υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, υπάρχουν υπερήλικες, υπάρχουν γηροκομεία, υπάρχουν δομές προσφύγων… Λείπουν άραγε τα 100.000 ευρώ για να ελεγχθούν όλοι;
Θέριζε ο ιός μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας στο ν. Κιλκίς. Μακάρι να υπάρξει ύφεση ορατή από τα αποτελέσματα της Τρίτης (το άρθρο γράφεται μεσημέρι Τρίτης) Γιατί ο ΕΟΔΥ δεν εφαρμόζει σε αυτούς τους 10 νομούς-μέσα και στο Κιλκίς- τους οποίους θεωρεί κατακόκκινους ένα ευρύ πρόγραμμα γρήγορων τέστ ώστε να ελέγξει ένα πιθανό τρίτο κύμα το οποίο ίσως αποβεί ακόμα χειρότερο από το δεύτερο;
Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθεί κάποιος που θα αντιτείνει: ιδού το κράτος όρισε τέσσερα σημεία στο Κιλκίς για να γίνουν δωρεάν τέστ. Διότι και τα ανέκδοτα έχουν ένα όριο.
Θα διηγηθούμε ένα απολύτως πραγματικό περιστατικό για να καταδείξουμε την ελαφρότητα με την οποία υλοποιούν την πολιτική τους εκεί στο κεντρικό κράτος.
Η Κιλκισιώτισσα αναγνώστρια των ΕΙΔΗΣΕΩΝ διάβασε την ανακοίνωση του δήμου Κιλκίς, περί ορισμού τεσσάρων σημείων όπου θα γίνονται δωρεάν τέστ. Προφανώς δεν διάβασε όλη την ανακοίνωση και επικοινώνησε με τα ...σημεία ελέγχου.
- Πότε να έρθω για τέστ; ρώτησε
- Θα υποβάλλετε ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΟΔΥ κι αν κληρωθείτε στους 30.000 πανελλαδικά θα σας έρθει μήνυμα στο τηλέφωνο για τον τόπο, την ημέρα και ώρα που θα κάνετε το τέστ, την …προσγείωσαν στο τρίτο στη σειρά τηλεφώνημα.
Απογοητεύθηκε όταν έμαθε πως δεν πρόκειται για δωρεάν έλεγχο κάθε πολίτη που θα ήθελε, αλλά συνολικά 30.000 από όλη την Ελλάδα και μάλιστα από εκείνους που θα έστελναν μηνύματα, αλλά αναθάρρησε γρήγορα. Ας στείλω μήνυμα, σκέφτηκε και που ξέρεις μπορεί να είμαι τυχερή. Συμπλήρωσε λοιπόν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα και όσα ακόμα στοιχεία χρειάζονταν, έστειλε το μήνυμα και περίμενε.
Και ω του θαύματος. Σε λίγη ώρα έρχεται ριπλέι από τον ΕΟΔΥ η απάντηση. Επιλεγήκατε να κάνετε τεστ. Να βρίσκεστε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, ώρα 8.30 π.μ. έως 9.00 στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών!
Και τώρα η αναγνώστριά μας αναρωτιέται ποιο κωδικό να χρησιμοποιήσει προκειμένου να μετακινηθεί νόμιμα για να είναι στην ώρα της στο... Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Προφανώς τα τέσσερα σημεία στο Κιλκίς θα έχουν κατακλυστεί την Πέμπτη από Ζακυνθινούς, Ρόδιους και Καρπενησιώτες που θα κληρωθούν να ελεγχθούν στο ένδοξο Κιλκίς. Με τούτα και με τα άλλα και εφόσον συνεχίσουν στο ίδιο μονοπάτι της λογικής οι ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας, μια αντιπροεδρία τη δικαιούνται στον επόμενο ανασχηματισμό.