Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 10:24:28 μμ
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 22:16

Τώρα αναμένουν λύσεις οι αγρότες

«Είμαστε εδώ κυρίως για να σας ακούσουμε κι όχι να μας ακούσετε. Τα προβλήματα που θα κατατεθούν στη συνέχεια θα ομαδοποιηθούν και ιεραρχηθούν και θα τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγ. Αποστόλου σε συνάντηση που θα έχω σύντομα μαζί του ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσής τους».


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παραστατίδης καλωσόρισε με αυτόν τον τρόπο τους 100 γεωργοκτηνοτρόφους που γέμισαν την αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς το μεσημέρι της Κυριακής σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση διαλόγου που οργάνωσε μαζί με τη Νομαρχιακή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε παραγωγική διότι στο διάλογο συμμετείχαν και κατέθεσαν πλήθος θεμάτων και προτάσεων  εκπρόσωποι τόσο του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων όσο και του συλλόγου γεωργοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» αλλά και επιμέρους εκπρόσωποι βιοκαλλιεργητών, βαμβακοπαραγωγών, λογιστές και στελέχη εταιρειών που διαθέτουν «Πύλες» για τις δηλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εκ μέρους του κόμματος μίλησαν ο κ. Γιάννης Λιαρετίδης που αναφέρθηκε στις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την εισαγωγή στη Βουλή νομοσχεδίων, αλλά και της πρότασης για σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια «για να λογοδοτήσουν εκείνοι που μας έβαλαν». Σύντομος υπήρξε και ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής της ΝΕ Παν. Τσομπανίδης που ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των αγροτών στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Να μην τα περιμένουμε όλα από την κυβέρνηση, είναι δίπλα μας για πρώτη φορά, αλλά να αναλάβουμε και πρωτοβουλίες (ομάδες παραγωγών), είπε χαρακτηριστικά.

 

