espa pkm

Κυριακή, 12 Απριλίου 2026, 6:08:40 πμ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 20:45

Στο επίκεντρο η δημιουργία ειδικής ζώνης φορολογικών κινήτρων

Το μεγάλο στοίχημα της νεκρανάστασης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και οικοπέδων που για διάφορους λόγους διέκοψαν τη λειτουργία τους επιδιώκει να κερδίσει ο επιχειρηματικός κόσμος του νομού ενόψει της εξαγγελθείσας δημιουργίας ειδικών βιομηχανικών ζωνών στα σύνορα.


Με όπλα του την οργανωμένη και αυτοδιοικούμενη Βιομηχανική Περιοχή Σταυροχωρίου και τα ειδικά πλεονεκτήματα από τη συνοριακή θέση, τη γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη και την άμεση σύνδεσή του με θαλάσσια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα ο ν. Κιλκίς υποδέχεται την προσεχή Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου την Υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.
Η Υφυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους επενδυτές της ΒΙΠΕ από το πρωί της Δευτέρας. Ειδικότερα οργανώνεται σύσκεψη στο Κέντρο Διοίκησης της ΔΙΒΙΠΕΚ όπου έχουν προσκληθεί οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης, ο πρέοδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς και όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που άπτονται του ειδικότερου ενδιαφέροντος των επενδυτών του νομού. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τέσερις μεγάλες βιομηχανίες (ΑΛΟΜΥΛ, Κλέμαν, Κονσερβοποι΄λια Βορείου Αιγαίου, Γιούριμακ).
Θεωρείται βέβαιον    ότι ένα από τα μείζονα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και το  αίτημα για  ίδρυση στο ν. Κιλκίς και στα όρια της ΒΙΠΕ της ειδικής ζώνης φορολογικών κυρίως κινήτρων, ως μια τονωτική ένεση για την άνθιση των επενδύσεων στον πάλαι ποτέ ακμαίο βιομηχανικό χώρο.
Παρότι δεν έγιναν ακόμα γνωστά τα ποιοτικά και ποσοστικά χαρακτηριστικά των ειδικών ζωνών, θεωρείται βέβαιο ότι η μείωση ή ο μηδενισμός για κάποια χρόνια της φορολογίας θα είναι ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή και λόγω της γειτνίασης με χώρες χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ) που έχουν οδηγήσει, πέραν της κρίσης και στην αποβιομηχάνιση της ευαίσθητης συνοριακής ζώνης της χώρας με την μεταφορά επιχειρήσεων σ’ αυτές τις δυο χώρες.
Είναι ένα στοίχημα για το οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος δια της ΔΙΒΙΠΕΚ έχει εργαστεί προετοιμάζοντας το έδαφος. Προς το σκοπό αυτό έχει επεξεργαστεί πλήρη μελέτη με τα υφιστάμενα βιομηχανικά κτήρια και οικόπεδα, το νιδιοκτησιακό και νομικό τους καθεστώς με τρόπο που να είναι σαφές σε κάθε ενδιαφερόμενο τι μπορεί να βρει άμεσα ως χώρο εγκατάστασης για κθε επενδυτικό σχέδιο.
Η μελέτη αυτή έχει επιδοθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες κι έχει αποσπάσει θετικότατα σχόλια για τον χρηστικο της χαρακτήρα.
Μάλιστα στην προ μηνών φόρουμ με γάλλους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Γάλλο Πρόεδρο στην επίσκεψή του στην Αθήνα, επιδόθηκε σε ατούς, ενώ ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος διεθνών οικονομικών σχέσεων Δημήτρης Μάρδας την παρουσίασε σε επειχειρηματίες πολλών χωρών στα αλλεπάλληλα ταξίδια του ανά τον κόσμο με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.  
Εντελώς πρόσφατα σε εκδήλωση για τη μεταποίηση που διοργάνωσαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο όμιλος HUMANS ο κ. Μάρδας επικέντρωσε στην αξιοποίηση των βιομηχανικών κουφαριών στο Κιλκίς και στη ΒΙΠΕ Σίνδου από ξένους επενδυτές .
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα οριστικοποιηθούν τα φορολογικά κίνητρα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην προσκρούουν στο εμπόδιο των κρατικών ενισχύσεων και στόχος είναι να νομοθετηθούν στις αρχές του 2016.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, τα  υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών επιδιώκουν να έρθουν σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ανήκει η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ώστε να διατεθούν προς πώληση τα άδεια βιομηχανικά κτήρια στη Σίνδο σε ξένους επενδυτές σε χαμηλή τιμή.  Ανέφερε, μάλιστα, ότι στο προσεχές ταξίδι του στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει σε επιχειρηματίες έντυπο όπου έχουν καταγραφεί τα βιομηχανικά “κουφάρια” του Κιλκίς.
Παρουσιάζοντας την πολιτική εξωστρέφειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ.Μάρδας ανακοίνωσε, ακόμη, ότι το υπουργείο θα διοργανώσει, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ, τρία επιχειρηματικά forum το 2016, εκ των οποίων το ένα στην Αθήνα με επιχειρήσεις από τις αραβικές χώρες και τα δύο στη Θεσσαλονίκη, το ένα με επιχειρήσεις από τα Βαλκάνια και το άλλο από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Στις σκέψεις του υπουργείου είναι η διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου, αλλά και κλαδικής έκθεσης με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από αυτές τις τρεις οικονομικές ζώνες.
Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι εξετάζεται η αξιοποίηση των άρθρων 107-108 της Συνθήκης  της Λισαβόνας που προβλέπουν την προστασία της εγχώριας παραγωγής σε συνθήκες κρίσης. «Θα συζητήσουμε με την Κομισιόν στο άμεσο μέλλον τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς κάποιοι κλάδοι που συνδέονται με τις κρατικές προμήθειες», τόνισε.
Για την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, είπε ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάθεση υπεργολαβιών σε ελληνικές εταιρείες οπλικών συστημάτων, αλλά και για τη συνεργασία αμερικανικών επιχειρήσεων με ελληνικές εταιρείες software. Επίσης, γίνεται προσπάθεια για να ανοίξει για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις οι αραβικές χώρες και η Αφρική και στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται για το α΄εξάμηνο του 2016 επιχειρηματική αποστολή στην Κένυα. Επίσης, για τις εταιρείες τροφίμων που θέλουν να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα, ανέφερε ότι σύντομα θα αναρτηθεί στον ιστότοπο agora μία λίστα με όλα τα καταστήματα delicatessen στον κόσμο.
Στον τουριστικό τομέα και δη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι τουρίστες με την έκδοση βίζας, υποστήριξε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική προσέγγισης επενδύσεων σημείωσε ότι ζητούμενο είναι να «βρούμε επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει έστω και ένα αρχικό ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα  και να τις πείσουμε να έρθουν».  Παρουσίασε δε μία πρωτότυπη ιδέα για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς όπως είπε «θέλουμε να καταγράψουμε τις εταιρίες από το χώρο της βιομηχανίας και του τουρισμού που έχουν επενδύσει στην Τουρκία και στη συνέχεια να βρούμε τους ανταγωνιστές τους και να τους φέρουμε στην Ελλάδα».