Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 4:37:34 μμ
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011 16:56

Παραστατίδης: Χρυσά αντίγραφα φαρμάκων

parastatidis


Η ασύδοτη λειτουργία του κυκλώματος φαρμάκων και η αδυναμία του κράτους να προστατεύσει το δημόσιο χρήμα από την βουλιμία των εν λόγω κυκλωμάτων  αναδεικνύεται από την ερώτηση που κατέθεσαν την Πέμπτη στη Βουλή πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ( Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Παύλος Στασινός και Φραγκίσκος Παρασύρης)  μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης.
Σκευάσματα που δεν έχουν κόστος έρευνας διατίθενται στην αγορά της χώρας μας σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα! Πρόκειται για 50 φάρμακα που παράγονται (κυρίως στην Ελλάδα) με αντιγραφή της δραστικής ουσίας των πρωτοτύπων, έπειτα από τη λήξη της πατέντας τους. Η οικονομική «αιμορραγία» που προκαλούν στα Ταμεία και στους καταναλωτές αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμάκου για τη χοληστερίνη: η τιμή του πρωτοτύπου στη χώρα μας είναι 5,53 ευρώ και του αντιγράφου 18,64! Αντίγραφο σκεύασμα για το πεπτικό διατίθεται στην ελληνική αγορά με 15,18 ευρώ, όταν το πρωτότυπό του έχει τιμή 8,9 ευρώ.

Οι πέντε βουλευτές παραθέτοντας στοιχεία πωλήσεων των εν λόγω φαρμάκων τονίζουν ότι η υπερκοστολόγηση των αντιγράφων επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η λίστα που κατέθεσαν οι βουλευτές προέρχεται από συνεταιρισμό φαρμακαποθηκών και περιλαμβάνει 50 δραστικές ουσίες.
Για κάθε μία από τις ουσίες αυτές παρατίθεται η τιμή του αντιγράφου και του πρωτοτύπου του, καθώς και η οικονομική διαφορά (κόστος) που προκύπτει.
Μόνο για το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος 2010 και επί του συνόλου των 50 βασικών δραστικών ουσιών, η διαφορά που κατεγράφη από τον συνεταιρισμό φαρμακαποθηκών και η οποία προκλήθηκε από τις κατά πολύ υψηλότερες τιμές των γενόσημων φαρμάκων έναντι αυτών των πρωτότυπων ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βουλευτών, αν το ποσό αυτό υπολογιστεί σε ετήσια βάση, τότε το κόστος που προκύπτει για τα δημόσια ταμεία και το κράτος ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς η απώλεια να σταματά εδώ, καθώς -όπως αναφέρεται στην ερώτηση- θα πρέπει να προστεθούν σε αυτά περίπου 70 εκατ. ευρώ επιπλέον, που υπολογίζεται ότι προέρχονται από τις αντίστοιχες πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.

Μέτρα
Τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι: Πρώτον, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερκοστολόγησης των γενόσημων φαρμάκων.
Δεύτερον, αν διαθέτει το υπουργείο επίσημα στοιχεία σχετικά με τη δημόσια δαπάνη των γενόσημων φαρμάκων. Τρίτον, με βάση ποιον τρόπο υπολογισμού προκύπτουν οι σημερινές υπερκοστολογημένες τιμές των γενόσημων φαρμάκων κατά παράβαση μάλιστα του άρθρου 14 του πρόσφατου Νόμου 3840/2010 σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.