Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:48:35 πμ
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 21:18

Σιωνίδης προς Κεραμέως: Δεν νοούνται σύνορα χωρίς κατοικημένα χωριά. Δώστε κίνητρα να επιστρέψουν οι νέοι

Ο Δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης υποδέχτηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο δημαρχείο του Πολυκάστρου την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και της επέδωσε υπόμνημα  για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου σχετικά με την:

 

  • Ηλεκτρονική ενημέρωση Δημοτών – Φορολογούμενων του Δήμου - διασύνδεση με TAXISNET.
  • Επιμήκυνση χορηγηθείσας παράτασης ανέγερσης κατοικιών σε εκποιηθέντα Δημοτικά οικόπεδα.
  • Ένταξη του έργου «Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού Γουμένισσας -Ευρωπού» στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε στο κέντρο Αλεξάνδρειο προς τιμή της Υπουργού, ο δήμαρχος στον χαιρετισμό του επεσήμανε  την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή της ερήμωσης των χωριών της παραμεθορίου.

Χαιρετισμός δημάρχου Παιονίας

Κυρία  Υπουργέ,

Καλωσορίσατε στην Παιονία. Η επίσκεψή σας στο δήμο Παιονίας είναι  πολύ σημαντική και ιδιαίτερα τιμητική για όλους εμάς που ζούμε και εργαζόμαστε στα Βόρεια σύνορα της πατρίδας μας.

Για  δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  Υπουργός των Εσωτερικών  επισκέπτεται την περιοχή μας, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον ακριτικό μας δήμο.

Ενδιαφέρον που και εσείς ως Υπουργός Παιδείας δείξατε εμπράκτως το 2021, με την ίδρυση τότε του 2ου Γυμνασίου Πολυκάστρου. Το Γυμνάσιο αυτό Υπουργέ, είναι απόλυτα αναγκαίο  να λειτουργήσει   και  χρειαζόμαστε την αρωγή σας προκειμένου να  βρεθεί πηγή χρηματοδότησης για την κατασκευή του.

Ως  Δημοτική αρχή καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής μας, και διεκδικούμε την επίλυση σημαντικών διαχρονικών προβλημάτων που μας ταλανίζουν  ώστε να  διασφαλίσουμε την ασφαλή και ομαλή διαβίωση των  κατοίκων μας.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνω   ότι ο νέος   τρόπος κατανομής των ΚΑΠ που θεσπίσατε  και που επέφερε αύξηση εσόδων στον δήμο μας κατά 570.000€ ετησίως βοηθά  σημαντικά.

 Επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί συνοριακοί δήμοι  είναι πολλά,  προσπαθούμε να  παρουσιάζουμε  σε κάθε  εκπρόσωπο της κυβέρνησης μόνο αυτά που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου του.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφερθώ στο σημαντικότερο κατά την άποψη μας πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας όπως και  όλοι οι ακριτικοί δήμοι της Ελλάδας.

Κυρία Κεραμέως

Γνωρίζουμε  όλοι ότι σας αρέσουν τα δύσκολα.

Γνωρίζουμε ότι ασχοληθήκατε με επιτυχία με  το μείζον πολιτικό θέμα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Με μία δημοκρατική κατάκτηση που μέχρι σήμερα απολαμβάνουν οι περισσότεροι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αλλά όχι οι Έλληνες.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από συνδημότες μας που κατοικούν στην Ευρώπη  και μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ψηφίσουν είναι ιδιαίτερα θετικά.

Κυρία Υπουργέ

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το δημογραφικό πρόβλημα και η ερήμωση των ακριτικών χωριών είναι ένα μεγάλο και κρίσιμο εθνικό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και να σχεδιάσει μελλοντικές πολιτικές.

Ο πληθυσμός που σήμερα κατοικεί ακόμη στα περισσότερα χωριά της παραμεθορίου είναι γηρασμένος. Οι νέοι μας έφυγαν και σε λίγα χρόνια θα έχουμε άδεια ακατοίκητα χωριά.

Δεν νοούνται σύνορα χωρίς κατοικημένα χωριά.

Δυστυχώς σήμερα αντί για κίνητρα υπάρχουν αντικίνητρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στην Αθήνα και με 1,2 € πήγα από το κέντρο των Αθηνών  στην Γλυφάδα. Αντίθετα στη περιοχή μας που δεν έχει συγκοινωνία οι κάτοικοι των χωριών   αντιμετωπίζουν πρόβλημα προκειμένου να μεταβούν   στο γιατρό ή στην τράπεζα ή στην αγορά.

Ο επαγγελματίας για παράδειγμα της Μεταμόρφωσης  των  100 κατοίκων,  πληρώνει ίδιο τέλος επιτηδεύματος  με τον   αντίστοιχο επαγγελματία της Θεσσαλονίκης γιατί το μικρό χωριό της Μεταμόρφωσης ανήκει στην κοινότητα Ευζώνων με συνολικό πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

Έφερα δύο μικρά μόνο παραδείγματα για να καταδείξω ότι τα προβλήματα και οι ειδικές  συνθήκες  είναι   πολλά.

Οι νέοι θα πρέπει να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής, να αξιοποιήσουν την γη και τις περιουσίες των γονιών τους.

Αν δεν  ληφθούν σύντομα μέτρα και δεν δοθούν κίνητρα,  τα χωριά της μεθορίου θα ερημώσουν και οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Κυρία Υπουργέ

Με τις σκέψεις αυτές σας καλωσορίζω και πάλι στην φιλόξενη Παιονία και σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των κατοίκων για την παρουσία σας.