espa pkm

Τρίτη, 14 Απριλίου 2026, 2:55:04 μμ

Πολιτική

Τρίτη, 18 Μαϊος 2010 16:39

Αφιέρωμα στη Μητέρα

Συντάκτης:
miteraΕντυπωσιακή ήταν κι εφέτος η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ρύζια προς τιμήν της Μητέρας, «Της καρδιάς της ανθρωπότητας» όπως χαρακτηριστικά είπε κάποτε ο Βίκτωρ Ουγκώ, την Κυριακή 9 Μαϊου 2010. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο του σχολείου. Στην αρχή η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Λέρη Αντωνίου Γιαννούλα, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «Μητέρα-Παιδί-Οικογένεια». Στη συνέχεια η νηπιαγωγός κα Αρχοντούλα Καλαθέρη μαζί με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου ύμνησαν τη Μητέρα με όμορφα ποιήματα και συγκινητικά τραγούδια.
Τρίτη, 18 Μαϊος 2010 16:37

Νομάρχης: Τώρα θα λάμψει η αλήθεια

Συντάκτης:
mpalaskasΣτη φάση της δικαστικής διερεύνησης εισήλθε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας  το θέμα με την επιδότηση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Κιλκίς για τη μεταφορά των αναπήρων πολιτών του Κιλκίς που διαθέτουν σχετική ταυτότητα. Ο Νομάρχης κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας, ύστερα από την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Επιθυμώ να γνωστοποιήσω στους πολίτες του Νομού Κιλκίς, ότι η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της έκδοσης και θεώρησης των καρτών μετακίνησης των ΑΜΕΑ, διέταξε τη διεξαγωγή κύριας ανάκρισης.
Τρίτη, 18 Μαϊος 2010 16:34

Ενθουσίασε ο «Μάρκος στο χαρέμι»

Συντάκτης:
markosΣτο πολύχρωμο και μαγευτικό παλάτι του Σουλειμάν-πασά μας ταξίδεψε με μεγάλη επιτυχία η θεατρική ομάδα «Ράβε Ξήλωνε» του Δήμου Κιλκίς ανεβάζοντας για τρεις ημέρες την μουσική παράσταση του Θωμά Κοροβίνη «ο Μάρκος στο χαρέμι». Σε ένα παλάτι όπου ο ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης και η παρέα του το γέμισε με ρεμπέτικα, ξετρελαίνοντας τις όμορφες χανούμισσες, τις οποίες ελευθέρωσε από τον παράδεισο με τις αλυσίδες. Η Βαλιδέ, που έπαιξε με καταπληκτικό τρόπο η Ξένια Γιαννουλίδου προσκάλεσε τον γνωστό ρεμπέτη Βαμβακάρη στην Κωνσταντινούπολη. Τον δύσκολο ρόλο του μουσικοσυνθέτη έφερε εις πέρας ο Οδυσσέας Φραγκελάκης, αγγίζοντας πολλές φορές την ρεμπέτικη μαγκιά και αποδίδοντας με τα εκλεκτά τραγούδια τον νταλκά, το πάθος και τον αναστεναγμό.
Τρίτη, 18 Μαϊος 2010 16:22

