Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 2:42:06 μμ
etpa
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 21:55

Σύνδεση του από το 2008 έτοιμου δικτύου με το φυσικό αέριο θα ανακοινώσει την Παρασκευή ο Κ. Χατζηδάκης

Συντάκτης:

Η ΔΕΘ δεν θα γίνει φέτος στη Θεσσαλονίκη, αλλά Πρωθυπουργός και υπουργοί έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιώντας συνάμα και επισκέψεις στις γειτονικές πόλεις της συμπρωτεύουσας μεταξύ των οποίων και το Κιλκίς.
Έτσι το περασμένο Σάββατο επισκέφθηκε το νομό ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ενώ την προσεχή Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα έρθει στο Κιλκίς ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

 

Στο πρόγραμμα του κ. Υπουργού περιλαμβάνεται εκδήλωση στην αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς στη διάρκεια της οποίας ο κ. Υπουργός θα ανακοινώσει τη σύνδεση του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου με το δίκτυο μέσης τάσης.
Υποθέτουμε ότι η ανακοίνωση περί σύνδεσης θα αφορά τη δυνατότητα καταναλωτών του υφιστάμενου από το 2008 δικτύου να ζητήσουν σύνδεση. Περισσότερα θα ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης.

Είναι μια πικρή ιστορία το φυσικό αέριο στο Κιλκίς και γενικότερα στην περιφέρεια της χώρας. Αφ’ όταν συνδέθηκαν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα προ εικοσαετίας και πλέον η ελληνική περιφέρεια και κυρίως η βόρεια Ελλάδα λόγω κλιματολογικών συνθηκών ανέμενε μάταια τη σύνδεση.
Δέκα χρόνια αφ’ όταν συνδέθηκαν οι τρεις μεγαλουπόλεις, κατασκευάστηκε δίκτυο μέσης τάσης για τη σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς με το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκε, επί υπουργού Σιούφα, δίκτυο χαμηλής τάσης μέσα στο Κιλκίς για τη σύνδεση μεγάλων καταναλωτών (Περιφερειακή Ενότητα, Νοσοκομείο, κ.α.)

Το δίκτυο αυτό είναι έτοιμο από το 2008 και έκτοτε παραμένει αναξιοποίητο καθώς οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν επέλεξαν ατελέσφορη πολιτική στην ανάδειξη των εταιρειών (ΕΠΑ) που αναλάμβαναν να κατασκευάσουν το εσωτερικό δίκτυο των πόλεων της περιφέρειας και συνάμα να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο. Δυο τουλάχιστον διαγωνισμοί αποδείχτηκαν άγονοι για να γίνει το καθοριστικό βήμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ανάθεση της κατασκευής και εκμετάλλευσης των δικτύων των πόλεων της Περιφέρειας στην ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας διά του κ. Τζιτζικώστα ανέλαβε τη δέσμευση ένταξης του σχετικού έργου στο ΕΣΠΑ και ήδη ξεκίνησε η δημοπράτηση των έργων κατασκευής δικτύων σε πολλές πόλεις της Κ. Μακεδονίας.
Ουσιαστικά λοιπόν ΔΕΔΑ και Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας «τρέχουν» πλέον τα έργα και χωρίς να είναι δυνατή η ακριβής ημερομηνία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου των νοικοκυριών, τούτο πλέον δεν θεωρείται μακρινό όνειρα.

Απέμενε η σύνδεση του υφιστάμενου από το 2008 δικτύου με το φυσικό αέριο. Παρότι το Κιλκίς μαζί με τις Σέρρες και την Κατερίνη είχαν επιλεγεί για πιλοτική σύνδεσή τους εν τούτοις για αδιευκρίνιστους λόγους εξαιρέθηκε το Κιλκίς.
Τώρα ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνδεση του υφιστάμενου δικτύου με το φυσικό αέριο. Παρότι η καθυστέρηση μετριέται σε δεκαετίες χαιρετίζουμε την κίνηση. Και αναμένουμε τη συνέχεια.
Διότι από λόγια χορτάσαμε στο Κιλκίς. Τα έργα θέλουμε να δούμε.

Οίκοθεν νοείται ότι όσα αναφέρουμε παραπάνω αποτελούν μια ελάχιστη σύνοψη δεκάδων ρεπορτάζ και άρθρων τα οποία δημοσιεύσαμε σε ΠΡΩΙΝΗ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ όλα αυτά τα χρόνια για το φυσικό αέριο. Όταν ΚΑΝΕΙΣ στο Κιλκίς δεν ασχολήθηκε. Κι όταν λέμε ΚΑΝΕΙΣ, εννοούμε ΚΑΝΕΙΣ.