Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 4:02:40 μμ
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024 09:08

Τελικά αποτελέσματα στο ν. Κιλκίς: Πρώτη η αποχή, δεύτερος ο Βελόπουλος, στο -11 η ΝΔ και ηττημένη ξανά η κεντροαριστερά.

Από το πρωί ακόμα καθώς άνοιξαν οι κάλπες  διατυπώθηκαν προβλέψεις για αποχή-σοκ στις κάλπες της Κυριακής. Και επιβεβαιώθηκαν με οδυνηρό για το πολιτικό μας σύστημα τρόπο.

Προσήλθε και ψήφισε μόνο το 38,19% των εκλογέων με την αποχή να αγγίζει  το 62%. Αν συγκρίνουμε με το 51% της αποχής μόλις ένα χρόνο πριν, στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, τότε γίνεται φανερό ότι ο πολύς κόσμος γύρισε την πλάτη του στις κάλπες.

Ένα από τα κυρίαρχα μηνύματα λοιπόν η μεγάλη, εξωπραγματική για τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής περιόδου, αποχή για λόγους οι οποίοι φυσικά ανάγονται στην αξιοπιστία του πολιτικού λόγου ή για να ακριβολογούμε στην αναξιοπιστία του.

Κι είναι άξια μελέτης η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος καθώς η έμμεση αποδοκιμασία της κυβερνητικής παράταξης συνδυάζεται με αποδοκιμασία και του λοιπού πολιτικού προσωπικού της χώρας, αφού δεν θεωρήθηκαν επιλογή κανένα από τα άλλα 30 κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο τους.

Αλλά το σοκ δεν περιορίζεται μόνο στο ύψος της  αποχής. Στο ν. Κιλκίς σημειώνονται τεκτονικές αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών του καθώς δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 16,54% με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι στην αντιπολίτευση να καταγράφουν απώλειες έναντι του 2023.

Το μεν ΠΑΣΟΚ με 13,41% (14,32%) βρίσκεται στην τρίτη θέση ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζεται στο 10,82% (12,63%) και αμφότερα τα κόμματα της κεντροαριστεράς χάνουν συνολικά περί τις 2,5 μονάδες ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές.

Κι αυτό είναι ένα δεύτερο ηχηρό μήνυμα για τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς οι οποίες πολυδιασπασμένες χάνουν το ρόλο τους ως εναλλακτική επιλογή καθώς όχι μόνο δεν εισπράττουν τίποτε από την πτώση της κυβερνώσας Ν.Δ., αλλά συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία και ως αντιπολίτευση!

Κι αυτό όταν η Νέα Δημοκρατία ακόμα και στο Κιλκίς σημειώνει μεγάλη πτώση, μεγαλύτερη των  11,5 μονάδων (28,18% έναντι 39,63% τον Ιούνιο του 2023). Η οποία πτώση, όπως καταγράφεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνεται πρωτίστως προς την Ελληνική Λύση, η οποία καθαρά κέρδισε τη μάχη μεταξύ των κομμάτων της πέραν της Ν.Δ. δεξιάς. Ειδικότερα στο Κιλκίς  η Ελληνική Λύση εξελίσσεται σε ηγεμονική δύναμη στον χώρο αυτό αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη ΝΙΚΗ.

Πάντως ακόμα και στη μεγάλη της πτώση η κυβερνητική παράταξη συγκρατεί στο ν. Κιλκίς το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στη Κ. Μακεδονία, μετά τις Σέρρες. Ωστόσο και πέραν των όποιων υπολογισμών εκείνο το οποίο δεν αμφισβητείται είναι πως οι εκλογείς έστειλαν ένα ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση. Απώλεια 11 και πλέον μονάδων σε ένα χρόνο που μάλιστα ουδείς αμφισβήτησε κοινοβουλευτικά την ηγεμονία της για την Νέα Δημοκρατία απαιτεί ψύχραιμη και ειλικρινή ανάγνωση. Κι όποιος θεωρεί ότι είναι ο γάμος μεταξύ ομοφύλων ο βασικός λόγος για τον οποίο μετακινήθηκε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων δεξιότερα (στον Βελόπουλο πρωτίστως) παραβλέπει μια ακόμα σημαντικότερη διάσταση:

Ένα σημαντικότερο τμήμα των ψηφοφόρων δεν πήγε στις κάλπες  για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Απελπισμένο ίσως από τη διαπίστωση ότι η ακρίβεια που υποβαθμίζει την καθημερινότητά του δεν καταπολεμάται  ό,τι κι αν επιλέξει στην κάλπη των ευρωεκλογών. Και το ίδιο κομμάτι ψηφοφόρων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα τηρήσει την ίδια συμπεριφορά (αποχή).

Στους κερδισμένους των εκλογών και το ΚΚΕ το οποίο με το 8,03% κερδίζει 1,3 μονάδα από την επίδοση (6,7%)  την οποία  κατέγραψε πέρυσι τον Ιούνιο.

Άνοδο σημειώνει, μικρή πάντως καθώς ο Βελόπουλος έχει κυριαρχήσει στον χώρο, και η ΝΙΚΗ με 7,6%  έναντι 6,67% του Ιουνίου 2023.

Καταγράφεται επίσης με εντυπωσιακή άνοδο υπέρ των δυόμισι μονάδων  το κόμμα της κ. Λατινοπούλου με 3,16% (0,54%) ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου κινείται στο 2,55%, δηλαδή καταγράφει την ίδια επίδοση με την περσινή.

Η ΜΕΡΑ 25 με 1,42% εμφανίζει ελαφρά κάμψη έναντι του 1,62% του Ιουνίου 2023, ενώ η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ παρουσιάστηκε άκρως υποτονική στο Κιλκίς καθώς μόλις και ξεπέρασε το 1% (1,08%)

Ακόμα χειρότερη είναι η επίδοση του Ανδρέα Λοβέρδου που έμεινε στο 0,86%, περίπου στα μισά  της απογοητευτικής και εκείνης εθνικής του επίδοσης.

Συνολικά οι δυνάμεις δεξιάς-κεντροδεξιάς και αριστεράς-κεντροαριστεράς δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μεταβολή με ελαφρά μόνο υποχώρηση των πρώτων.  Οι οποίες πάντως (δεξιά-κεντροδεξιά) κατέγραψαν το εξωπραγματικό 60% μόλις ένα χρόνο πριν.

Αλλά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023, όπως και των ευρωεκλογών του 2019 τα καταγράφουμε σε χωριστό ρεπορτάζ. Επομένως  έχετε την ευχέρεια να προβείτε σε δικές σας συγκρίσεις και αναλύσεις. 

Να σημειώσουμε τέλος ότι η όλη εκλογική διαδικασία στα 191 τμήματα – 24 λιγότερα από τα 215 των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023-  εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα και προβλήματα.