Ποιοι μίλησαν,
τι είπαν
Ο πρώην Νομάρχης, Δήμαρχος και υπ. βουλευτής Ν.Δ. Βαγγέλης Μπαλάσκας πήρε πρώτος το λόγο και αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των βοσκοτόπων. Να κατανεμηθεί όλη η εθνική έκταση ανά ζωική μονάδα ώστε να εκλείψει το ζήτημα, πρότεινε, ενώ  ζήτησε να απαλειφθεί η διάταξη περί μόνιμης κατοικίας που θέτει εκτός επιδοτήσεων πολλούς πραγματικούς κτηνοτρόφους. Τέλος κάλεσε τους παραγωγούς να περιορίσουν το κόστος με την έγκαιρη αγορά ζωοτροφών από το καλοκαίρι, όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει η κυβέρνηση εφόσον υλοποιήσει τη εξαγγελία της για δημιουργία τράπεζας αγροτών με άτοκα δάνεια (εξόφληση μέσω παρακράτησης των επιδοτήσεων). «Είναι τρελή η κατάσταση με την μόνιμη κατοικία» σχολίασε ο κ. Παραστατίδης και ενημέρωσε για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να την καταργήσει.
Ο περιφ. σύμβουλος Ανδρέας Βεργίδης (παρέστη και ο περιφ. σύμβουλος Παύλος Θωμαϊδης) αναφέρθηκε στην ατελέσφορη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν δίνει κατευθύνσεις για να λυθούν προβλήματα με τις αιτήσεις των παραγωγών. Δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα οι ενστάσεις των βιοκαλλιεργητών για την πληρωμή του 2012 και νέα πληρωμή δεν μπορεί να γίνει. Το σύστημα είναι συνήθως κλειστό» τόνισε και προσκάλεσε τους αγρότες να επιδείξουν προσοχή και αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την υποβολή των δηλώσεων στις «πύλες» που έχουν επιλεγεί. “Η υπογραφή είναι δική σας. Να κάνετε έγκαιρα τις δηλώσεις σας μέχρι τις 15 Μαίου που εκπνέει η προθεσμία, να ζητάτε ενημέρωση από τα στελέχη των «πυλών» για να μην παρουσιάζονται τα προβλήματα τον Οκτώβριο με την έναρξη των πληρωμών».
Ο κ. Αλέξανδρος  Σημαιοφορίδης  κατέθεσε πλήθος  προτάσεων και ανέδειξε σημαντικά προβλήματα. Συνοπτικά: «Όχι στο διαχωρισμό γεωργών- κτηνοτρόφων. Η εξισωτική του 2013 πληρώθηκε, αλλά κάποιοι δεν πληρώθηκαν και δεν γνωρίζουν κάν τους λόγους. Το ίδιο με την επιστροφή του φόρου πετρελαίου,. Η εξισωτική του 2014 δεν πληρώθηκε. Όσοι δικαιούνταν επιδοτήσεις πάνω από 40.000 ευρώ με αυθαίρετο τρόπο έχασαν το 15% (βοσκές). Αντιδημοκρατικός ο περιορισμός της μόνιμης κατοικίας στα χωριά. Να αναθεωρηθεί η διάταξη περί φρέσκου γάλακτος αφού η αναμενόμενη πτώση τιμών στον καταναλωτή δεν επήλθε. Τάχιστη διασαφήνιση της νέας ΚΑΠ. Άμεσος αναπροσανατολισμός της αγροτικής πολιτικής με ενίσχυση της παραγωγής βόειου κρέατος όπου η χώρα δαπανά σε εισαγωγές τεράστια ποσά (περισσότερα από τις εισαγωγές πετρελαιοειδών)…»
Ο πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Χρ. Σολωμονίδης  επίσης κατέθεσε στο διάλογο καίριες επισημάνσεις – προτάσεις. Συνοψίζουμε: « Άμεσος ψεκασμός για την αποφυγή του καταρροϊκού, ήδη με τις βροχές και τη ζέστη παρουσιάστηκε εκ νέου το πρόβλημα.  Μπορεί να εξευρεθούν βοσκήσιμες εκτάσεις από το πλαφόν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης κατά το σύστημα της Κύπρου,  επιδότηση κόστους παραγωγής (ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα κλ.π), τουλάχιστον στα εμβόλια,  απλοποίηση διαδικασιών και γραφειοκρατίας, δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων με ενίσχυση των νέων αγροτών σε βάρος όσων εγκατέλειψαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 την παραγωγή, να ενταχθεί και το ζωικό κεφάλαιο στα σχέδια βελτίωσης, άτοκα δάνεια, να πληρωθεί η επιδότηση και στη βιολογική κτηνοτροφία….»
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση στελέχους εταιρείας  που διαθέτει «πύλη» για τις δηλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.  Αναφέρθηκε στις ασάφειες της νέας ΚΑΠ «Έρχεται ο παραγωγός και δεν μπορούμε να τον ενημερώσουμε …Υπάρχει συνεχής διαφοροποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ… το κράτος να ενεργοποιήσει την υποχρέωσή του να ελέγχει …»
Ο πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Κιλκίς αναφέρθηκε στη προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε την απεμπλοκή των γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωργίας από το γραφειοκρατικό σκέλος της εργασίας ώστε να τεθούν στην υπηρεσία του αγρότη.  «Τελικά για έναν παραγωγό είναι πιο χρονοβόρο να υποβάλλει δήλωση, παρά να οργώσει το χωράφι του» παρατήρησε εύστοχα.
Τα ζητήματα της βαμβακοκαλλιέργειας τέθηκαν από εκπρόσωπο των παραγωγών, προβλήματα κυρίως της ξηρικής καλλιέργειας όπου δεν έχουν αποδοθεί ενισχύσεις από το 2009!
Μίλησαν επίσης ο  πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κιλκίς Παύλος Μιχαηλίδης  που αναφέρθηκε σε θέματα φορολόγησης, ΕΝΦΙΑ και πλημμελούς λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οποίο μάλιστα «μετέφρασε» σε Οργανισμό Περιορισμού Επιδοτήσεων και Επιβολής Προστίμων Ελλάδος.
Μια νέα αγρότισσα από τη Νέα Σάντα, η κ. Ιωσηφίδου, διεκτραγώδησε τα πάθη ενός νέου που ασχολείται με τη γεωργία. Ειδικότερα μίλησε για την εξαίρεση των επιδοτήσεων από το «πόθεν έσχες»  στη δικαιολόγηση της επένδυσης, ενώ ζήτησε τη λειτουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Αγροτών ανά νομό «για να μην γίνονται μπαλάκι» οι αγρότες.
Μίλησαν επίσης οι γεωπόνοι Απόστολος Κατατσιβίδης (καθυστέρηση πληρωμών από εταιρείες, υποχρεωτικός αναδασμός κ.ο.)  και Κώστας Σαπανίδης (υψηλό κόστος παραγωγής, αναδιάρθρωση παραγωγής στο νομό και απεμπλοκή από το σιτάρι, αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ κ.α.) ο κ. Αιμίλιος Σαββίδης που αναφέρθηκε στην αδυναμία μερικών κτηνοτρόφων να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις τους μέσα σε οικισμούς, ο κ. Αλέκος Καρπούζης που ζήτησε να οργανωθεί διάλογος με την παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Γεωργίας, ο φοροτεχνικός Σίμος Παντελίδης που επέστησε την προσοχή των αγροτών με το νέο σύστημα φορολόγησής τους (να μαζεύουν όλα τα παραστατικά δαπανών καθώς θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ) και τέλος ο κ. Κυριάκος Λαζαρίδης που έκανε εφ’ όλης της ύλης εισήγηση, ενώ έθεσε τον εαυτό του, αφιλοκερδώς,  στη διάθεση του σώματος για την συγκρότηση και λειτουργία ομάδας εργασίας.