Μουσεία, κληρονομία εξ αδιαιρέτου

Συντάκτης:
Έλλειμμα σε μουσεία στο Κιλκίς.
Στο Κιλκίς λειτουργούν μόνο τρία μουσεία, ένα με κρατική ευθύνη (αρχαιολογικό), ένα με ευθύνη του στρατού (πολεμικό) και ένα με ευθύνη του δήμου Κιλκίς (λαογραφικό).
Έλλειψη Πολιτικής από τη Δημοτική Αρχή.
Αποτελεί σημαντική υστέρηση για το δήμο Κιλκίς, η παντελής έλλειψη πολιτικής για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι ένας πλούτος που αναδεικνύει τον πολιτισμό του δήμου Κιλκίς ως ένα πλεονέκτημα με πολλαπλές προεκτάσεις. Ουδέποτε έχουμε δει σχεδιασμό από τη δημοτική αρχή για την αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το πολύπαθο λαογραφικό μουσείο που στις 18 Μαΐου εγκαινιάστηκε είναι η ιδιωτική συλλογή του Χρήστου Κετσεντζή.
Κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενο από τους: Δήμητρα Γωγάκου, Νομαρχιακή Σύμβουλο και μέλος της Νομαρχιακής Κίνησης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Ελεωνόρα Ζώτου, Νομαρχιακή Σύμβουλος και μέλος της Νομαρχιακής Κίνησης «Οικολογία Αλληλεγγύη, Θανάση Μακρή, Υπεύθυνο Οργανωτικού Β. Ελλάδας και Ξενοφώντα Ζήση, Μέλος της Γραμματείας Κ. Μακεδονίας, επισκέφθηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου 2010 Διοικητικούς Φορείς του Νομού Κιλκίς στην πόλη του Κιλκίς και την Αξιούπολη.
kiriakou_grigorisΈνας "κρυμμένος θησαυρός" ήρθε πρόσφατα στο φως με την κυκλοφορία του βιβλίου του Γρηγόρη Σ. Κυριακού που τιτλοφορείται "Αγάλματα και Μνημεία του Κιλκίς", και εκδόθηκε από τον Δήμο Κιλκίς. Ο συγγραφέας μάς καλεί για έναν περίπατο στην πόλη, τους οικισμούς και τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Κιλκίς μέσα από μια καταγραφή προτομών, ηρώων, ανδριάντων, αγαλμάτων που στέκουν βουβά ανάμεσα μας και προσπαθούν να θυμίσουν ιστορικές στιγμές αυτού του τόπου.
epeteiosΤιμήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και φέτος η 65η επέτειο της Μεγάλης Νίκης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κυριακή 9 Μαΐου. Την 9η Μαΐου του 1945 η Ευρώπη, και λίγο μετά ο κόσμος ολόκληρος, έβγαινε από τον εφιάλτη του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως ημέρα μνήμης των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Παρασκευή, 14 Μαϊος 2010 16:16

Κιλτίδης : Προστασία της βιοποικιλότητας

Συντάκτης:
kiltidisΕρώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής για την Προστασία της βιοποικιλότητας κατέθεσε ο βουλευτής Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης, στην οποία αναφέρει: «Όπως ήδη γνωρίζετε, το 2010 ορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, αναμένοντας έτσι την υιοθέτηση στοχευμένων πρωτοβουλιών και δράσεων σε διεθνές επίπεδο. Η πατρίδα μας είναι προικισμένη με ένα μωσαϊκό αλληλοδιαδεχόμενων φυσικών οικοσυστημάτων, μοναδικών σε πολλές περιπτώσεις, δίνοντάς της έτσι ξεχωριστή θέση παγκοσμίως. Η γεωγραφική της θέση σε συνδυασμό με τον πλούσιο γεωμορφολογικό διαμελισμό της, ευνόησαν την ποικιλία των φυτών και των ζώων που ζουν στην πατρίδα μας.
Πέμπτη, 13 Μαϊος 2010 18:07

“Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο”

Συντάκτης:
koelioΟ Αλέξανδρος Ρήγας και η Εβελίνα Παπούλια συναντιούνται στην σκηνή σε μια κωμωδία που θα ανατρέψει τα πάντα ! Όταν θέλεις κάτι πολύ…οι δυνάμεις του σύμπαντος συνωμοτούν για να το αποκτήσεις ή μένουν παγερά αδιάφορες αφήνοντάς σε στην τύχη σου; Μία παράσταση των Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Ο Αλχημιστής» του Πάολο Κοέλιο και από ένα πολύ όμορφο μπουλβαρ του ’80, το "It Had to Be You". Μία κωμωδία που διερωτάται μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο καθένας μας με τη θέλησή του. Ποια είναι τα όρια της θέλησης, του πείσματος, του αναπάντεχου, του αλλοπρόσαλλου.  Πόσο απέχει το ταλέντο από την τρέλα; Πόσο κοντά βρίσκεται, άραγε, το σύμπαν για να μπορέσει να μας βοηθήσει;
goumenissaΤην Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού και τη Μητέρα τίμησε η Επιτροπή Γουμένισσας του ΕΕΣ την Κυριακή 9 Μαΐου 2010, ώρα 7.30 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Ήταν εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον τοπικό αρμόδιο φορέα με πλούσιο πρόγραμμα και συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας. Στη φετινή εκδήλωση για το έργο και την προσφορά του Ερυθρού Σταυρού και ιδιαίτερα του Ελληνικού, το ανθρωπιστικό και κοινωνικό του έργο,  μίλησε το μέλος του ΔΣ του Τμήματος Θεσσαλονίκης του ΕΕΣ Μάρθα Βουγιούκα, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Επεσήμανε απλούς τρόπους αλληλεγγύης και συνοχής του κοινωνικού ιστού για να διατηρήσουμε την ανθρωπιά και την αισιοδοξία μας στους χαλεπούς καιρούς της εποχής μας..