Με την έναρξη του σχολικού έτους μία ακόμη δοκιμασία προστέθηκε ανάμεσα στις πολλές που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα: Η παντελής έλλειψη οικονομικών πόρων για την κάλυψη των άμεσων και απαραίτητων αναγκών για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση που αφορά τα σχολεία σχεδόν όλων των Δήμων της χώρας είναι αποτέλεσμα της κατάργησης των σχολικών επιτροπών που αυτοδίκαια με βάση το νόμο 5056/23 του ΥΠ.ΕΣ. έπαψαν από 29/6/2024 να υφίστανται.
Είχαμε από νωρίς επισημάνει ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των σχολικών επιτροπών στις υπηρεσίες των Δήμων γίνεται χωρίς να έχει υπάρξει ανάλογη προετοιμασία και θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό, διαχειριστικό αδιέξοδο και οικονομική ασφυξία.
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενός μπάχαλου που δημιούργησαν οι ρυθμίσεις αυτές του επιτελικού κράτους, αφού ούτε το άνοιγμα των λογαριασμών στο όνομα των Διευθυντών/τριών – Προϊστάμενων των σχολικών μονάδων (για να πιστωθεί το ποσό των 500€!) έχει γίνει, ούτε οι ενέργειες για τη διαχείριση των πιστώσεων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
Αποτέλεσμα της έκρυθμης αυτής κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των σχολείων είναι να μην γνωρίζει κανείς πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μέχρι τη διευθέτηση των διοικητικών θεμάτων, τι θα γίνει με τους λογαριασμούς, με την προμήθεια πετρελαίου, με τις αναγκαίες μικροεπισκευές.
Η Κυβέρνηση που περιφρόνησε για μία ακόμη φορά τη διαβούλευση με τους φορείς μην δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για να διαπιστωθεί αν το σύστημα είναι ή όχι λειτουργικό χωρίς παράλληλα να φροντίσει μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των σχολείων, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση.