Δεν κρύβεται παρότι ως νέος βουλευτής θα μπορούσε να πει πως όλη αυτήν την καταιγίδα της κρίσης τη βρήκε με το που «πάτησε το πόδι του» στη Βουλή. Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς έχει ξεκάθαρη άποψη για την πολιτική εξόδου από την κρίση και υπερασπίζεται και τις κυβερνητικές και τις δικές του επιλογές. Στη συνέντευξη που ακολουθεί απαντά ευθέως στις ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση του στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού του 2013.
- Πως αισθάνεστε μετά το ΝΑΙ στο πολυνομοσχέδιο και το προϋπολογισμό και με την ψήφο σας κόψατε μισθούς κα συντάξεις , όπως σας κατηγορούν
- Αισθάνομαι ότι με την ψήφο μου εξασφάλισα τον μισθό και τη σύνταξη των εργαζομένων κα των συνταξιούχων. Να το καταλάβουν όλοι. Το ΝΑΙ το δικό μου σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν μισθό και σύνταξη και μάλιστα με τη δέσμευση ότι σε ορίζοντα τετραετίας θα αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Τα υπόλοιπα αποτελούν πολιτική εκμετάλλευση του πόνου που προκαλεί η κρίση στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
- Γιατί νομίζετε ότι ΟΧΙ θα σήμαινε στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις;
- Διότι τα πράγματα είναι απλά. Χωρίς τη δόση των 31,5 δις. Ευρώ που θα αποδειχθούν πολλά περισσότερα, τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου δεν αρκούν σε μισθούς και συντάξεις…Και είναι και κάτι ακόμα, όλοι αυτοί οι δήθεν ολοφυρόμενοι για το δράμα των ανέργων γνωρίζουν πολύ καλά πως αν δεν υπήρχαμε εμείς οι υπεύθυνοι και επικρατούσαν τα ΟΧΙ των ανεύθυνων, πέρα από τις δραματικές περικοπές σε μισθούς κα συντάξεις που θα ξεπερνούσαν το 50%, δεν θα υπήρχε καμιά ελπίδα να πέσει χρήμα στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η κατάσταση και τη γνωρίζουν οι πολίτες ακόμα κι αν διαμαρτύρονται για τα όντως επώδυνα μέτρα.
- Χαρακτηρίζετε ανεύθυνο το ΟΧΙ. Ωστόσο η άρνηση στον πολυνομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό εξηγείται από εκείνους που το εξέφρασαν ως άρνηση της λιτότητας, της μείωσης των μισθών και συντάξεων, άρνηση των αδικιών….
- Σας απάντησα ήδη. Οι φραστικές κορόνες και η εκμετάλλευση του πόνου που προκαλούν στην κοινωνία τα μέτρα είναι η εύκολη και η ανεύθυνη στάση. Λένε όχι στα μέτρα διότι γνωρίζουν πως υπάρχουν οι υπεύθυνοι πολιτικοί που δεν θα αφήνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες να γνωρίσουν την καταστροφή. Δεν γνωρίζουν άραγε οι αρνητές της πραγματικότητας πως ακόμα και σήμερα η χώρα έχει πρωτογενές έλλειμμα; Πως ακόμα κι αν δεν ξοφλήσει χρέος, τα έσοδα δεν καλύπτουν τις δαπάνες; Το γνωρίζουν, αλλά εμπορεύονται πολιτικά τη δύσκολη, αλλά υπεύθυνη πολιτική ανόρθωσης της χώρας.
- Ωστόσο οι επικριτές των μέτρων επικαλούμενοι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποβάλλει τους Έλληνες σε μια πολιτική που δεν βρίσκει ανταπόκριση. Πως εμείς παίρνουμε μέτρα σαν καλοί μαθητές της Μέρκελ, αλλά η Ευρώπη μας γυρίζει την πλάτη και μας κάνει καψώνια με τη δόση…
- Να κάνουν λίγη υπομονή και να μην ταυτίζονται με τα …γεράκια της Ευρώπης. Δεν ήξερα ότι στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι τόσο δημοφιλής ο Σόιμπλε ώστε κάθε δήλωσή του να γίνεται σημαία της . Λίγη εθνική αξιοπρέπεια δεν βλάπτει. Συνεδριάζουν ήδη τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Κι εκεί θα διαπιστώσουμε κατά πόσο η Ευρώπη κάνει καψόνια στην Ελλάδα ή αν η Ευρώπη πεπεισμένη από τη βούληση της Ελλάδας και της κυβέρνησής της να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα εγγυώνται την ευρωπαϊκή πορεία της θα εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Πάντως η στάση αυτή της αντιπολίτευσης δηλώνει και τα αντιευρωπαϊκά ανακλαστικά της.
- Αν σας ζητούσα να σχολιάσετε τη στάση των δυο συναδέλφων σας του Κιλκίς, τι θα απαντούσατε;
- Δεν θέλω να σχολιάσω συναδέλφους. Έπραξαν αυτό που νόμιζαν σωστό. Σχολιάζω όμως πολιτικές. Και υπογραμμίζω ακόμη μια φορά ότι το ΝΑΙ αποτελούσε την δύσκολη και τη υπεύθυνη στάση μπροστά στα προβλήματα της χώρας.
- Η κ. Αγαθοπούλου δημόσια σας προέτρεψε να ψηφίστε ΟΧΙ..
- Στη συνάδελφο βουλευτή απάντησα δημόσια. Δεν θέλω να επανέλθω.
- Ούτε το Όχι του κ. Παραστατίδη με τον οποίο συγκροτούσατε τη συμπολίτευση;
- Ο κ. Παραστατίδης με την ψήφο του ουσιαστικά επέλεξε τις εκλογές ως λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.. Κακά τα ψέματα. Το «όχι» στον προϋπολογισμό σημαίνει καταψήφιση τα κυβέρνησης. Νομίζω πως οι κάλπες είναι μια ακραία αντίληψη ως λύση στο πρόβλημα της χώρας.
- Δεν αισθάνεστε ότι με τη ψήφο σας έρχεστε σε αντίθεση με τη λαϊκή ψήφο και την εντολή που λάβατε από τους πολίτες του Κιλκίς;
- Η κύρια εντολή που έδωσε ο λαός, εντολή που ισχύει και τώρα είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στη ζώνη του ευρώ. Στη ζώνη των χωρών με το υψηλότερο δείκτη ευημερίας στον κόσμο. Κι αυτήν την εντολή εξυπηρετούμε με την στάση μας. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν πείθει την Ευρώπη για να εγκρίνει ταχύτατα την δόση. Αφού είναι τόσο απλό να προχωρήσει η χώρα χωρίς την ευρωπαϊκή συνδρομή, όπως λένε, προς τι οι κατηγορίες αυτές; Και τέλος πάντων, γιατί δεν μας λένε τη δική τους συνταγή; Πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά μια αντιπολίτευση ασκεί κριτική χωρίς καμιά εναλλακτική πρόταση. Το χειρότερο μάλιστα είναι πως η τυφλή άρνηση περιλαμβάνει ακόμα και τα διαρθρωτικά μέτρα. Αυτά που έπρεπε να κάνουμε μόνοι μας εδώ και χρόνια.. Εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, μάχονται εναντίον τους με τις εφεδρείες του χθες, με συντεχνίες που εξασφάλισαν προνόμια σε βάρος των αδυνάτων, με συμφέροντα που μάχονται για να τα διατηρήσουν. Δυστυχώς με τη σύμπραξη πολιτικών κομμάτων που βλέπουν προς το παρελθόν. Με μόνο κριτήριο το κοντόφθαλμο κομματικό όφελος.
- Δεν εισπράξατε αντιδράσεις από τους πολίτες σε όλο αυτό το διάστημα που η Βουλή λάμβανε αποφάσεις;
- Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που στήριξαν τις επιλογές των κομμάτων που αποτελούν την συγκυβέρνηση είναι συνειδητοποιημένοι και είναι μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια την χώρα. Γνωρίζουν πως η οδός που ακολουθούμε είναι η μόνη που οδηγεί στην σωτηρία της πατρίδας. Και είναι αυτό το μήνυμα που εισπράττω και τώρα από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες. Βεβαίως και ζητούν να υπάρξει δικαιοσύνη, ισομερής κατανομή των βαρών. Είναι και δική μας δέσμευση, ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε επώδυνα μέτρα.
- Δεν ανησυχείτε επομένως ότι με τα μέτρα αυτά θα κοντύνει η κομματική και η προσωπική σας επιρροή στο εκλογικό σώμα του νομού…
- Θα ανησυχούσα αν η πολιτική μας οδηγούσε σε αδιέξοδο. Είμαι όμως βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Θα το δείτε συντομότερα και θα δείτε να διαψεύδονται οι Κασσάνδρες. Αυτές που δεν διστάζουν να καλλιεργούν ακόμα και κλίμα εθνικού διχασμού, να απειλούν, να πολώνουν, να επιδοτούν τη βία… Τα είδατε στη Βουλή… Αλλά να είναι βέβαιοι ότι θα κριθούμε όλοι. Τότε θα διαπιστώσουν όλοι ότι οι πολίτες είναι πιο ώριμοι από όσο θα ήθελαν όσοι εμπορεύονται πολιτικά την κρίση. Θα κριθούμε όλοι και από τους πολίτες και από την Ιστορία.
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης



