Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, 10:54:52 μμ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 11:59

Παραστατίδης στη Βουλή για funds και κόκκινα δάνεια: Διεκδικούμε μια ανάσα ζωής και όχι τους «δεκάδες μικρούς θανάτους»

 “Διεκδικούμε για τους ευάλωτους δανειολήπτες μια ανάσα ζωής αντί μικρούς καθημερινούς «θανάτους»

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά την διαχείριση των δανείων από τα funds και τις εταιρίες διαχείρισης, με ομιλία παρέμβαση του ο βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης  μεταξύ άλλων τόνισε:

  • Ενώ στα σύγχρονα κράτη δικαίου, η αρχή της προστασίας του αδύναμου μέρους, αποτελεί θεμελιώδες πολιτικό αξίωμα και βασική κατευθυντήρια γραμμή νομοθέτησης και παρότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι δανειολήπτες φέρουν την ιδιότητα του καταναλωτή και παρά την ανισορροπία ισχύος μεταξύ των funds και των οφειλετών, “τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης χρέους, έχουν διαμορφώσει ένα νομικό φέουδο, με δικούς του κανόνες και δρουν πρακτικά ανεξέλεγκτα, σε ένα σύμπαν πλήρους ασυδοσίας και αδιαφάνειας”
  • Δεν θα ξεχάσω μία φράση που χρησιμοποίησε ένας φίλος για να μου περιγράψει τι νιώθει κάθε φορά που του τηλεφωνούν υπάλληλοι εισπρακτικών εταιρειών: «Στέφανε, πρόκειται κάθε φορά για έναν μικρό θάνατο». Ο οφειλέτης ενός κόκκινου δανείου βιώνει κάθε μήνα δεκάδες τέτοιους μικρούς θανάτους: Συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις από υπαλλήλους εταιρειών διαχείρισης των 500 ευρώ εκπαιδευμένων σε επιθετικές μεθόδους επικοινωνίας που επιτελούν έναν ψυχοφθόρο ρόλο. Απειλές εκποίησης ακίνητης περιουσίας, παραπλανητικές πρακτικές, ασφυκτική ψυχολογική πίεση. Διαπραγματεύσεις που τερματίζονται απροειδοποίητα με επίδοση κατασχετηρίων και πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, αξίωση τεράστιων προκαταβολών, απροειδοποίητη υπαναχώρηση από συμφωνίες ρύθμισης
  • Τι κάνει με αυτό το σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση;

Παρατείνει και διαιωνίζει ουσιαστικά ένα μοντέλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των funds και των servicers, επιβραβεύει την ασυδοσία και το καθεστώς κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, εμμένοντας σε θεσμούς αποτυχημένους που δεν προσφέρουν καμία προστασία όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο πτωχευτικός Νόμος και ο Κώδικας Δεοντολογίας.

  • Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και τα δημοσιονομικά μέτρα προσαρμογής με στόχο την διάσωση του τραπεζικού συστήματος είχαν ως συνέπεια μία τεράστια κοινωνική αλλαγή. Μεγάλα τμήματα της ελληνικής μεσαίας τάξης γνώρισαν, μέσω της απώλειας εισοδημάτων και της απαξίωσης της περιουσίας τους, μία άνευ προηγουμένου καθοδική κοινωνική κινητικότητα. Και ενώ στις ελληνικές τράπεζες κατευθύνθηκαν και εξακολουθούν να κατευθύνονται δισεκατομμύρια από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, η διαδικασία επανένταξης στην ελληνική μεσαία τάξη των θυμάτων της κρίσης, βρίσκεται σε καθεστώς διαρκούς αναβολής. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, τμήμα της οποίας αποτελεί και η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Για το ΠΑΣΟΚ οι επιλογές μας είναι ξεκάθαρες

Επιλέγουμε να είμαστε με τους Ελληνίδες και Έλληνες και όχι με όσους επιχειρούν ρεσάλτο στο βιό τους και στη ζωή τους

Επιλέγουμε θεσμούς που ενημερώνουν, προστατεύουν και ενδυναμώνουν τον απλό πολίτη και όχι αποτυχημένα εργαλεία στα μέτρα των κερδοσκόπων.

Επιλέγουμε νομοθετήματα που προστατεύουν πραγματικά, που παρέχουν ουσιαστικά νομικά όπλα στον ευάλωτο, που τον λυτρώνουν από τον φόβο, την ακραία ανασφάλεια και την απογοήτευση, που του επιτρέπουν να ανασάνει και να επιστρέψει σε μία φυσιολογική ζωή

Επιλέγουμε την ελπίδα και όχι τους «δεκάδες μικρούς θανάτους».

Πολυμέσα